Ο Στουρνάρας θέτει «κόφτη προϋπολογισμού» στο 3% για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν πρόκειται να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή, αν ο πληθωρισμός

στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης δεν σταθεροποιηθεί κάτω από το 3%.

Μιλώντας στο Reuters, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, λόγω των «μετώπων» που έχει ανοικτά μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της μείωσης του κόστους δανεισμού, ο επικεφαλής της ΤτΕ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να πάρουν ρίσκο για μείωση των επιτοκίων αν δεν υπάρξει σταθεροποίηση του πληθωρισμού κάτω από το 3%.

«Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε. Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό σταθερά κάτω από το 3% έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς προτού μειώσουμε τα επιτόκια», δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας και πρόσθεσε πως  το μοναδιαίο κόστος εργασίας, τα μοναδιαία κέρδη και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πρέπει να καταδεικνύουν πτώση του πληθωρισμού στο 2%. 

Σημειώνεται ότι μετά από απόφαση που ελήφθη μετά την προ ημερών διάσκεψη της, η  ΕΚΤ κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα και επισήμανε ότι αναμένει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να κινηθεί στο 2,8% αυτό το τρίμηνο, στο 2,9% το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους και στο 2,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2024. 

Keywords
Αναζητήσεις
o-stournaras-thetei-kofti-proypologismou-sto-3-gia-ta-epitokia-tis-ekt.htm
Τυχαία Θέματα