Πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της μείωσης επιτοκίων μετά τον Ιούνιο στην ΕΚΤ

19:01 15/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Όπως φαίνεται «εδραιώνεται», έστω και έμμεσα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για να εξετάσει από τον Ιούνιο και μετά το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων στην Ευρώπη. Ο αξιωματούχος της Τράπεζας, Gabriel Makhlouf, δήλωσε πως οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μετά τη συνεδρίαση της Τράπεζας

τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, προστέθηκε ακόμα ένας «κρίκος στην αλυσίδα» των φωνών εντός της ΕΚΤ που θεωρούν ότι η όποια συζήτηση για μείωση των επιτοκίων θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά.

«Η τρέχουσα άποψή μου είναι ότι η εικόνα θα πρέπει να είναι αρκετά σαφέστερη όταν συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο τον Ιούνιο (καθώς θα έχουμε πολύ περισσότερες πληροφορίες - ιδιαίτερα για τη δυναμική των μισθών - διαθέσιμες στις συζητήσεις μας) για να μας δώσει επαρκή εμπιστοσύνη ώστε να κάνουμε τη νομισματική λιγότερο περιοριστική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Makhlouf.

Υπενθυμίζεται πως προ ημερών, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε ότι τα επιτόκια στην ΕΕ δεν πρόκειται να «μηδενίσουν» στο μέλλον, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι να σταθεροποιηθούν και να μην συντρέξουν μελλοντικά κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα.

«Αν και φυσικά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον, είμαι δύσπιστος ως προς το κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί ένα τέτοιο σενάριο. Το κύριο ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επίπεδο των επιτοκίων, όταν ο πληθωρισμός συγκλίνει σταθερά προς τον στόχο του 2%.

Εδώ έχει σημασία η εξέλιξη του φυσικού επιτοκίου, που είναι το επιτόκιο ισορροπίας της οικονομίας, γνωστό ως r*. Λέγεται και ουδέτερο επιτόκιο με την έννοια ότι είναι το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο οποίο η ζήτηση και η προσφορά έρχονται σε ισορροπία, η οικονομία βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση και ο πληθωρισμός έχει σταθεροποιηθεί στο επιθυμητό επίπεδο».

Keywords
Αναζητήσεις
plithainoun-oi-fones-yper-tis-meiosis-epitokion-meta-ton-iounio-stin-ekt.htm
Τυχαία Θέματα