Το Brexit βύθισε τη βρετανική οικονομία

14:18 11/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Μεγάλη οικονομική ζημιά φαίνεται να έχει προκαλέσει στη Βρετανία η αποχώρηση της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς φαίνεται να προκαλεί ετησίως αιμορραγία της τάξης των 140 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 178 δισεκατομμύρια δολάρια).

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters,  ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, ανακοίνωσε πως το Brexit έχει μειώσει το μέγεθος της οικονομίας κατά 6% έως τώρα, με τον αντίκτυπο στην οικονομία να προβλέπεται να φθάσει το 10% έως το 2035.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως ο Καν, μέλος του Εργατικού Κόμματος, που καταψήφισε το Brexit στο δημοψήφισμα

του 2016, βάσισε τη δήλωση αυτή σε έκθεση, τη σύνταξη της οποίας ανέθεσε στους οικονομικούς συμβούλους της Cambridge Econometrics, οι οποίοι υπολόγισαν με τι ρυθμό θα αναπτυσσόταν η οικονομία εάν οι Βρετανοί είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

«Είναι τώρα ξεκάθαρο ότι το Brexit δεν λειτουργεί. Η σκληρή εκδοχή του Brexit με την οποία καταλήξαμε παρασύρει σε πτώση της οικονομία μας και οδηγεί σε άνοδο το κόστος διαβίωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Η Cambridge Econometrics ανέφερε ότι το Brexit αναμενόταν να επιβραδύνει την ετήσια οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία κατά 0,4% από σήμερα έως το 2035 και να μειώσει τις επενδύσεις κατά ένα τρίτο. Το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (NIESR) εκτίμησε τον Νοέμβριο ότι το Brexit έχει μειώσει το μέγεθος της οικονομίας κατά 2-3%, με τον αντίκτυπο να αναμένεται να αυξηθεί στο 5%-6% έως το 2035.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναμένεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2024, με τις δημοσκοπήσεις να παρουσιάζουν το κόμμα των Συντηρητικών πίσω από τους Εργατικούς.

Keywords
Αναζητήσεις
to-brexit-vythise-ti-vretaniki-oikonomia.htm
Τυχαία Θέματα