Ο πρόεδρος Πρατηριούχων Αττικής για τις τιμές των καυσίμων

10:03 17/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Με φόντο την κλιμάκωση των σχέσεων Ισραήλ και Ιράν και τη γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με την αμόλυβδη να είναι μία ανάσα από το φράγμα των 2 ευρώ. Ήδη, σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας η τιμή της αμόλυβδης ξεπέρασε τα 2 ευρώ ανά λίτρο, κάτι που από σήμερα συμβαίνει και σε πολλά πρατήρια της Αττικής.

Το business voice επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, κ.

Νίκο Παπαγεωργίου, ο οποίος έκανε κάποιες εκτιμήσεις για το πως θα κινηθούν οι τιμές των καυσίμων το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε σχετικά: «Ήδη οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αυτό το οποίο συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, με την κλιμάκωση των ενεργειών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, με μία παρατεταμένη άνοδο στις τιμές, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Ιανουαρίου και κορυφώθηκε στα μέσα Απριλίου. Πρόκειται για μια αύξηση, η οποία είναι γύρω στο 20% στο πρωτογενές προϊόν και αυτό ερμηνεύεται στην ελληνική αγορά με μία αύξηση από τα 1,81 ευρώ στα 1,98 ευρώ στην τιμή της αμόλυβδης. Μιλάμε για μία αύξηση 0,17 λεπτά».

«Αντίστοιχα, έχει επέλθει αύξηση 0,09 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες περεταίρω αύξηση της τάξεως των 0,02-0,03 λεπτών του ευρώ τουλάχιστον μέχρι τις ημέρες του Πάσχα. Άρα θα δούμε να καταγράφεται η τιμή των 2 ευρώ σαν μία μέση πανελλαδική τιμή για όλη την επικράτεια, καθώς οι διυλιστηριακες τιμές ανεβαίνουν καθημερινά μισό με ένα λεπτό λόγω της έντασης που υπάρχει.

Περαιτέρω αύξηση δεν αναμένουμε εκτός και υπάρξει μεγαλύτερη σύρραξη στην περιοχή και κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Στην περίπτωση αυτή θα δούμε ακραία φαινόμενα και την τιμή του μπρεντ να ξεπερνάει τα 100 δολάρια το βαρέλι και στην ελληνική αγορά η αμόλυβδη βενζίνη να φθάνει πάνω τα 2,10 ευρώ», συνέχισε.

Ερωτηθείς σχετικά με περιπτώσεις αισχροκέρδειας ανέφερε: «Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια. Αυτό έχει διασφαλιστεί με υπουργική απόφαση από την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας και έχει ισχύ μέχρι 30 Ιουλίου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή το περιθώριο κέρδους των πρατηρίων και όσων εμπορεύονται καύσιμα θα πρέπει να είναι ανάλογο με εκείνο που υπήρχε πριν από την έναρξη του πολέμου. Έλεγχοι γίνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε όλη την επικράτεια, τα πρόστιμα είναι πολύ υψηλά και ξεκινούν από 5.000 ευρώ. Οπότε δεν πιστεύω ότι κάποιος θα διακινδύνευε να κάνει κάτι τέτοιο».

Οι καταναλωτές, από την πλευρά τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής «θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σε περίπτωση που πρατήρια πωλούν καύσιμα σε πολύ χαμηλές τιμές, διότι κάτω από 1,98 είναι δύσκολο να βρει κάποιος στην ελληνική αγορά».

Keywords
Αναζητήσεις
o-proedros-pratiriouchon-attikis-gia-tis-times-ton-kafsimon.htm
Τυχαία Θέματα