Ρουμανία: Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης για μαχητικά αεροσκάφη F-16

Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης F-16 (EFTC) είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, του Υπουργείου Άμυνας της Ολλανδίας και της Lockheed Martin, με την υποστήριξη της Δανίας. Το κέντρο Fetești θα χρησιμεύσει ως διεθνής κόμβος για την εκπαίδευση πιλότων αεροσκαφών F-16, διευκολύνοντας την αυξημένη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συμμάχων, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρουμανίας(MApN).

Τα εγκαίνια του EFTC πραγματοποίησαν ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας Angel

Tîlvăr, μαζί με την Ολλανδή ομόλογό του Kaisa Ollongren.

Στη βάση θα εκπαιδευτούν μελλοντικοί πιλότοι F-16 από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι Ουκρανοί πιλότοι που πετούν αεροσκάφη που δωρήθηκαν από ευρωπαϊκά κράτη θα εκπαιδευτούν επίσης εδώ. Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στο κέντρο αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι μήνες.

Την περασμένη εβδομάδα, τα πρώτα πέντε ολλανδικά αεροσκάφη F-16 που θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων προσγειώθηκαν στη Ρουμανία στο Fetești, ενώ αναμένεται να φτάσουν σύντομα ακόμη 13.

Η Ρουμανία πρόκειται επίσης να λάβει 32 ακόμη αεροσκάφη F-16 από τη Νορβηγία στο εγγύς μέλλον, τα οποία απαιτούν εκπαιδευμένους πιλότους για τη λειτουργία τους.

«Εξερευνούμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ένταξης για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Άνχελ Τιλβάρ κατά την τελετή των εγκαινίων και πρόσθεσε «Το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο F-16 ενισχύει τις διεθνείς μας συνεργασίες για την αντιμετώπιση των απειλών στην περιοχή. […] Στόχος μας δεν είναι μόνο να εκπαιδεύσουμε έναν σημαντικό αριθμό νέων πιλότων F-16 αλλά και να αποκτήσουμε νέα προσόντα για όσους ήδη χειρίζονται τα F-16».

Ο Ρουμάνος αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η εκπαίδευση για την απόκτηση νέων προσόντων στο Κέντρο F-16 θα διεξαχθεί με γρήγορους ρυθμούς δεδομένων του παγκόσμιου πλαισίου.

«Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για αυτό που είδαμε πρόσφατα με την επιθετικότητα της Ρωσίας. Δεν φέρνουμε μόνο εκπαίδευση F-16 αλλά και διάφορους τύπους στρατιωτικής υποστήριξης», δήλωσε η Kathleen Kavalec, η πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρουμανία.

«Η Lockheed Martin, η Ρουμανία και η Ολλανδία έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας. Λειτουργούμε και παρέχουμε κέντρο υποστήριξης για την Ουκρανία, το πρώτο στην Ευρώπη. Βοηθάμε την Ουκρανία, τη Ρουμανία, βοηθάμε τους πάντες κάνοντας αυτό, προετοιμάζοντας πιλότους για αεροσκάφη F-16», δήλωσε ο Ορλάντο Μάρτιν, εκπρόσωπος της Lockheed Martin.

Keywords
Αναζητήσεις
roumania-evropaiko-kentro-ekpaidefsis-gia-machitika-aeroskafi-f-16.htm
Τυχαία Θέματα