Τουρκία: Ο Κιρκιντζές στον Κατάλογο των καλύτερων τουριστικών χωριών του κόσμου για το 2023

13:13 9/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Κιρκιντζές, μια καταπράσινη όαση σε μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές της πανέμορφης ακτογραμμής του Αιγαίου, ξεχωρίζει για τη φύση, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία του… Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που το μικρό τουρκικό χωριό Κιρκιντζές, (βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη Σελτζούκ (Selçuk) της επαρχίας της Σμύρνης στην Τουρκία), ανακηρύχθηκε ως ένα από τα «Καλύτερα Τουριστικά Χωριά του Κόσμου για το 2023» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO). 

Ο Κιρκιντζές αποτελείται από διατηρητέες κατοικίες

χτισμένες στις πλαγιές, καθεμιά εκ των οποίων είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή θέα και να δεσμεύει φυσικό φως. Ο οικισμός περιβάλλεται από οπωρώνες, ελαιώνες και αμπελώνες, καλλιέργειες που στηρίζουν βιοποριστικά την κοινότητα και χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων της εδώ και αιώνες.

Το χωριό είναι γνωστό και για τα λικέρ φρούτων, που παρασκευάζονται σχεδόν από όλα τα φρούτα τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή. Πολλά από τα πέτρινα αρχοντικά του χωριού έχουν μετατραπεί σε άνετα boutique ξενοδοχεία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να χαλαρώνουν δίπλα στο τζάκι, ενώ παράλληλα, τα εστιατόρια που σερβίρουν αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις και τα υπέροχα λικέρ φρούτων του Κιρκιντζέ έχουν μετατρέψει την περιοχή σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό. Αυτοί οι λόγοι, αλλά και πολλοί ακόμα, δικαιολογούν την συμπερίληψη του Κιρκιντζέ στη λίστα του UNWTO με τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου για το 2023.

Καλλιέργεια ελιάς και αμπέλου

Χτισμένος στα εύφορα εδάφη του Αιγαίου, ο Κιρκιντζές έχει διατηρήσει την αυθεντικότητά του, καθώς οι ντόπιοι εξακολουθούν να καλλιεργούν τα χωράφια του τόπου, στα οποία βόσκουν πρόβατα. Οι χωρικοί παράγουν μαρμελάδες και λικέρ από τα φρούτα των κήπων τους, ενώ το ρέμα του χωριού εξακολουθεί να παρέχει πόσιμο νερό, όπως συνέβαινε και πριν εκατοντάδες χρόνια. Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη δημοτικότητα του Κιρκιντζέ έχει διευρύνει το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πωλούν πλέον πολλά προϊόντα στους επισκέπτες, τα οποία παρουσιάζουν σε γραφικούς πάγκους στα στενά δρομάκια του χωριού. Οι σπιτικές μαρμελάδες, τα σερμπέτια και τα λικέρ από φρούτα, όπως και τα χειροτεχνήματα και τα αναμνηστικά, είναι ιδιαίτερα φημισμένα.

Στην καρδιά των πολιτισμών της Γης

Ο Κιρκιντζές προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε πολλά εντυπωσιακά αρχαία μνημεία, καθώς περιβάλλεται από πολλά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Για παράδειγμα, το χωριό απέχει μόλις 8 χλμ. από το Σελτζούκ, όπου βρίσκονται τα ερείπια του Ναού της Αρτέμιδος, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και 12 χλμ. από την αρχαία πόλη της Εφέσου, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της αρχαιότητας, που κατοικήθηκε για περίπου 9.000 χρόνια, αρχής γενομένης από την προϊστορική περίοδο, και στη συνέχεια κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, την εποχή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την εποχή των Πριγκιπάτων και την οθωμανική περίοδο. 

Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-o-kirkintzes-ston-katalogo-ton-kalyteron-touristikon-chorion-tou-kosmou-gia-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα