ΟΗΕ: Θα ψηφίσει σήμερα για επείγουσα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Σήμερα αναμένεται να εκφραστεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με νέο σχέδιο απόφασης που καλεί να υπάρξει «επείγουσα και διαρκής παύση των εχθροπραξιών» στην λωρίδα της Γάζας, μετά την άσκηση βέτο από πλευράς των ΗΠΑ σε προηγούμενες προσπάθειες.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο στρατός

του Ισραήλ σκότωσε περίπου 19.500 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και εφήβοι.

Έχουν περάσει δύο ολόκληροι μήνες που το Ισραήλ πραγματοποιεί ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις για να εξοντώσει τη Χαμάς, ο στρατιωτικός βραχίονας της οποίας διέπραξε την πιο πολύνεκρη επίθεση στην ιστορία του σε νότιους τομείς της επικράτειάς του την 7η Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις επίσημες ανακοινώσεις.

Διεθνής εκκλήσεις

Ο δραματικός απολογισμός στην παλαιστινιακή πλευρά ενισχύει τις εκκλήσεις διπλωματών πολλών κρατών να υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή έστω αποκλιμάκωση.

Αξιοσημείωτο, ότι η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε χθες το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τον λιμό ως «τεχνική πολέμου», κάτι που «αποτελεί έγκλημα πολέμου».

Κατηγορίες στις οποίες η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέταξε πως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι «αντισημιτική και αντιισραηλινή οργάνωση».

Περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό εξαιτίας του πολέμου.

Keywords
Αναζητήσεις
oie-tha-psifisei-simera-gia-epeigousa-katapafsi-tou-pyros-sti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα