Οι Κουμπάροι, το πολυεθνικό fund, το επιχειρηματικό τρίγωνο και τα «εργαλεία» για τις ΜμΕ

10:01 2/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το κάδρο που βρισκόταν κρεμασμένο πίσω τους στον τοίχο έφερε ένα ξεκάθαρο όσο και απόλυτα ισορροπημένο μήνυμα: «Τα αγαθά κόποις κτώνται».

Λογική που οι «Κουμπάροι» είχαν ενστερνιστεί από νωρίς, όταν και πραγματοποιούσαν τα πρώτα τους βήματα στον επιχειρηματικό στίβο. Με ένα ξεχωριστό… twist, ωστόσο, καθώς στον «κόπο» φρόντιζαν πάντοτε να προσθέτουν και πολλή «τεχνολογία». Κάτι σαν «Τα αγαθά κόποις κτώνται και τεχνολογίας επιτυγχάνονται!» 

Με το πέρασμα του χρόνου, την παρουσίαση απτών δειγμάτων ικανότητας και παραγωγής έργου,

ήρθε η αθρόα αλίευση πελατών, τα διαρκώς αυξανόμενα μερίδια αγοράς, η αναγνώριση από φίλους και εχθρούς, οι επιμέρους τιμητικές διακρίσεις και εν τέλει η απόκτηση ενός ειδικού βάρους στις εξελίξεις και τα εν γένει τεκταινόμενα της ίδιας της αγοράς που κινούνται και η οποία χαρακτηρίζεται από εξόχως έντονο ανταγωνισμό.

Πλέον, εδώ και λίγο καιρό, οι «Κουμπάροι» βρίσκονται αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη -μέχρι την επόμενη- πρόκληση της μακράς, όσο και ζηλευτής καριέρας τους: Μια πρόταση με αρκετά μηδενικά, τα οποία μπορούν να τους διασφαλίσουν (στους ίδιους, μα και τους αρκετούς επιγόνους τους) ανέμελα χρόνια.

Κι ενώ στην αρχή οι «Κουμπάροι» έδειχναν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών του δημιουργήματός τους, πλέον, οι εξελίξεις δείχνουν να έχουν «παγώσει», με ευθύνη των ιδίων. Κι αυτό, καθώς υπήρχαν ορισμένες λεπτομέρειες στην πρόταση που τους κατατέθηκε, με τις οποίες αδυνατούσαν να συμφωνήσουν. Αφορούσαν δε, μια σειρά από δραστηριότητες που διαθέτουν εκτός των ελληνικών συνόρων, και οι οποίες έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα… παραγωγικές σε επίπεδο εσόδων, μα και κερδοφορίας. Παράλληλα, υπολογίζονται και ως επιμέρους άξονες ενός ευρύτερου πλαισίου εξωστρέφειας και συνεργατικότητας, το οποίο σε πλήρη ανάπτυξη φιλοδοξούσαν πως θα τους απέφερε ζηλευτά μεγέθη.

Το δε, μήνυμα που έστειλαν προς το ενδιαφερόμενο πολυεθνικό fund, ήταν κοφτό μεν, διττό δε: “Αναπροσαρμόζετε κατόπιν ρεαλιστικής αποτίμησης το σχετικό τίμημα συμπεριλαμβάνοντας και τις διεθνείς δραστηριότητες ή περιοριστείτε στην ελληνική εταιρεία, αποσυνδέοντάς την από τις διεθνείς δραστηριότητές μας”.

Τι απάντησε το fund; Προς το παρόν, τίποτε, ωστόσο στελέχη του ήδη επεξεργάζονται μια περισσότερο δελεαστική πρόταση, καθώς έπειτα από την κατάλληλη έρευνα διαπίστωσαν πως οι συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν με το «πάντρεμα» εγχώριων και διεθνών δραστηριοτήτων, εν ολίγοι «αξίζουν τα λεφτά τους…».

Οπότε, εντός του δ’ τριμήνου του τρέχοντος έτους αναμένονται εξελίξεις.  

Ίδωμεν!

——

Με γοργούς ρυθμούς φαίνεται πως «τρέχουν» οι εξελίξεις μεταξύ ενός επιχειρηματικού τριγώνου, το οποίο άμα τη αποκαλύψει του θα προκαλέσει –τουλάχιστον- το ανασήκωμα αρκετών φρυδιών. Κι αυτό, παρότι οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν λίγο μετά το Πάσχα

Μην πάει ο νους σας στο πονηρό, κάθε άλλο.

Περί επιχειρηματικής συνεργασίας με το bundling προϊόντων και υπηρεσιών. Η έμφαση θα ήταν χρήσιμο να δοθεί στην έτερη πτυχή της υπό συζήτηση συνέργειας.

Απλά, ο ένας από τους τρεις πόλους του εγχειρήματος πρόσφατα ανακοίνωσε μια συνέργεια με… φτερά, ο δεύτερος βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή, ενώ ο τρίτος θεωρείται ως πολύφερνη new age νύφη στον τομέα δραστηριοποίησής του.

Νεότερα προσεχώς.

——

Συχνά–πυκνά (συνεπικουρούμενοι και από πρόθυμες αντιπολιτευτικές φωνής μα και… φωστήρες) φτάνουν στα αυτιά μας γκρίνιες από μέρους μικρομεσαίων επιχειρηματιών για το γεγονός πως έχουν αποκλειστεί –όπως αναφέρουν μετ’ επιτάσεως- από τα έργα και τις εν γένει δράσεις του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF). 

Ωστόσο, μόνο όποιος εθελοτυφλεί και δη εσκεμμένα, παραμένοντας δέσμιος αγκυλώσεων, αρνητισμού και ιδεοληψιών, παραγνωρίζει την πραγματικότητα.

Πως έχει αυτή; Μα, στην αγορά υπάρχουν σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία κρίνονται και είναι απολύτως κατάλληλα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). 

Για παράδειγμα, το ΕΣΠΑ της χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027, το οποίο και αναμένεται -από μόνο του- να εισφέρει πόρους της τάξεως των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό, το οποίο είναι κατά τι (τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ) μεγαλύτερο εν συγκρίσει με το RRF!

Μάλιστα, τα εν λόγω εργαλεία είναι απόλυτα δομημένα sur mesure (στα μέτρα, δηλαδή) με βάση τη μορφή των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, πόροι από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το ΠΔΕ του κρατικού προϋπολογισμού κ.ά. συμπληρώνουν ένα απολύτως επαρκές χρηματοδοτικό πλαίσιο για τις ΜμΕ. 

Το «κλειδί», όσο και το «μυστικό» για την επίτευξη της χρηματοδότησης δεν είναι άλλο από την κατάθεση ενός βιώσιμου business plan.

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, κύριοι…

Keywords
Αναζητήσεις
oi-koubaroi-to-polyethniko-fund-to-epicheirimatiko-trigono-kai-ta-ergaleia-gia-tis-mme.htm
Τυχαία Θέματα