«Το Δίχτυ» στο Ertflix – Απεργία σεναριογράφων στο Χόλιγουντ

12:46 7/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ζητώντας ως στήλη μια συγνώμη γιατί δεν παρουσιάζουμε συχνότερα κάποιο από τα μικρά διαμαντάκια του Ertflix λόγω ενόχλησης με τον χειρισμό, ας περάσουμε στο Δίχτυ του 2016 του ημιπαρανοϊκού-ιδιοφυή Κιμ Κι-Ντουκ. Ο σκηνοθέτης που έφυγε από επιπλοκές της νόσου Covid-19 το 2020 σε ηλικία 60 ετών, ήταν ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των φεστιβάλ ανά τον κόσμο (Χρυσός Λέοντας για την ταινία Pieta στο Φεστιβάλ Βενετίας), ιδιαίτερος και εξαιρετικά ταλαντούχος.

Το Δίχτυ λοιπόν για να έρθουμε στο θέμα μας, είναι μια ταινία γύρω από την ζωή ενός Βορειοκορεάτη ψαρά, που ζει για κακή του τύχη κοντά

στην αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με την Νότιο Κορέα, ψαρεύοντας σε κάποια από τα πιο επικίνδυνα νερά του κόσμου (μαζί με την Νότια Σινική Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν), απλά για να επιβιώσει. Η βάρκα του είναι το βιός του, ζει ευτυχισμένος, αλλά πάμφτωχος στον «παράδεισο» που ονομάζεται Βόρεια Κορέα. Ώσπου μια μέρα το δίχτυ του πιάνεται στην προπέλα της βάρκας και τα ρεύματα τον οδηγούν στην Νότια Κορέα! Εκεί συλλαμβάνεται ως κατάσκοπος, ανακρίνεται, διαμαρτύρεται και προσπαθεί να γυρίσει στην οικογένειά του.

Ο Κιμ Κι-Ντουκ κινείται στο δίπολο δύο εκ διαμέτρου αντιθετικών καθεστώτων, με τον άτυχο ψαρά να πιάνεται στα δίχτυα της έχθρας και της καταπίεσης και από τις δύο… Κορέες! Μέσα από πολλές και χαρακτηριστικές αναφορές περνάει ένα απλό μήνυμα, πως ο άνθρωπος θέλει να ζήσει και να έχει την δική του ταυτότητα, χωρίς να εξυπηρετεί την μεγαλομανία του καθενός. Ο σκηνοθέτης δεν κρατάει ίσες αποστάσεις σε καμία περίπτωση, αλλά παρουσιάζει με την οπτική του ματιά και τα δύο καθεστώτα που εγκλωβίζουν τον Άνθρωπο. Κάποιες λίγο πιο μελό σκηνές θα μπορούσαν να λείπουν, όμως συνολικά είναι μια ταινία που θα σας ταξιδέψει πέρα από την στυγνή ευρωπαϊκή λογική του καλού και του κακού.

Ένας από τους λόγους της τηλεοπτικής πρότασης αυτής είναι το ίδιο το Ertflix που αποτελεί δημόσια περιουσία και πρέπει να το στηρίζουμε και να γίνει ακόμα καλύτερο. Ειδικά όταν παρουσιάζει ταινίες-διαμαντάκια που δεν θα δεις πουθενά αλλού πέρα από την ΕΡΤ2 ή την ΕΡΤ3 των οποίων -κακώς- δεν παρακολουθούμε το πρόγραμμα. Ο δεύτερος λόγος είναι πως κινούμαστε σε προεκλογική περίοδο και το καλύτερο αντίδοτο στην πόλωση, την διχόνοια και τον διχασμό, είναι να αναγνωρίσουμε πως όλοι έχουν δικαίωμα να ζήσουν και να ζήσουν καλά, όχι μόνο να επιβιώσουν. Καλά να περάσετε!

Η απεργία των σεναριογράφων βάζει σε κίνδυνο τις σειρές μας!

Την Τρίτη ξεκίνησε η απεργία του Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής (Writers Guild of America), με δεκάδες σειρές να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

Οι παραδοσιακές πικετοφορίες ξεκίνησαν την Τρίτη έξω από όλα τα μεγάλα studios όπως των Fox, Sony Pictures Entertainment, Amazon, Apple, Netflix, Paramount, NBC, Universal και Warner Bros στο Los Angeles. Το σωματείο προχώρησε σε απεργία καθώς οι διαπραγματεύσεις με τα στελέχη των κινηματογραφικών στούντιο ναυάγησαν.

Την ώρα που τα studios αναπτύσσονται οι αμοιβές των εργαζομένων μειώνονται και οι συντελεστές δεν λαμβάνουν χρήματα μετά την πώληση των τηλεοπτικών προϊόντων σε υπηρεσίες streaming. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται για διαπραγματεύσεις τόσο η Ένωση Σκηνοθετών, όσο και σε δεύτερο χρόνο το Σωματείο Ηθοποιών.

Από την παντοκρατορία του streaming που βιώνουμε με την σταθερή ροή κέρδους για τα στούντιο, οι εν λόγω συμβάσεις δεν έχουν ανανεωθεί προς τα πάνω. Χαρακτηριστικό είναι πως την τρέχουσα στιγμή η συγκυρία χαρακτηρίζεται από τους σεναριογράφους ως… existential, δηλαδή ως υπαρξιακή.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα