Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε: Καταγγέλλει τη μη καταβολή επιδόματος γάμου και τριετιών

14:16 22/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο (Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε) σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλλει σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, εργολαβικές εταιρείες και εταιρείες ενοικίασης προσωπικού ότι δεν καταβάλλουν στο προσωπικό τους το επίδομα γάμου και τις τριετίες.

Τι ισχύει με το επίδομα γάμου

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 1989 χορηγείται σε όλους τους έγγαμους μισθωτούς ανεξαρτήτως

φύλλου, επίδομα γάμου 10%. Επίσης, το επίδομα γάμου οφείλεται και στους άγαμους γονείς, καθώς και στους χήρους/ες και διαζευγμένους μισθωτούς (άρθρο 20, Ν. 1849/1989).

Τι ισχύει με τις τριετίεςΧωρίς τριετίες: 820 ή 830 ευρώΜία τριετία: 902 ή 913 ευρώΔύο τριετίες: 984 ή 996 ευρώΤρεις τριετίες: 1.066 ή 1.079 ευρώΈγγαμοι: +83 ευρώ

Η εφαρμογή των τριετιών καλύπτει κατά τους εργατολόγους, τόσο τους πλήρως όσο και τους μερικώς απασχολούμενους κατά αναλογία.

Αυτό σημαίνει ότι:

Ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση, αν έχει μία τριετία το 2024, θα έχει συν 10% στα 780 ευρώ, δηλαδή 78 ευρώ το μήνα. Σε ετήσια βάση, ο κατώτατος μισθός πάει στα 1.092 ευρώ για 14 μισθούς.Ο εργαζόμενος με μερική απασχόληση με σύμβαση 500 ευρώ θα πάρει συν 10%, δηλαδή 50 ευρώ.Όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά τις 14/2/2012 δημιουργούν δικαίωμα πρώτη φορά. Ο μισθός θα κινηθεί ως εξής: στα 780 ευρώ για 0-3 χρόνια, 858 ευρώ για 3-6 χρόνια, 936 ευρώ για 6-9 χρόνια και 1.014 ευρώ με πάνω από 9 έτη.Όσοι προσλήφθηκαν πριν από τις 14/2/2012 και έχουν προϋπηρεσία δύο ετών, θα έχουν αύξηση λόγω τριετίας την 1/1/2025, με αύξηση 10% επί του τότε βασικού μισθού.Μισθωτός προ του 2012 και με προϋπηρεσία 5 ετών θα έχει αύξηση της 2ης τριετίας από την 1/1/2024 και πληρώνεται με τη συμπλήρωση εξαετίας την 1/1/2025 με αύξηση 20% στον τότε μισθό.Με προϋπηρεσία 8 ετών πριν από το 2012, η 3η τριετία.Τι καταγγέλλει η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε

Η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε καταγγέλλει ότι το επίδομα γάμου δεν καταβάλλεται με πρόσχημα τη μη συμμετοχή αυτών των εταιρειών στις εργοδοτικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παράλληλα, οι εργοδότες αρνούνται καταβάλουν τις τριετίες απειλώντας τους εργαζόμενους ότι αν γνωστοποιήσουν την προϋπηρεσία τους στο λογιστήριο της εταιρείας, τότε την επόμενη ημέρα θα απολυθούν. Με τον τρόπο αυτό και υπό την απειλή της απόλυσης, ο εργοδότης δε λαμβάνει επίσημη γνώση της προϋπηρεσίας του εργαζόμενου και έτσι μπορεί να ισχυρίζεται άγνοια αυτής.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει: «Το υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση δεν μπορούν να συνεχίσουν κάνουν ότι δεν βλέπουν όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας. Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μαζί με την απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού οφείλει να φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση υποχρέωσης όλων των εργοδοτών της χώρας να καταβάλλουν το επίδομα γάμου και τα επιδόματα τριετιών και επίσης οφείλει ν’ αναβαθμίσει άμεσα το ΕΡΓΑΝΗ σε ένα ισχυρό όπλο κατά της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Κάθε αναγγελία πρόσληψης που «ανεβαίνει» στο σύστημα θα πρέπει να ταυτίζεται με το ασφαλιστικό ιστορικό και να επιβεβαιώνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο η προϋπηρεσία και η οικογενειακή κατάσταση κάθε εργαζόμενης και κάθε εργαζόμενου».

Σύμφωνα με την Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε οι επιχειρήσεις υποβάλλουν στη φόρμα δήλωσης της αναγγελίας πρόσληψης ότι στοιχεία οι ίδιες επιθυμούν, αποκρύπτοντας κρίσιμα δεδομένα για την οικογενειακή κατάσταση και την προϋπηρεσία των εργαζομένων.

«Το Πληροφοριακό Σύστημα «ERGANI» είναι «τυφλό» αφού ακόμα και σε περίπτωση ελέγχου των επιθεωρητών, δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα στα συστήματα μεταξύ ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ ώστε αυτόματα να αντικατοπτρίζεται το ασφαλιστικό ιστορικό και η οικογενειακή κατάσταση των μισθωτών, ώστε να προκύπτει η αναντιστοιχία στις δηλωθείσες αποδοχές του εργαζόμενου με βάση την πραγματική του προϋπηρεσία.

Αυτή η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ, στην εποχή της πολυδιαφημιζόμενης ''Ελλάδας 2.0'', της τεχνητής νοημοσύνης και των εκατοντάδων εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για άχρηστες και αχρείαστες ψηφιακές εφαρμογές, μόνο ως σκόπιμη και εγκληματική μπορεί να θεωρηθεί. Η δε επικοινωνιακή εκμετάλλευση του ''ERGANI'' και της ''ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ'' ως ''φερετζέ'' της παραβατικότητας, δεν περιποιεί τιμή για το Κράτος Δικαίου που όλοι έχουμε υποχρέωση να προάγουμε και να προστατεύουμε», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος, η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε γνωστοποίησε ότι το προσεχές διάστημα θα εκδώσει «black list» με τις μεγάλες εταιρείες που δεν χορηγούν το επίδομα γάμου και τις τριετίες στο προσωπικό τους και καλεί όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και δε λαμβάνουν κάποιο ή και τα δύο αυτά επιδόματα, να στείλουν τις καταγγελίες τους στο email: [email protected].

Keywords
Αναζητήσεις
oseype-katangellei-ti-mi-katavoli-epidomatos-gamou-kai-trietion.htm
Τυχαία Θέματα