Πτώση 9% για τη μετοχή της Credit Suisse – Στο επίκεντρο η έκτακτη ρευστότητα

19:34 17/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

Πτωτική πορεία για την μετοχή της Credit Suisse που υποχώρησε κατά 9% την Παρασκευή, μετά από άνοδο κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς η τράπεζα δήλωσε ότι θα δανειστεί έως και 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (ισοδυναμούν με 54 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Η παρέμβαση των ελβετικών αρχών αυτή την εβδομάδα, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας

που επιβάλλονται στις “συστημικά σημαντικές τράπεζες”, ώθησε τις μετοχές να σημειώσουν άλμα άνω του 18% την Πέμπτη, αφού έκλεισαν σε ιστορικό χαμηλό την Τετάρτη. Η Credit Suisse προσφέρθηκε επίσης να επαναγοράσει χρέος αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων φράγκων, που αφορούσε 10 τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε δολάρια ΗΠΑ και τέσσερις τίτλους ανώτερων χρεογράφων σε ευρώ.

Η διολίσθηση ήρθε μετά την ενημέρωση του βασικού επενδυτή, της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, ότι δεν θα παράσχει στην τράπεζα άλλα μετρητά λόγω κανονιστικών απαιτήσεων, επιτείνοντας την πτωτική πορεία της μετοχής της Credit Suisse.Η τράπεζα υποβάλλεται σε μαζική στρατηγική αναμόρφωση με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας και της κερδοφορίας μετά από μια σειρά ζημιών και σκανδάλων. Η αναδιάρθρωση περιλαμβάνει την απόσχιση της επενδυτικής τράπεζας για τη δημιουργία της αμερικανικής CS First Boston, την απότομη μείωση της έκθεσης σε σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία και την αύξηση κεφαλαίου ύψους 4,2 δισ. δολαρίων που χρηματοδοτείται εν μέρει από το μερίδιο 9,9% που απέκτησε η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας.

Ωστόσο, οι αγορές και τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν εμφανίζονται πεπεισμένα. Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει απότομα κατά το τελευταίο έτος και η Credit Suisse έχει δει σημαντικές εκροές στα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία, χάνοντας περίπου το 38% των καταθέσεών της μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (Credit Default Swaps-CDSs), τα οποία ασφαλίζουν τους κατόχους ομολόγων έναντι της χρεοκοπίας μιας εταιρείας, εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα