«Τρέχουμε με την Τεχνητή Νοημοσύνη δίπλα μας», το μήνυμα Παπαστεργίου για αλλαγές στο Δημόσιο

12:51 27/1/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει πολλές ευκαιρίες για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι «γεννά» ευκαιρίες που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕΜΠΕ, ο Δ. Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην καθημερινότητα

των πολιτών, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέχουμε, έχοντας δίπλα μας την τεχνητή νοημοσύνη για να είναι πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό, πιο δομημένο Δημόσιο».

Ερωτηθείς για το φορολογικό σύστημα και τις αλλαγές που θα έλθουν με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα πιο δίκαιο σύστημα που θα «λύσει» τα χέρια των αρμόδιων Αρχών και θα οδηγήσει σε ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.

«Είναι πολύ σημαντικό το πώς μπορούμε πλέον με πολύ πιο ακριβή τρόπο να υπολογίσουμε τα εισοδήματα βάσει και του τρόπου με τον οποίο κάποιος ζει. Τα στοιχεία αυτά πλέον μπορούν να διασταυρωθούν. ‘Αρα, αν όλοι θέλουμε ένα δικαιότερο σύστημα και θέλουμε να πληρώνουμε αυτά που μας αναλογούν, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί με την επεξεργασία τεράστιου όγκου σχετικών δεδομένων να μας βοηθήσει στην υιοθέτηση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος».

Πάνω από 2.000 φορείς στον Εθνικό Φορέα Κυβερνοασφάλειας

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, που θα φέρει τη σύσταση του Εθνικού Φορέα Κυβερνοασφάλειας

«Όταν μιλάμε για έναν κόσμο ο οποίος διασυνδέεται όλο και περισσότερο, προφανώς θα πρέπει να δούμε πώς όλα αυτά θα είναι ακόμα πιο θωρακισμένα. Να διασφαλίσουμε ότι στη ζωή μας θα διατηρήσουμε τον σεβασμό στην ιδιωτικότητα και δεν θα δούμε τα προσωπικά μας δεδομένα βορά οποιουδήποτε επιτήδειου στο διαδίκτυο. Για τον λόγο αυτό, φέρνουμε στην Βουλή τις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια, με τη σύσταση του νέου Εθνικού Φορέα της Κυβερνοασφάλειας.

Περίπου 2000 οργανισμοί θα πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία του συγκεκριμένου οργανισμού. Επίσης, έρχεται προς νομοθέτηση το Digital Services Act, πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το πώς θα μπορέσουν οι πολίτες να προστατευτούν από παραπλάνηση, απάτη, παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο. Κυρίως μιλάμε για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, marketplaces κ.α. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να υπάρξει δομημένα και επίσημα ένας φορέας στην Ελλάδα προκειμένου να απευθυνθούν εκεί οι πολίτες.

Ο φορέας θα είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, προκειμένου το όποιο προσβλητικό ή παραπλανητικό περιεχόμενο να κατέβει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο, της τεχνητής νοημοσύνης που αλλάζει ραγδαία δεν είμαστε μόνοι, για αυτό και έρχονται νομοθετήματα έγκαιρα προκειμένου ο πολίτης να νιώσει ασφαλής».

«Λείπουν μυαλά πληροφορικής στην Ελλάδα»

Ο υπουργός επισήμανε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να διδάσκεται με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια σε σχολές και πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι λείπουν μυαλά που ασχολούνται με την πληροφορική από την Ελλάδα και ίσως οι κινήσεις της κυβέρνησης μπορέσουν να φέρουν πίσω ανθρώπους που έφυγαν λόγω της κρίσης. Παράλληλα, ανέφερε ότι μπορούν να φανούν χρήσιμοι και επαγγελαμτίες από κλάδους που δεν έχουν «παραδοσιακή» σχέση με την τεχνολογία.

«Υπάρχουν νομίζω δυο διαφορετικοί τομείς: Ο ένας είναι το εκπαιδευτικό κομμάτι. Ήδη η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί κομμάτι πολλών πανεπιστημίων και πολλών σχολών, αλλά πρέπει ακόμη πιο εξειδικευμένα να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους στην “τροφοδοσία” των γλωσσικών μοντέλων, να μάθουν τις νέες ανάγκες που θα προκύπτουν από τεχνολογίες.

Το άλλο κομμάτι είναι το εργασιακό και κατά πόσο σήμερα η αγορά πληροφορικής στην Ελλάδα μπορεί να ικανοποιήσει όλη αυτήν την ζήτηση. Λείπουν μυαλά πληροφορικής από την ελληνική αγορά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι πολύ καλό κίνητρο να καλέσουμε πίσω και νέα μυαλά, τα οποία σήμερα είναι σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Οι σχολές και ο αριθμός των σπουδαστών πρέπει να αντιστοιχούν στις νέες προκλήσεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη, μπορεί να αξιοποιήσουμε επαγγελματίες από κλάδους που μέχρι σήμερα δεν ήταν ίσως οι παραδοσιακοί, κλασικοί κλάδοι πληροφορικής όπως φυσικοί, χημικοί, μαθηματικοί.

Όσον αφορά στους απλούς χρήστες της τεχνολογίας είναι σημαντικό να μπορούν τουλάχιστον να νιώθουν κομμάτι μιας αλλαγής που τον αφορά, όπως συνέβη με τον ψηφιακό βοηθό που δεν χρειάζεται καλή γνώση της πληροφορικής για να χρησιμοποιηθεί από έναν πολίτη. Αρκεί να πληκτρολογήσει ή να εκφωνήσει το αίτημα του».

«Θα δούμε πολύ σύντομα αποτελέσματα»

Ερωτηθείς για το πότε είναι εφικτό να εφαρμοστούν αυτά που προαναγγέλλει, ο Δ. Παπαστεργίου στάθηκε στο mAigov, ενώ έκανε λόγο και για αρμόδιο φορέα που θα φέρει αποτελέσματα πολύ σύντομα.

«Ο πρωθυπουργός από πολύ νωρίς διέγνωσε τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και προχώρησε στην σύσταση μιας επιτροπής. Το πάντρεμα της γνώσης της επιτροπής με την δική μας εμπειρία και με έναν φορέα, ο οποίος όπως προβλέπεται και από το ΑΙ Act πρέπει να δημιουργηθεί για την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα δώσει πολύ σύντομα τα πρώτα αποτελέσματα. Ήδη, το 2023 δημιουργήσαμε τον ψηφιακό βοηθό, ο οποίος έχει δεχτεί πάνω από 300 χιλιάδες ερωτήσεις, μάλιστα έγινε πολύγλωσσος ώστε να εξυπηρετεί και ανθρώπους εκτός Ελλάδας.

‘Αρα, η πρώτη εφαρμογή της ήταν αυτή, ενώ δεν πρέπει να παραλείπουμε και την πιλοτική εφαρμογή Tεχνητής Νοημοσύνης σε συστήματα πολιτικής προστασίας, που υλοποιήσαμε πέρυσι τον Οκτώβρη. Όσο ταχύτερα προχωράει το πρόγραμμα ψηφιοποίησης των αρχείων του κράτους, έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα προχωρά σε περισσότερες εφαρμογές και λύσεις στηριγμένες στην Τεχνητής Νοημοσύνης».

Keywords
Αναζητήσεις
trechoume-me-tin-techniti-noimosyni-dipla-mas-to-minyma-papastergiou-gia-allages-sto-dimosio.htm
Τυχαία Θέματα