Ο Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν υποστηριχθεί

18:13 25/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στούρναρας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πάντως ότι είναι επιβεβλημένο να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, προκειμένου η Ελλάδα να μην απωλέσει την εμπιστοσύνη των αγορών, ενώ χαρακτήρισε «ορόσημο» την επενδυτική βαθμίδα.

«Έμφαση στις εγγενείς αδυναμίες

της οικονομίας»

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα «Παραπολιτικά», ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να τηρηθούν με αμείωτο ρυθμό, ενώ στάθηκε στο ζήτημα της γραφειοκρατίας και στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα.

«Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση εγγενών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, όπως η φοροδιαφυγή, η γραφειοκρατία, οι δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στην υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Επίσης, η βελτίωση της Εκπαίδευσης και η διασύνδεση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με την ιδιωτική οικονομία είναι αναμφισβήτητα προϋπόθεση για την ενίσχυση της καινοτομίας και της παραγωγικότητας. Τέλος, σημαντικά ζητήματα ανακύπτουν στην αγορά εργασίας, στα οποία θα αναφερθώ στο τέλος».

Σίγουρος για τις ελληνικές τράπεζες

Ερωτηθείς για το κρίσιμο για τις αγορές ζήτημα των επιτοκίων και το πότε θα έρθει η μείωση τους, ο Γ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα και τα επιτόκια μπορούν να αρχίσουν να μειώνονται όταν διαπιστωθεί ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει σταθερά προς το 2% μεσοπρόθεσμα».

Αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δήλωσε πως «το 2023 οι ελληνικές τράπεζες εμφάνισαν ρεκόρ κερδών, που προήλθαν κυρίως από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και τη μείωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου. Ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων αναμένεται να έχει σχετικά μικρή επίπτωση στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, καθώς ταυτόχρονα με την ανατιμολόγηση ορισμένων στοιχείων του ενεργητικού αναμένεται να μειωθεί και το κόστος χρηματοδότησης».

«Τα ευάλωτα νοικοκυριά έχουν στηριχθεί»

Αναφερόμενος στην «πληγή» του πληθωρισμού που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις ελληνικές οικογένειες, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε πως οι τιμές παραμένουν ψηλά, αλλά η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και έχει καταφέρει να αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την αγοραστική δύναμη του μέσου εργαζόμενου.

«Πράγματι, η υποχώρηση του πληθωρισμού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το γενικό επίπεδο τιμών θα υποχωρήσει. Παρ’ όλα αυτά, σε κάποια προϊόντα, όπως καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, οι τιμές έχουν πράγματι υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα του 2022. Γενικά, όμως, οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές κρίσεις κρατούν τις τιμές των πρώτων υλών και των τροφίμων στις διεθνείς αγορές σε υψηλά επίπεδα. Συνολικά, οι τιμές στο καλάθι του καταναλωτή έχουν αυξηθεί κατά 14% από το 2021. Ενώ οι μισθοί, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., έχουν αυξηθεί κατά 11,4% το ίδιο διάστημα. Παράλληλα, ο ελάχιστος μισθός έχει αυξηθεί αθροιστικά κατά 30% περίπου από το 2019.

Επιπρόσθετα, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει σημαντικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων των ευάλωτων νοικοκυριών. Εν ολίγοις, η αγοραστική δύναμη του μέσου εργαζόμενου έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί. Όμως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι κάποιες κοινωνικές ομάδες, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εισοδήματος.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό, το 2024 υλοποιούνται σημαντικές αποφάσεις πολιτικής, που ενισχύουν τα εισοδήματα συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Ειδικότερα, αυξήθηκαν τα επιδόματα και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι συντάξεις και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ενώ προβλέπεται άρση του «παγώματος» των τριετιών στους μισθωτούς, καθώς και νέα άνοδος στον κατώτατο μισθό».

Keywords
Αναζητήσεις
o-stournaras-ypogrammizei-oti-ta-evalota-noikokyria-echoun-ypostirichthei.htm
Τυχαία Θέματα