Πωλήσεις και κατοχύρωση κερδών πάνω από τις 1.450 μονάδες

22:23 24/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη κατοχύρωση κερδών με τον μεγάλο τζίρο που κάποιοι τόσο πολύ επιθυμούσαν, φρενάρισε τη συνέχιση της βιαστικής ανοδικής κίνησης στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Οι πωλητές πέτυχαν να κατοχυρώσουν γρήγορα κέρδη από την πρόσφατη διάσωση της βραχυχρόνιας τάσης στην περιοχή των 1.360 μονάδων πριν από περίπου 10 συνεδριάσεις.

Πολλά χαρτιά άλλαξαν χέρια στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης από εκεί που είχε φθάσει να κερδίζει ποσοστό πάνω από 1% οπισθοδρόμησε και μετά από μεγάλες πωλήσεις και ευρεία κατοχύρωση κερδών σε πλήθος τίτλων, έφθασε προς στιγμήν ακόμα και

σε οριακά αρνητικό έδαφος, πριν επιστρέψει στο θετικό πρόσημο για το κλείσιμο, με οριακή άνοδο.

Ήταν μία συνεδρίαση με μεγάλες αποκλίσεις και έντονα διαφορετικές απόψεις για την αγορά που έμεινε με την αμφιβολία, με το κλείσιμο να την αποτυπώνει, αν και η αγορά είναι ουσιαστικά ανοιχτό βιβλίο και ξεκάθαρη και μάλλον δείχνει την εύκολη επαγγελματική νίκη, επί των πωλητών του προηγούμενου δεκαήμερο.

Τα εγχώρια ισχυρά χέρια πήραν ρευστότητα και κέρδη, ενώ διατηρούν τις αρχικές θέσεις τους και τις πλέον προσοδοφόρες τοποθετήσεις, σε μετοχές με σενάριο ανάπτυξης και μερίσματα. Οι πωλητές στα χαμηλά πριν από 7-10 συνεδριάσεις ξαναμπήκαν σταδιακά από χθες Τρίτη και έσπευσαν άκαιρα την Τετάρτη για να ξαναπάρουν πιθανόν και τα ίδια χαρτιά που πουλούσαν λες και δεν υπήρχε αύριο στα μέσα του μήνα.

Αύριο μένει να φανεί αν αυτές οι ερμηνείες που έδωσαν στη στήλη έμπειροι αναλυτές και χρηματιστές ευσταθούν ή όχι, αν η αγορά έχει σιγουριά να συνεχίσει άμεσα και να δοκιμάσει τα εμπόδια πάνω από τις 1.480 μονάδες ή αν χρειάζεται τώρα να χωνέψει τα νέα επίπεδα και να βρει πρώτα μία ισορροπία. Στα θετικά η μεγάλη ρευστότητα συν τα κέρδη που έχουν αποκομίσει οι πωλητές, που μπορεί να τους φέρει ξανά σε ρόλο ρυθμιστή για τη συνέχεια.

Θετική επίσης είναι η στάση των μεγάλων και μακροχρόνιων ξένων επενδυτών που ήταν μόνον αγοραστές και όχι πωλητές σε τραπεζικούς τίτλους κι επιλεγμένα blue chips καθώς έχουν ποντάρει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην πρόοδο καλών επιχειρήσεων που πέρα από την ανάπτυξη που θα φέρει μακροχρόνια υπεραξίες, αλλά θα φέρει επίσης και μερίσματα.

Ο Γενικός Δείκτης άνοιξε δυνατά, πήγε νωρίς μέχρι τις 11.00, κάπου στις 1.460 μονάδες στις παρυφές της πρώτης ζώνης των αντιστάσεων που εντοπίζονται μετά τις 1.480 μονάδες πάντως και στη συνέχεια πλάγιασε κοντά στις 1.450 μονάδες όπου ξεκίνησε και πάλι η διανομή, ήπια στην αρχή, όπως είχε γίνει την Τρίτη. Μετά τις 13.00 το μεσημέρι, ξεκίνησε νέα άνοδος που οδήγησε στα υψηλά της ημέρας στις 1.462,68 μονάδες (+1,03%).

Ακολούθησαν πωλήσεις σε πλήθος τίτλων οι οποίες πήραν έκταση μετά τις 16.00 και έστειλαν μέχρι τις 16.30 το Γενικό Δείκτη ακόμα και μία μονάδα χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο, καθώς οι βραχυχρόνιοι μπορεί να έκαναν ημερήσια stop losses δίνονταν βάθος στις πωλήσεις. Εκεί οι επαγγελματίες είχαν ήδη κόψεις τις πωλήσεις και βρήκαν τιμές ξανά για να επιτύχουν ένα τυπικό ανοδικό κλείσιμο, στις 1.448,70 μονάδες με άνοδο 0,06%.

Ο μεγάλος τζίρος και όγκος συναλλαγών αποτυπώνει την πιθανή ζημιά στη βραχυπρόθεσμη τάση. Ο τζίρος έφθασε τα 175,31 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 16,7 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα πιο μεγάλα στην Εθνική, τη Eurobank, το ΔΑΑ και την Optima Bank.

Καλή εικόνα μέχρι το τέλος διατήρησαν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, της Motor Oil, της Jumbo, της Optima Bank, πάλεψε κι έκλεισε θετικά η Eurobank, όπως και η Πειραιώς που αντιμετώπισε πωλήσεις στα υψηλά αλλά κράτησε τα 4 ευρώ. Αφορμή κατοχυρώσεων έδωσε η μετοχή της Μυτιληναίος πλησιάζοντας τα υψηλά της. Πωλήσεις στην Alpha Bank, ενώ έχει χάσει δυναμική η ΔΕΗ.

Ο δείκτης FTSE σημείωσε μικρή άνοδο 0,06% στις 3.533,19 μονάδες, ο δείκτης FTSEM έκλεισε στις 2.314,7 μονάδες με απώλειες 0,57% και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.264,53 με άνοδο 0,58% χάρη στην Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank.

Πτωτική η συνεδρίαση για τις περισσότερες μετοχές με 61 πτωτικές μετοχές και 46 ανοδικές.

Keywords
Αναζητήσεις
poliseis-kai-katochyrosi-kerdon-pano-apo-tis-1450-monades.htm
Τυχαία Θέματα