ΤτΕ: Πρέπει να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό στις τράπεζες – Από το καλοκαίρι η μείωση των επιτοκίων

15:10 27/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον οικονομικό και τραπεζικό τομέα –προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τόσο σοβαρά, ώστε η Κυβέρνηση, όπως όλες οι Κυβερνήσεις της Ευρώπης οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί,

είπε ο κ. Στουρνάρας και αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, στο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στις γεωπολιτικές εντάσεις που ωθούν τις ηγεσίες στην ανάγκη να χτίσουν «μαξιλάρια» ασφαλείας. Για να είναι θωρακισμένη η Ευρώπη χρειαζόμαστε ένα RRF για την άμυνα, ένα RRF για την κλιματική αλλαγή, αποσαφήνισε.

Αναφερόμενος στο μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στις παθογένειές του, είπε πως πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις τράπεζες και πως σε αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει η δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Σημείωσε, δε, ότι η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει καλώς εχόντων στην αρχή του καλοκαιριού και αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να γίνουν τέσσερις.

Εκανε όμως σαφές ότι προτεραιότητα έχει η συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια (με την ΑΜΚ να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο), ενώ για το τέλος του έτους πάει το placement για τη διάθεση του υπολοίπου 18% της Εθνικής Τράπεζας που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκριθεί από τον SSM η μερισματική πολιτική των τραπεζών, ωστόσο, μπορεί να μην δοθεί το ποσό που έχει υπολογίσει η κάθε μία από αυτές. «Εκτός από το 0 και το 100 υπάρχει και το 50», επεσήμανε.

Πηγή mononews.gr

Keywords
Αναζητήσεις
tte-prepei-na-enischysoume-ton-antagonismo-stis-trapezes--apo-to-kalokairi-i-meiosi-ton-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα