Βαδίζοντας στα (οικονομικά) βήματα της Σλοβενίας

10:09 12/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Μόλις ένας μήνας -και ελάχιστες ημέρες- έχουν περάσει από την ημέρα κατά την οποία φονικές όσο και καταστροφικές πλημμύρες έπληξαν τη Σλοβενία, μετατρέποντας σε μια απέραντη λίμνη ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και βορειοανατολικής Σλοβενίας, καταστρέφοντας ουσιαστικά τα 2/3 της Βαλκανικής χώρας και χαρακτηρίστηκαν ως η «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών, όπως -τουλάχιστον- την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Γκόλομπ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις

της Σλοβενικής κυβέρνησης, οι ζημιές σε ολόκληρη τη χώρα ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Κατά τις πρώτες ημέρες της καταστροφής, η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από μέρους των χωρών της Κοινότητας να την συνδράμουν με την αποστολή σκαπτικών μηχανημάτων, προκατασκευασμένων γεφυρών, ελικοπτέρων, σωστικών ομάδων, καθώς επίσης και στρατιωτών.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση υποσχέθηκε να αποδεσμεύσει το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική βοήθεια για τη Σλοβενία από το Ταμείο Αλληλεγγύης -100 εκατομμυρίων φέτος και 300 εκατομμυρίων τον επόμενο χρόνο- σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Σλοβενίας έχει τη δυνατότητα να αντλήσει συνολική πρόσθετη οικονομική βοήθεια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο “Next Generation EU” και να ανακατευθύνει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής.

«Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και τώρα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση αναρωτιούνται πώς θα επιβιώσουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», είχε δηλώσει τότε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, κάνοντας -τραγικά- επίκαιρη την πραγματικότητα, έπειτα από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία και τη Μαγνησία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντήσει στο Στρασβούργο την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέτοντας – ουσιαστικά- το ζήτημα Κοινοτικής χρηματοδότησης και εν γένει οικονομικών εργαλείων, μέσω των οποίων θα επιχειρηθεί η διαδικασία ανάταξης των έντονα πληγέντων περιοχών κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Οι 3+1 πηγές Κοινοτικής χρηματοδότησης για την έκτακτη στήριξη της χώρας μας
Από την πλευρά της, η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκτιμάται πως θα στρέξει ώστε η Ε.Ε. να βρεθεί κατά το δυνατόν πιο σύντομα στο πλευρό της χώρας μας, από οικονομικής απόψεως. Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια ανάκαμψης και ανοικοδόμησης των πολλών περιοχών που χτυπήθηκαν από τα extreme πλημμυρικά φαινόμενα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παράσχει στον Έλληνα πρωθυπουργό ένα «γενναιόδωρο» οικονομικό πακέτο τριών αξόνων. Σε πρώτο επίπεδο, θα διατεθεί ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Αλληλεγγύης, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο και καταβλητέο.

Δευτερευόντως, η χώρα μας δύναται να αιτηθεί ένα ποσό που ενδεχομένως να ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του NextGenerationEU. Πρόκειται για “φρέσκο” χρήμα, για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει σχετικό αίτημα μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός, λογικά, καθώς πρέπει να ακολουθηθούν μια σειρά από διαδικασίες που σχετίζονται άμεσα με το NextGenerationEU. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι εξαιρετικά πιθανό να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών μια Task Force από κοινού, προκειμένου να επιταχυνθεί έτι περαιτέρω η απαιτούμενη διαδικασία αξιολόγησης και διοικητικής εργασία, ώστε να μην περάσει ανεκμετάλλευτο το σχετικό χρονικό διάστημα. Ως τρίτη πτυχή της βοήθειας που εκτιμάται πως θα προσφέρει η Κοινότητα, αφορά στην κινητοποίηση του Ευρωπαϊκού αποθεματικού για τη γεωργική κρίση, μέσω του οποίου θα παρασχεθεί πολύτιμη βοήθεια προς τους αγρότες που έχασαν ζώα, καλλιέργειες και μηχανήματα.

Παράλληλα, ενδεχομένως να εξεταστεί από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η διαδικασία επαναπρογραμματισμού των υφιστάμενων Κοινοτικών κονδυλίων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν μέχρι το 2027.

Keywords
Αναζητήσεις
vadizontas-sta-oikonomika-vimata-tis-slovenias.htm
Τυχαία Θέματα