Στο στόχαστρο της ΕΕ η Apple, η Google και η Meta

07:01 26/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Έρευνες για πιθανές παραβιάσεις της Πράξης για τις Ψηφιακές Αγορές θα ξεκινήσει Ευρωπαϊκή Ένωση για την Apple, την Google της Alphabet και τη Meta Platforms, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε «τσουχτερά» πρόστιμα για τις εταιρείες.

Ο νέος νόμος-ορόσημο της ΕΕ, που ισχύει από τις 7 Μαρτίου, στοχεύει στην προστασία του ανταγωνισμού στην αγορά και στην καταπολέμηση του μονωπολείου που έχουν οι έξι «gatekeepers» εταιρείες, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες όπως μηχανές

αναζήτησης, κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές συνομιλίας που χρησιμοποιούνται από άλλες επιχειρήσεις. Οι παραβάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμα ύψους έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών των εταιρειών.

Η αρχή επιβολής του ανταγωνισμού της ΕΕ θα διερευνήσει τους κανόνες της Alphabet σχετικά με την καθοδήγηση στο Google Play και την αυτοαναφορά στην αναζήτηση Google, τους κανόνες της Apple σχετικά με την καθοδήγηση στο App Store και την οθόνη επιλογής για το Safari και το μοντέλο "pay or consent" της Meta. Η Κομισιόν λαμβάνει επίσης μέτρα για να διερευνήσει τη νέα δομή τελών της Apple για τα εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών και τις πρακτικές κατάταξης της Amazon στην αγορά της.

Ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, ερωτηθείς εάν η Επιτροπή βιάζεται να προχωρήσει τη διαδικασία, δήλωσε ότι οι έρευνες δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη. «Ο νόμος είναι νόμος. Δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε και να περιμένουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι η Meta, η οποία εισήγαγε μια συνδρομητική υπηρεσία χωρίς διαφημίσεις στην Ευρώπη τον περασμένο Νοέμβριο που προκάλεσε επικρίσεις από τους ανταγωνιστές και τους χρήστες, θα πρέπει να προσφέρει δωρεάν εναλλακτικές επιλογές. Η Google και η Apple εισήγαγαν ομοίως νέες χρεώσεις για ορισμένες υπηρεσίες.

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία προσπαθεί να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του νόμου. «Οι συνδρομές ως εναλλακτική λύση στη διαφήμιση είναι ένα καθιερωμένο επιχειρηματικό μοντέλο σε πολλούς κλάδους και σχεδιάσαμε το Subscription for No Ads για να αντιμετωπίσουμε διάφορες επικαλυπτόμενες κανονιστικές υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της DMA», πρόσθεσε.

Η Google, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει προβεί σε σημαντικές αλλαγές στις υπηρεσίες της, δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί την προσέγγισή της τους επόμενους μήνες, ενώ η Apple δήλωσε ότι είναι πεπεισμένη ότι το σχέδιό της συμμορφώνεται με την DMA.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, το οποίο στοχεύει να ολοκληρώσει τις έρευνες εντός ενός έτους, δήλωσε ότι διέταξε τις εταιρείες να διατηρήσουν ορισμένα έγγραφα, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες στις τρέχουσες και μελλοντικές έρευνές της.

Οι έρευνες της ΕΕ ήρθαν εν μέσω κλιμακούμενων επικρίσεων από προγραμματιστές εφαρμογών και επιχειρηματικούς χρήστες σχετικά με ελλείψεις στις προσπάθειες συμμόρφωσης των εταιρειών.

Keywords
Αναζητήσεις
sto-stochastro-tis-ee-i-apple-i-google-kai-i-meta.htm
Τυχαία Θέματα