Super Bowl LVII: Ένας τελικός δισεκατομμυρίων με ελληνικό «άρωμα»

11:40 19/2/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μπορεί στον υπόλοιπο πλανήτη το ποδόσφαιρο να είναι ο βασιλιάς των σπορ, δεν ισχύει όμως και για την Αμερική. Εκεί κυριαρχεί το αμερικανικό ποδόσφαιρο με το NFL( National Football League) να είναι μακράν το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα. Το 57ο Super Bowl, δηλαδή ο τελικός του NFL που διεξάχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/2) στο «State Farm Stadium» του Γκλέντεϊλ της Αριζόνα, ανάμεσα στους Κάνσας Σίτι Τσιφς και τους Φιλαδέλφεια Ιγκλς τα είχε

όλα, αξεπέραστο θέαμα και απίστευτες ανατροπές. Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι Τσιφς, οι οποίοι επικράτησαν των Ιγκλς κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο με τελικό σκορ 38-35. Το Super Bowl είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στις ΗΠΑ με τον φετινό τελικό να προσελκύει πάνω από 200 εκατομμύρια τηλεθεατές. Το Halftime Show της Ριάνα μάγεψε τους τηλεθεατές, καταφέρνοντας να προσελκύσει 118.7 εκατομμύρια τηλεθεατές. Μπορεί το αμερικανικό ποδόσφαιρο να μην είναι δημοφιλές στην Ευρώπη, παρά τις πολλές προσπάθειες του NFL να προωθήσει το άθλημα στη γηραιά ήπειρο. Ο χορός δισεκατομμυρίων όμως που διεξάγεται κάθε χρόνο γύρω από το NFL κάθε άλλο παρά αδιάφορους μπορεί να μας αφήσει. Αυτή χρονιά όμως το  Super Bowl είχε και μια ελληνική νότα, καθώς στους νικητές είναι και ο Έλληνας Γιώργος Καραλάυτης

Ένας τελικός δισεκατομμυρίων

Το Super Bowl είναι το πιο ακριβό αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Μπορεί το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, το οποίο διεξάγεται κάθε 4 χρόνια, να προσελκύει δισεκατομμύρια τηλεθεατές, ωστόσο όταν μιλάμε καθαρά βρίσκεται αρκετά πίσω από το Super Bowl, όσον αφορά το μέγεθος της παραγωγής και τα χρήματα που παίζονται.

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, οι ιδιοκτήτες των 32 ομάδων του NFL, κάθε σεζόν του πρωταθλήματος ( Διεξάγεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο κάθε χρόνο) κερδίζουν περίπου 17,1 δισ. δολάρια. Συγκριτικά, το Κατάρ έβγαλε από το Μουντιάλ περίπου 7,5 δισ. δολάρια.

Από την άλλη, η μέση τιμή για ένα εισιτήριο για το Super Bowl φέτος έφτασε στα 9.000 δολάρια, ενώ η αντίστοιχη για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου φτάνει τα 1.000 δολάρια.

Γνωρίζουμε το NFL είναι μακράν το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα στις ΗΠΑ. Για αυτό λοιπόν δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάθε χρόνο διεξάγονται εκατομμύρια Super Bowl parties, καθώς οι Αμερικανοί επιλέγουν να δουν το αθλητικό γεγονός της χρονιάς παρέα με φίλους τους με φαγητό και ποτό. Από αυτή την άποψη λοιπόν καταλαβαίνουμε ότι το Super Bowl δεν αποφέρει χρήματα μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και σε πολλές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, μικρές και μεγάλες σε όλη τη χώρα. Χαρακτηρίστηκα αναφέρουμε ότι τα ποσά που ξοδεύτηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού τελικού εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 16,5 δισ. δολάρια.

Νούμερα που ζαλίζουν

Οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν το ποσό των 7 εκατ. ευρώ για να εξασφαλίσουν μόλις 30 δευτερόλεπτα τηλεοπτικού «αέρα» κατά τη διάρκεια του μεγάλου τελικού. Μάλιστα το ποσό αυτό ήταν αυξημένο κατά 500.000 ευρώ σε σχέση με το 2022.

Όπως σε κάθε μεγάλο αθλητικό γεγονός έτσι και στο Super Bowl έτσι και στο Super Bowl τα στοιχήματα κάθε χρόνο παίρνουν «φωτιά». Φέτος εκτιμάται ότι τα ποσά που ξοδεύτηκαν σε στοιχήματα άγγιξαν τα 16 δισ. δολάρια ποσό διπλάσιο σε σχέση με τη πέρυσι.

Η αμοιβή των παικτών είναι επίσης υπέρογκη. Πιο συγκεκριμένα, φέτος κάθε παίκτης της νικήτριας ομάδας είδε τον λογαριασμό του αυξημένο κατά 150.000 δολάρια, ενώ οι παίκτης της ομάδας που ήρθε δεύτερη έλαβαν 82.000 δολάρια.

Η Ριάνα στο πιο high-tech Half Time Show όλων των εποχών

H πολυαναμενόμενη εμφάνιση της Ριάνα στο Apple Music Super Bowl LVII Halftime Show μάγεψε το κοινό. Η superstar, η περιουσία της οποίας εκτιμάται στα 1,4 δις. Δολάρια τραγούδησε πάνω σε μία αιωρούμενη, LED φωτιζόμενη σκηνή.

Οι διοργανωτές διαβεβαίωσαν την τραγουδίστρια για την ασφάλεια της δομής, ενημερώνοντας την ότι τη σκηνή θα υποστήριζαν ιμάντες, οι οποίοι ήταν αρκετά δυνατοί για να στηρίξουν μέχρι και τρένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση της Ριάνα, η οποία διήρκησε περίπου 13 λεπτά προσέλκυσε 6 εκατομμύρια επιπλέον τηλεθεατές. Ωστόσο, η τραγουδίστρια και επιχειρηματίας δεν έλαβε καμία αμοιβή για το show καθώς σύμφωνα με την πολιτική του πρωταθλήματος, το NFL καλύπτει όλα τα έξοδα που σχετίζονται με την παραγωγή του σόου στο ημίχρονο, ωστόσο δεν πληρώνει τους καλλιτέχνες.

Οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης έχουν κατακριθεί για τη στάση τους αυτή, όμως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν πολιτική, καθώς μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς ποπ σκηνής μεταξύ των ο οποίων η Μπιγιονσέ, η Σακίρα και η Τζένιφερ Λόπεζ έχουν δεχτεί να εμφανιστούν δωρεάν, λόγω της τεράστιας απήχησης του show και του αντίκτυπου που έχει στην καριέρα και στις πωλήσεις τους.

Μάλιστα, η Ριάνα άδραξε την ευκαιρία για να ανακοινώσει τη δεύτερη εγκυμοσύνη της, καθώς λίγα λεπτά μετά την λήξη του show εκπρόσωπος της τραγουδίστριας επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της με τον ράπερ A$ap Rocky.

Γιώργος Καρλαύτης: Η ιστορία του Greek Freak του NFL

Αυτό το Super Bowl είχε και ελληνικό άρωμα καθώς ο Γιώργος Καραλαύτης έγινε ο δεύτερος Έλληνας που κατακτά το τρόπαιο Lombardi, μετά τον ελληνικής καταγωγής Κρις Μαραγκός που το είχε κατακτήσει το 2018.

Ο Καρλαύτης έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια εκπληκτική σεζόν με τους Τσιφς, όμως η πορεία του 21χρονού αμυντικού προς την κορυφή κάθε άλλο παρά εύκολη δεν ήταν.

O Γιώργος γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα από Έλληνα πατέρα και μητέρα Αμερικανίδα και μεγάλωσε στην χώρα μας μέχρι την ηλικία των 13 ετών. Οι γονείς του Γιώργου γνωρίστηκαν όταν ο πατέρας του Μαθιός Καρλαύτης σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Περντιού, παντρεύτηκαν και έμειναν στην Αθήνα.

Μάλιστα ο αθλητισμός φαίνεται να ήταν οικογενειακή υπόθεση καθώς ο Μαθιός Καρλαύτης ήταν ακοντιστής της ομάδας του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι ενώ ο αδερφός του Γιώργου έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής του τζούντο στην ηλικία των 11 ετών. Όσο βρισκόταν στην Ελλάδα ο Γιώργος έπαιξε στην εθνική πόλο νέων.

Το 2014 η τραγωδία χτύπησε την πόρτα του Γιώργου και της οικογένειας του όταν ο αγαπημένος του πατέρας έφυγε από τη ζωή. Τότε η μητέρα του Άμυ πήρε την οικογένεια και μετακόμοισαν μόνιμα στις ΗΠΑ. Ο Γιώργος τότε ήταν μόλις 13 ετών.

«Μετακομίσαμε για να είμαστε πιο κοντά στην οικογένεια της μαμάς μου και στο σύστημα υποστήριξης που υπάρχει εδώ. Πιθανότατα ήταν κάτι που επρόκειτο να συμβεί σε κάθε περίπτωση γιατί υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες εδώ. Η ζωή είναι λίγο πιο εύκολη στην Ιντιάνα παρά σε μια μεγάλη πόλη όπως η Αθήνα», έχει δηλώσει ο Γιώργος σε συνέντευξή του.

Ο Γιώργος συνέχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό, αυτή τη φορά όμως αντί για το πόλο τον κέρδισε το αμερικανικό ποδόσφαιρο. «Το Αμερικανικό Ποδόσφαιρο ξεκίνησε για μένα όταν μετακομίσαμε στις ΗΠΑ. Δεν ήθελα να παίξω στην αρχή. Ήμουν λίγο διστακτικός γιατί συνέβησαν πολλά πράγματα, αλλά είχα προπονητές και συμπαίκτες που κάπως με έπεισαν να το κάνω περισσότερο για να κοινωνικοποιηθώ. Άρχισα να πιστεύω ότι ήμουν μεγαλύτερος, πιο δυνατός και πιο γρήγορος από αυτά τα παιδιά και σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσα να είμαι κακός σε αυτό το παιχνίδι. Απλώς συνέχισα να βελτιώνομαι από εκεί και έπειτα», έχει δηλώσει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα χρόνια ο Γιώργος φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Περντιού, όπως και ο πατέρας του, ο συμμετείχε στην κολεγιακή ομάδα του Αμερικανικού Ποδοσφαίρου. Η μεγάλη στιγμή για τον Γιώργο ήρθε τον Απρίλιο του 2022 όταν επιλέχτηκε στο No. 30 του NFL Draft από την ομάδα του Κάνσας.

Στις ΗΠΑ παρομοιάζουν τον Γιώργο με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, για αυτό και του έχει δοθεί ήδη το παρατσούκλι «Greek Freak», καθώς στη rookie χρονιά του κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα. Ο ίδιος βέβαια δεν ξεχνά ποτέ την Ελλάδα, αλλά και την αγαπημένη του ομάδα τον Παναθηναϊκό. Όταν ρωτήθηκε πριν το τελικό του Super Bowl ποια ομάδα της Αθήνας υποστηρίζει εκείνος απάντησε χαρακτηριστικά: «Παναθηναϊκός! Πάντα. Όλη μέρα. Θύρα 13, έλα φίλε. Τα πρώτα ρούχα που έβαλα όταν γεννήθηκαν ήταν του Παναθηναϊκού. Πράσινο και άσπρο, φίλε».

Ο MVP Πάτρικ Μαχόμς

Αν γνωρίζουμε κάποιον παίκτη του NFL στην Ευρώπη τότε αυτός θα είναι ο Τομ Μπρέιντι και όχι άδικα. Έχοντας κατακτήσει 7 πρωταθλήματα ο Μπρέιντι, ο οποίος ήταν παντρεμένος θεωρείται με τη Βραζιλιάνα super model, Ζιζέλ, θεωρείται από πολλούς ως καλύτερος παίχτης στην ιστορία του αθλήματος. Σίγουρα είναι ο πιο επιτυχημένος. Τα τελευταία 6 χρόνια όμως οι επιδόσεις του quarterback των Τσιφς, Πάτρικ Μαχόμς, έχουν καταπλήξει το NFL. O 27 χρόνος θεωρείται από αρκετούς ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έχουν περάσει ποτέ από το πρωτάθλημα, ενώ μετά την απόσυρση του Μπρέιντι ο Μαχόμς είναι το νέο πρόσωπο του NFL.

Ο Μαχόμς είχε φέτος μία από τις καλύτερες σεζόν στην καριέρα του καθώς αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου, ενώ τα «θαύματα» που έκανε στον τελικό του πρωταθλήματος του χάρισαν τον τίτλο και του Super Bowl MVP. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαχόμς κατακτά αυτή τη διάκριση, καθώς το 2018 έγραψε ιστορία ως ο νεότερος παίκτης που έχει στην κατοχή του βραβείο MVP. Τον MVP του Super Bowl τον κέρδισε για πρώτη φορά το 2020 λίγο μετά την κατάκτηση του τροπαίου Lombardi.

Μπορεί σήμερα ο Μαχόμς και οι Τσιφς να γράφουν ιστορία στο NFL, ωστόσο δεν πίστευαν όλοι από την αρχή στις δυνατότητες του Μαχόμς. Πίσω στο 2017 όταν Μαχομς βρισκόταν ακόμα στο κολέγιο οι ειδικοί τον έβλεπαν ως ένα εξαιρετικά ταλαντούχο παίκτη, ο οποίος όμως δεν ήταν έτοιμος για το υψηλότερο επίπεδο. Η γνώμη των ειδικών ωστόσο άφησε ανεπηρέαστους τους Τσιφς οι οποίοι πίστεψαν στο ταλέντο του Μαχόμς και έτσι για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια αποφάσισαν να επιλέξουν έναν quarterback στον πρώτο γύρο του draft.

H συνέχεια τους δικαίωσε και με το παραπάνω. Με από 51 ολόκληρα χρόνια το 2020 ο Μαχόμς οδήγησε τους Τσιφς στο δεύτερο Lombardi τρόπαιο της ιστορίας τους. Για τον λόγο αυτό εκείνη τη χρονιά η ομάδα προσέφερε στον quarterback 10ετές συμβόλαιο αξίας 503 εκατ. δολαρίων, το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του πρωταθλήματος.

Μετά τον θρίαμβο της Κυριακής ο Μαχομς έγινε ένας απ΄ό παίκτης στην ιστορία που κατακτά δύο Super Bowl στην ηλικία των 27, μετά τον Τομ Μπρέιντι και τον Πέιτον Μάνινγκ. Το μέλλον θα δείξει για το εάν ο Μαχομς θα καταφέρει να ξεπεράσει τον Μπρέιντι σε τίτλους, όμως σίγουρα έχει ήδη εξασφαλίσει μια θέση στο Hall of Fame του NFL.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Business Voice #6

Keywords
super, bowl, super, bowl, football league, nfl, league, ηπα, time, εμφάνιση, apple, music, δις, led, ποπ, rocky, greek, αθηνα, ελλαδα, παναθηναικος, mvp, τομ, αποσυρση, fame, business, voice, αποσυρση αυτοκινητων 2011, καθαρα δευτερα, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, μουντιαλ 2014, η ζωη, γνωμη, δωρεαν, εγκυμοσυνη, εθνικη, ηπα, θυρα 13, καριερα, μητερα, ονοματα, ρουχα, χορος, apple, music, mvp, nfl, time, αθλητισμος, αρθρο, αμερικη, αρωμα, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γονεις, δευτερο, δις, δοθει, εγκυος, εγινε, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εμειναν, εμφάνιση, εξοδα, ετων, ευρωπη, εφυγε, ζωη, ζιζελ, ηλικια, υποθεση, ισχυει, εικονα, ιμαντες, ημιχρονο, καταρ, ληξη, λοπεζ, λογο, μαμας, νεοτερος, ξημερωματα, ομαδα, παντα, οικογενεια, παιδι, παιδια, ποδοσφαιρο, ποπ, πορτα, πωλησεις, ριανα, σακιρα, σεζον, σιγουρα, συγκεκριμενα, συνεχεια, σοου, τζενιφερ λοπεζ, τζουντο, τιμη, τραγουδιστρια, τρενο, τομ, φιλε, φτανει, φορα, χρονος, ασφαλεια, ασπρο, μπιγιονσε, business, fame, greek, ηπειρο, χωρα, led, κακος, μουντιαλ, ολη μερα, παιχνιδι, ποτο, rocky, σκηνη, tech, ξεκινησε, voice
Τυχαία Θέματα