Ο Στουρνάρας τάσσεται υπέρ της μείωσης των επιτοκίων από τον Ιούνιο

16:26 26/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα προβλήματα από τη Federal Reserve (Ομοσπονδιακή

Τράπεζα των ΗΠΑ), η οποία αναμένεται να μην προχωρήσει σε μειώσεις των των επιτοκίων τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ο Γ. Στουρνάρας επιθυμεί η μείωση των επιτοκίων στην ΕΕ να ξεκινήσει σταδιακά από τον Ιούνιο και όχι νωρίτερα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Πρακτορείου Bloomberg, ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε σε ομιλία του στο Λίβερπουλ της Βρετανίας ότι «η ΕΚΤ πρέπει να αντιμετωπίσει πιο μεγάλα προβλήματα από τη Fed». Η δήλωση αυτή ίσως και να αποτελεί «μήνυμα» για τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς η Fed με τα «μικρότερα προβλήματα» προσανατολίζεται να μη μειώσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών τάχθηκε υπέρ της συντηρητικής τάσης της ΕΚΤ και επιθυμεί η σταδιακή μείωση των επιτοκίων να ξεκινήσει από τον Ιούνιο.

Προ ημερών οι αναλυτές της Goldman Sachs αναθεώρησαν χαμηλότερα τις εκτιμήσεις τους για τις μειώσεις των επιτοκίων από την Fed εντός του 2024. Οι αναλυτές στέκονται στις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της Fed, Christopher Waller, ο οποίος τόνισε πως η Τράπεζα «δεν βιάζεται» και θέλει να δει ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό, που ξεκίνησε το τελευταίο μισό του 2023, θα συνεχιστεί.

«Με άλλους δύο γύρους από στοιχεία για τον πληθωρισμό μπροστά μας και με τη συνεδρίαση πολιτικής του Μαΐου να απέχει λίγο πάνω από δύο μήνες, τα σχόλια του Waller μας δείχνουν ότι μια μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Μάιο δεν είναι πιθανή», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε πως έχει μειωθεί σημαντικά και αναμένεται να βρεθεί κοντά στα επιθυμητά επίπεδα το ερχόμενο φθινόπωρο. «Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Η πρόοδος αυτή σημειώθηκε χωρίς ύφεση ή χρηματοπιστωτική αστάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Αναζητήσεις
o-stournaras-tassetai-yper-tis-meiosis-ton-epitokion-apo-ton-iounio.htm
Τυχαία Θέματα