Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών και γενική άνοδος στο ΧΑ

22:03 22/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Δυναμική ήταν η άνοδος της αγοράς τη Δευτέρα, με τον Γενικό Δείκτη να επανέρχεται πάνω από τις 1.420 μονάδες στη ζώνη των υψηλών και στο άνω μέρος της διακύμανσης όπου κυμαίνεται εδώ και περίπου τρεις μήνες, προσπαθώντας να χτίσει ανοδική συνέχεια.

Στην άνοδο της ημέρας συνέβαλε σχεδόν όλο το ταμπλό, κάθε κεφαλαιοποίηση και κλάδος και ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας μετά από αρκετό διάστημα που επικράτησαν πολλές αμφιβολίες για τις αποτιμήσεις, τα επιτόκια και τα γεωπολιτικά. Όλα τα παραπάνω ζητήματα έδειξαν ότι απαντήθηκαν χθες τουλάχιστον βραχυχρόνια, με τους επενδυτές να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης

στην αγορά.

Ειδικότερα όπως κατέγραψε από πρωί το Business Voice, η αγορά αποτίμησε πολύ θετικά δύο εξελίξεις, την διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των εντάσεων τουλάχιστον για την ώρα, μεταξύ Ισραήλ και Ιράν και την αναβάθμιση της Standard & Poor’s, η οποία μάλιστα επιβράβευσε τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και τη μείωση του χρέους. Μία εργάσιμη ημέρα μετά την αναβάθμιση η αξιολόγηση του οίκου επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat που ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα ήταν η χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ΕΕ με πτώση 10,8% ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το 2022, ενώ το 2023 έκλεισε τελικά με πρωτογενές πλεόνασμα 1,9%.

Στη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης έφυγε με άλμα ανοδικά στο άνοιγμα στις 1.400 μονάδες, οι πωλήσεις δεν ήταν επαρκείς για να αναχαιτίσουν την κίνηση και μετά το πρώτο ανοδικό τίναγμα, οι τιμές συνέχισαν το σκαρφάλωμα για να κορυφώσουν από τις 15:00 στα υψηλά της ημέρας όπου και έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης. Οι πτωτικοί παίκτες δεν έδειξαν να έχουν δυνάμεις και θα πρέπει να φθάσουν ψηλότερα οι τιμές για να εμφανισθούν αγορασμένοι παίκτες που θα θέλουν να κατοχυρώσουν κέρδη, γιατί έγινε αντιληπτό, ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερη διάθεση για πωλήσεις χθες πριν από τις 1.420 μονάδες και αυτές δεν ήταν αρκετές για να εμποδίσουν την κίνηση.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με καλά κέρδη 1,99% στις 1.420.4 μονάδες, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο από τις 14 Νοεμβρίου πέρυσι. Αιτία για αυτό ήταν η διάχυση της ανόδου σε όλο το ταμπλό. Επανήλθαν σε πρωταγωνιστικό ρόλο οι μεγάλες τράπεζες και ειδικά οι Πειραιώς και Eurobank, ενώ συνέχισαν ανοδικά ΟΤΕ και Μυτιληναίος, ο ΟΠΑΠ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil και η Lamda. Επανήλθε η ΔΕΗ μετά από ταλαιπωρία, συνέχισαν θετικά ΓΕΚ, Jumbo, Coca-Cola, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης η μεσαία αλλά και η μικρή κεφαλαιοποίηση. Συνολικά 98 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και 16 μόνον με πτώση.

Πολύ θετικό τεχνικά, ήταν το γεγονός της ανόδου με σχετικά μικρές συναλλαγές. Η συναλλακτική δραστηριότητα έφθασε τα 105,27 εκατ. ευρώ, μαζί με πακέτα 7,3 εκατ. ευρώ, κυρίως σε Μυτιληναίο και ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. Ο δείκτης FTSE είχε την τιμητική του και έκλεισε με άνοδο 2,26% στις 3.455.33 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 1,68% στις 2.297.56 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης με τη Eurobank να ξεσπαθώνει με άνοδο 4,69% και την Πειραιώς που είχε και το μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά να σημειώνει άνοδο 2,94% έκλεισε με τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη 2,99% στις 1.214.98 μονάδες.

Keywords
Αναζητήσεις
psifos-ebistosynis-ton-ependyton-kai-geniki-anodos-sto-cha.htm
Τυχαία Θέματα