Σταθερά στο 22% ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων

Μέσω της της μελέτης του Tax Foundation, που εξέτασε τους φορολογικούς συντελεστές όλων των χωρών, φαίνεται ότι ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα παραμένει στο 22% από το 2019 έως σήμερα. 

Με τον τρόπο αυτό έχουν περιοριστεί οι ασφαλιστικές εισφορές που οδήγησαν στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων και στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Επισημαίνεται πως μέχρι το 2018 οι επιχειρήσεις φορολογούνται με συντελεστή 29%, ενώ ο φόρος επί των κερδών ήταν

στο 10%. 

Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη μελέτη, οι φορολογικοί συντελεστές στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 55% από το 1980 έως σήμερα. 

Η Νότια Αμερική έχει τον υψηλότερο μέσο συντελεστή φορολογίας εταιρειών μεταξύ όλων των περιφερειών, (28,38%), ενώ η Ασία έχει το χαμηλότερο μέσο συντελεστή φορολογίας εταιρειών μεταξύ όλων των περιφερειών, (19,8%).

Η G7, η οποία αποτελείται από τα επτά πλουσιότερα έθνη στον κόσμο, έχει μέσο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος εταιρειών 27,18% και μέσο σταθμισμένο συντελεστή 26,68%. Τα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ έχουν μέσο νόμιμο συντελεστή φορολογίας εταιρειών 23,73% και συντελεστή 26,16% όταν σταθμίζεται με βάση το ΑΕΠ.

Από τις 225 χώρες που εξετάστηκαν, οι 141 έχουν φορολογικούς συντελεστές στο 25% ή χαμηλότερα, ενώ ο μέσος συντελεστής παγκοσμίως διαμορφώνεται στο 22,27%.

Οι 20 χώρες με τους υψηλότερους θεσμοθετημένους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος εταιρειών –δηλαδή πάνω από 30%– καλύπτουν σχεδόν κάθε περιοχή και μεταξύ αυτών βρίσκονται η Μάλτα με 35% και η Πορτογαλία με 31,5%.

Από τις χώρες που επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή (5%), ενώ ακολουθεί η Σλοβακία (7%). Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ επιβάλλουν μέσο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων της τάξης του 24%.

Keywords
Αναζητήσεις
stathera-sto-22-o-syntelestis-forologisis-ton-epicheiriseon.htm,
Τυχαία Θέματα