ΟΗΕ: Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών ζητά άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ενέκρινε κατά συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα που ζητά την άμεση κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας στην Παλαιστίνη, για ανθρωπιστικούς λόγους. Η πρόταση εγκρίθηκε με 153 ψήφους υπέρ, έναντι 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχών επί συνόλου 193 μελών. 

Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε την ικανοποίηση της για αυτή την εξέλιξη, ενώ το Ισραήλ υποστηρίζει πως με το συγκεκριμένο

ψήφισμα ουσιαστικά εξασφαλίζεται η επιβίωση των τρομοκρατών της Χαμάς, που έχουν ως σκοπό την εξόντωση του Ισραήλ. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ, Γκιλάντ Ερντάν, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του και ανέφερε χαρακτηριστικά πως «είναι καιρός να επιρριφθεί το φταίξιμο σε αυτούς που τους αξίζει, στα τέρατα της Χαμάς».

The UN General Assembly overwhelmingly adopted a resolution on the Middle East demanding a humanitarian ceasefire.

The resolution calls for the protection of civilians, the immediate, unconditional release of all hostages and humanitarian access. https://t.co/DDxlBTU8M6 pic.twitter.com/7Heyq3YnGf

— United Nations (@UN) December 13, 2023

Ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, έκανε λόγο για ένα πρώτο βήμα ως προς το τέλος της προσπάθειας εξόντωσης του λαού της Παλαιστίνης. «Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο, ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε το τέλος αυτής της επίθεσης εναντίον του λαού μας, το τέλος αυτού του πολέμου εναντίον του λαού μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης έχουν επικοινωνιακή βαρύτητα, αλλά δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για κανένα κράτος.

Keywords
Αναζητήσεις
oie-i-syntriptiki-pleiopsifia-ton-kraton-zita-amesi-katapafsi-pyros-sti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα