Ρεκόρ ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, ο μουσαφίρης, τα swaps και ο παπάς…που είναι ο παπάς;

07:47 14/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη αναδιάταξη χαρτοφυλακίων παρατηρείται στην αγορά, όπου κυρίως μακροπρόθεσμοι ξένοι και λιγότερο Έλληνες θεσμικοί επωφελούνται από τις πωλήσεις hedge funds και βραχυχρόνιων και αγοράζουν.

Επειδή οι αγοραστές ελέγχουν το παιχνίδι, μπορούν να τοποθετηθούν χαμηλότερα, αφού οι πωλητές είναι τσεκαρισμένοι. Δύο τινά, ή θα κάνουν υπομονή οι πωλητές ή θα χάσουν από τα κέρδη τους. Και το καλοκαίρι του 2023 τους γνώριζε η αγορά άλλωστε.

Δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τα equity swaps, αφού καταγράφεται για παράδειγμα η Helikon.

Πάντως η αγορά έχει μεγάλη ρευστότητα και η πίεση συνήθως έρχεται στο τέλος μίας θέσης σε στυλ «να τελειώνουμε». Αλλά δεν μπορείς να ξέρεις με τους καλούς αυτούς επενδυτές…

Η διαφορά με το καλοκαίρι είναι ότι στην Πειραιώς ή στην Εθνική, έχουν θέσεις μεγάλοι ξένοι που δεν βρήκαν όλες τις μετοχές που επιθυμούσαν, οπότε επωφελήθηκαν και οι πιέσεις απορροφήθηκαν με σχετική ή περισσότερη άνεση, ειδικά στην Πειραιώς που είχε ζεστούς τους ξένους από το placement.

Η θέση του fund στην Πειραιώς μετά την πώληση των μετοχών, ήταν μέσω swaps στο 6,7423% σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση. Αν η ιστοσελίδα του athex δουλεύει σωστά τότε ή μηδένισε και τα swaps ή είναι πια μη ανιχνεύσιμα. Κάτω του 5%. Άλλωστε αυτά αλλάζουν ταχύτατα γιατί είναι μία συμφωνία. Ο επενδυτής πληρώνει τον τόκο και παίρνει το κέρδος. Ή τη ζημιά.

Και οι περιπτωσάρες αυτές, έχουν πάει κι έχουν πάρει θέση σε μερικές από τις πλέον καλές εταιρίες της αγοράς. ΔΕΗ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank, Πειραιώς, λέγεται και για Εθνική, όπου όμως ήταν προφανώς κάτω από 5%.

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επίσης δεν εμφανίζεται πια, γλίτωσαν. Είχε όμως παλαιότερα, το 5,01% ο απρόσκλητος μουσαφίρης τα 2,70% σε μετοχές.

Άσχετο. Να θυμηθώ να κοιτάξω στο λεξικό τι σημαίνει, ξενιστής…

Αυτά τα swap χρησιμοποιούνται για να μη φαίνεσαι. Αγοράζεις πχ. από τη Goldman Sachs, swaps αντί για μετοχές ΔΕΗ. Προσέξτε τυχαίο παράδειγμα, έτσι; Εσύ είσαι αγοραστής, long. Ο οίκος είναι πωλητής, short. Πληρώνεις τόκους και απολαμβάνεις μερίσματα χωρίς φόρους, δεν φαίνεται το όνομά σου κλπ. Περνάς κάτω από τα ραντάρ, γιατί αυτά χρησιμοποιούνται πολύ για εξαγορές και δεν θέλεις να φαίνεται ότι μαζεύεις.

Θεωρητικά δεν απαιτείται φυσική παράδοση. Είναι μία εικονική αγοραπωλησία, αν δεν ζητηθούν στη λήξη οι μετοχές. Δηλαδή άμα τελειώσεις το συμβόλαιο, ο διακανονισμός είναι χρηματικός όπως λέει και το όνομα. Πληρώνεις τόκους, παίρνεις το κέρδος και το μέρισμα.

Επειδή όμως, όπως είπαμε χρησιμοποιούνται σε εξαγορές και θέλεις να πας στη Συνέλευση και να ρίξεις τη διοίκηση-λέμε τώρα- μπορεί να ζητήσεις φυσική παράδοση. Πως διασφαλίζεται ο πωλητής που είναι η GS; ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗ. Ή τις έχει ήδη και γι' αυτό πήγε εκεί το εκάστοτε Helikon. Καλό, ε;

Και ξαφνικά, βλέπεις έναν παπατζή στη ΔΕΗ, να κάνει αντιστάθμιση, εδώ παπάς, εκεί παπάς, μία ανεβάζει μία κατεβάζει, πότε τις μετοχές, πότε τα μέσα και ξαφνικά χωρίς πώληση, χωρίς να πειραχθεί η μετοχή και να ανοίξει μύτη, η θέση εξαφανίζεται. «Που είναι ο παπάς»;

Στην περίπτωση της Helikon, το θέμα τελειώνει μόλις τελειώνουν οι μετοχές. Τα μέσα είναι αέρας κοπανιστός. Εικονική θέση.

Στη Eurobank λοιπόν οι μουσαφιραίοι είχαν το 1,57% σε μετοχές και 3,51% σε μέσα. Προφανώς έχουν μειώσει αρκετά τις θέσεις τους.

Μεγάλα, κέρδη ο ΟΠΑΠ και μέρισμα ρεκόρ. Κι όμως την πουλούσαν την μετοχή χθες στο κλείσιμο. Έκλεισε ανοδικά, αλλά το κλείσιμο στα 16,80 ευρώ ήταν στα χαμηλά της μέρας. Έχει δώσει ήδη προμέρισμα 1 ευρώ και θα δώσει ακόμα 0,85 ευρώ.

Φοβερά αποτελέσματα επίσης, η ΤΙΤΑΝ. Άλλη μία καλή εταιρία με εξαιρετικά αποτελέσματα. Υπερδιπλάσια κέρδη 268,7 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ρεκόρ, 540,3 εκατ. ευρώ. Πωλήσεις ρεκόρ, πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Μέρισμα 0,85 ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
rekor-opap-titan-o-mousafiris-ta-swaps-kai-o-papaspou-einai-o-papas.htm
Τυχαία Θέματα