Σε πρωτοφανή ύψη η τιμή του κακάο παγκοσμίως – Αύξηση πάνω από 40% στην Ελλάδα

15:44 13/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Οι λάτρεις της σοκολάτας ίσως να έρθουν αντιμέτωποι με την έλλειψή της στην αγορά, καθώς οι τιμές του κακάο παγκοσμίως φτάνουν σε πρωτοφανή ύψη, με τους οικονομολόγους να μην προβλέπουν πτωτική τάση σύντομα. Η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του περασμένου έτους, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 9.010,59 δολαρίων ανά τόνο στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το λαθρεμπόριο και η ασθένεια των διογκωμένων βλαστών είναι μερικοί

μόνο από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποδόσεις των καλλιεργειών στην Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία παράγει σχεδόν το 40% των παγκόσμιων κόκκων κακάο, και στην Γκάνα, η οποία παράγει το 20%.

Παράλληλα, το φαινόμενο Ελ Νίνιο, που προκάλεσε ξηρασία στη Δυτική Αφρική, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή κακάο στις χώρες αυτές. Οι ισχυροί εποχικοί άνεμοι και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν με τη σειρά τους συντελέσει στην έλλειψη αυτή, αναγκάζοντας τους εμπόρους να ανεβάσουν τις τιμές.

Σύμφωνα με έκθεση του Henley Bridge, οι αυξήσεις των τιμών του κακάο κατά 15-20% για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αναμένεται να συνεχιστούν για το υπόλοιπο του έτους.

Καθώς η τιμή του κακάο είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων στα διεθνή χρηματιστήρια, δε θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τη χώρα μας σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), Λευτέρη Κιοσέ.

Υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις το τελευταίο διάστημα, το τελευταίο χρόνο κι αυτές μεταφέρονται και στις τελικές τιμές των ελληνικών προϊόντων. Καταγράφουν στα είδη σοκολάτας μια αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξης του 7,8%. Είναι και άλλα προϊόντα που μπαίνουν στη διαδικασία παραγωγής των γλυκών, οπότε δεν περνάει ατόφια η αύξηση του κακάο στην τελική τιμή.

Υπάρχουν πολύ μεγάλες αυξήσεις, πάνω από 30% με 40% στο κακάο, αλλά ένα μικρό ποσοστό περνάει και στην τελική τιμή, γιατί προφανώς είναι ένα βασικό κόστος ανάλογα με το προϊόν.

Keywords
Αναζητήσεις
se-protofani-ypsi-i-timi-tou-kakao-pagkosmios--afxisi-pano-apo-40-stin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα