Τα «καμπανάκια» για τη μεσαία τάξη πανευρωπαϊκά και η Ελλάδα ως θετική εξαίρεση

10:51 13/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στάθηκε στον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στη μεσαία τάξη σε όλη την Ευρώπη λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας και της εργασιακής ανασφάλειας που ταλανίζουν τους πολίτες. Τόνισε πως η Ελλάδα αποτελεί θετική εξαίρεση, λόγω των κινήσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να τονώσει τη μεσαία τάξη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ημερίδα

που διοργάνωσαν το Wilfried Martens Center for European Studies και το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με αφορμή την πανευρωπαϊκή έρευνα του WMCES με θέμα «Middle Class Concerns and European Challenges», η πρόεδρος του ΕΒΕΑ έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τα όσα αντιμετωπίζει η μεσαία τάξη σε όλη την Ευρώπη.

«Το κόστος διαβίωσης, η οικονομική αβεβαιότητα, η εργασιακή ανασφάλεια είναι ζητήματα που αναδεικνύονται πανευρωπαϊκά, ως πηγές ανησυχίας για τη μεσαία τάξη και απαισιοδοξίας για το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ελλάδα θετική εξαίρεση του κανόνα για τον προβληματισμό της μεσαίας τάξης, λόγω των κινήσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να βελτιωθούν οι προοπτικές.

«Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα από τη σημερινή κυβέρνηση προς την ενίσχυση της μεσαίας τάξης, τόσο στο μέτωπο της φορολογίας όσο και στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και στη σταθερή μείωση της ανεργίας. Αποτελούμε θετική εξαίρεση στην Ευρώπη, με μια οικονομία που αναπτύσσεται σε ένα διεθνές περιβάλλον επιβράδυνσης. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται ακόμη αρκετή προσπάθεια για τη βελτίωση των προοπτικών της μεσαίας τάξης».

Τέλος, έκανε λόγο για τις δράσεις του ΕΒΕΑ, προκειμένου να δημιουργηθούν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με έμφαση σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, αλλά και τη δημιουργία εργαστηρίων ενημέρωσης.

«Στο ΕΒΕΑ πιστεύουμε σε μια οικονομία, η οποία να μπορεί να υποστηρίξει καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Με στοχευμένες δράσεις, επενδύουμε στρατηγικά στον άνθρωπο: έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ για προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, ενώ παράλληλα σχεδιάζουμε εργαστήρια και δράσεις ενημέρωσης των επιχειρήσεων σε θέματα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα