Το Ισραήλ καλείται να απολογηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για τον πόλεμο στη Γάζα

17:24 2/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ενώπιων του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη θα κληθεί το Ισραήλ, προκειμένου να δώσει λόγο για τους βομβαρδισμούς των τελευταίων μηνών στη Λωρίδα της Γαζάς.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του πρακτορείου Haaretz, το Ισραήλ θα εμφανιστεί ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) στη Χάγη για να αντικρούσει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα.

Στην καταγγελία της η Νότια Αφρική τονίζει ότι «οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ

προσλαμβάνουν γενοκτόνο χαρακτήρα, δεδομένου ότι συνοδεύονται από τη συγκεκριμένη πρόθεση καταστροφής των Παλαιστίνιων της Γάζας, ως μέρους της ευρύτερης εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας των Παλαιστινίων. Με τη συμπεριφορά του –μέσω των οργάνων και των παραγόντων του και των άλλων προσώπων και οντοτήτων που δρουν βάσει των οδηγιών του ή υπό τη διεύθυνση, τον έλεγχο ή την επιρροή του– απέναντι στους Παλαιστίνιους της Γάζας, το Ισραήλ αμελεί τις υποχρεώσεις που έχει επωμιστεί με τη Σύμβαση κατά της γενοκτονίας».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέρριψε την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο ΔΔ, χαρακτηρίζοντάς την αβάσιμη συκοφαντία του αίματος, χωρίς καμία νομική αξία και διαβεβαιώνοντας ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Γάζα.

Την Τρίτη το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Χαμάς ανακοίνωσε πως οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 20.915 ανθρώπους, από την έναρξη του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι το όργανο του ΟΗΕ που επιλύει τις διαμάχες μεταξύ των κρατών. Οι αποφάσεις του δεν επιδέχονται έφεσης, όμως δεν διαθέτει και κανένα μέσο για να επιβάλει την εφαρμογή τους.

Keywords
Αναζητήσεις
to-israil-kaleitai-na-apologithei-sto-diethnes-dikastirio-gia-ton-polemo-sti-gaza.htm
Τυχαία Θέματα