Οδηγίες για την φροντίδα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων τους καλοκαιρινούς μήνες

18:33 7/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Όσοι από εμάς είμαστε συνηθισμένοι στην φροντίδα των αγαπημένων μας κατοικίδιων φίλων μας γνωρίζουμε πως οι ανάγκες τους πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει και για τα αδέσποτα! Ας τα βοηθήσουμε!

Νερό!

Το νερό αποτελεί την πιο βασική ανάγκη για όλα τα έμβια όντα αυτού του πλανήτη. Καλό είναι να βρείτε ένα μέρος που έχει σκιά όλες τις ώρες της ημέρας και να βγάζετε ένα κουπάκι με νερό. Υπολογίστε να είναι χαμηλό, ιδανικά χαμηλότερο από πλαστικό οικογενειακού παγωτού, ώστε όλα τα αδέσποτα,

σκύλοι και γάτες να μπορούν να πιούν. Δεν είναι υποχρεωτικό να είναι νερό ψυγείου, αλλά μια μίξη βοηθά να μην πιάσει θερμοκρασία ερήμου Σαχάρας τον Αύγουστο. Πολύ χρήσιμα θα βρείτε τα μπιτόνια απιονισμένου νερού, ώστε να τα επαναχρησιμοποιήσετε. Δώστε βάση πως το απιονισμένο νερό δεν πρέπει να καταναλώνεται, ενώ το πιο πιθανό είναι πως και τα ζώα θα το αποφύγουν. Αδειάστε το και μετά χρησιμοποιείστε μόνο το μπιτόνι ή χρησιμοποιήστε πλαστικό μπουκάλι ενάμιση λίτρου.

Σκιά

Αν δεν έχετε αλλεργία ή κάποια φοβία με τα αδέσποτα, μπορείτε να τα φιλοξενήσετε στον κήπο ή την πυλωτή σας. Εναλλακτικά ακόμα και ένα χαρτόκουτο σε μια γωνιά μπορεί να βοηθήσει ένα αδέσποτο να επιβιώσει. Στην περίπτωση που θέλετε να τους έχετε νερό, φαγητό ή το οτιδήποτε σε κοινόχρηστη πυλωτή, ο νόμος σας το επιτρέπει, αρκεί να τηρείτε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στην πράξη αυτό σημαίνει στα κοινόχρηστα σημεία (μικρά κηπάκια και γλάστρες) που μπορεί να κάνουν τα αδέσποτα την ανάγκη τους (κυρίως οι γάτες), να πρέπει να τοποθετήσετε βότσαλα ώστε να μην τα προτιμούν. Αν δεν το κάνετε -πιστέψτε μας- δεν θα αντέξετε ούτε εσείς την μυρωδιά. Οι γάτες και οι σκύλοι προτιμούν το χώμα, οπότε δεν θα κάνουν την ανάγκη τους στους κοινόχρηστους χώρους και δεν θα έρθετε σε ρήξη με τους γείτονές σας. Η φροντίδα στην πυλωτή προϋποθέτει να καθαρίζετε και γύρω από τα κουπάκια του φαγητού.

Τροφή

Τις πολύ καυτές ώρες της ημέρας τα αδέσποτα δεν τρώνε πολύ. Όμως εφόσον αφήσετε τροφή για αυτά, φροντίστε πάντα να υπάρχει νερό, γιατί αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος πνιγμού. Μην πάτε για το καλό και κάνετε ζημιά. Κρίμα είναι. Μην αφήνετε ποτέ ψαροκόκαλα για τις γάτες ή κόκαλα για τους σκύλους, γιατί πάνω στην λαχτάρα τους μπορεί να τα καταπιούν και να τους στοιχίσουν την ζωή, παθαίνοντας διάτρηση εντέρου. 

Οι γείτονες σώζουν

Αν φύγετε για διακοπές ζητήστε από έναν γείτονα να αναλάβει να βάζει νερό στα κουπάκια που έχετε τοποθετήσει. Αλλιώς τα αδέσποτα θα φύγουν και θα αργήσουν να ξαναγυρίσουν ακόμα και αν λείψετε λίγες ημέρες. Αυτό κάντε το κυρίως, γιατί μπορεί τα αδέσποτα να έρχονται από μεγάλες αποστάσεις για να πιούν από το νερό που τους βάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι κρίμα να φύγουν στον καυτό ήλιο για να βρουν ένα άδειο κουπάκι. Δεν χρειάζεται να εξαντληθούν για να πιούν λίγο νερό που θα τα κρατήσει στην ζωή και εν τέλει να μην βρουν τίποτα.

Για τα δεσποζόμενα

Τα αγαπάτε, τα φροντίζετε και ξέρετε τις συνήθειές τους. Όμως μην τα αφήνετε ποτέ το καλοκαίρι σε αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα, ακόμα και αν το ανοίξετε. Μιλάμε για ζώα με γούνα σε ένα αυτοκίνητο που χωρίς τον κλιματισμό μπορεί να πιάσει το 60άρι για πλάκα. Επίσης ένας φιλόζωος περαστικός που θα βρεθεί στο σημείο, δεν μπορεί να ξέρει πόση ώρα λείπετε και θα προτιμήσει να σας σπάσει το τζάμι και να βγάλει το ζώο έξω στην ασφάλεια. Μετά κάντε του μήνυση αν θέλετε. Το τζάμι όμως θα είναι θρύψαλα και δεν θα είστε σε θέση να τον καταγγείλετε, γιατί θέσατε σε κίνδυνο την ζωή ενός ζώου.  

Διακοπές με το κατοικίδιο

Αν πάτε σε εξοχικό ή μείνετε σε χώρο που δέχεται τα κατοικίδια, καλό είναι το μαθημένο στην πόλη σκυλί σας να κοιμάται σε εσωτερικό χώρο μαζί σας. Αν αυτό δεν είναι επιλογή, αδειάστε το κουπάκι της τροφής ή αποσύρετέ το σε εσωτερικό χώρο. Τα σκυλιά κινδυνεύουν εξίσου από ερπετά, έντομα ή τρωκτικά, από δηλητήριο ή μόλυνση. Αποφύγετε κάθε τρόφιμο σε εξωτερικό χώρο και την παραμικρή υπόνοια γάλακτος που τα φίδια το βρίσκουν με χαρακτηριστική ευκολία. Πεινάει και η άγρια ζωή και δεν θα έλεγε ποτέ όχι σε ένα εύκολο γεύμα.

Keywords
Αναζητήσεις
odigies-gia-tin-frontida-adespoton-kai-despozomenon-zoon-tous-kalokairinous-mines.htm
Τυχαία Θέματα