Βρετανικό Μουσείο: Κλοπή εκατοντάδων αρχαιοτήτων – Ανάμεσά τους αντικείμενα της αρχαιοελληνικής συλλογής

19:41 26/3/2024 - Πηγή: Emea.gr

Πρώην έφορος του Βρετανικού Μουσείου φέρεται ότι έκλεψε εκατοντάδες αρχαιότητες και καλείται από δικαστήριο του Λονδίνου να παραδώσει κατάλογο με όλα τα αντικείμενα που πιστεύεται ότι πήρε και να επιστρέψει όσα είναι στην κατοχή του.

Σύμφωνα με το μουσείο, τον Αύγουστο εκατοντάδες αντικείμενα της συλλογής του κλάπηκαν ή αγνοείται η τύχη τους, γεγονός που υπογράμμιζε τις εσωτερικές οργανωτικές αστοχίες του και οδήγησε στην «έξοδο» τον διευθυντή του.

Ο Πίτερ Χιγκς, ο έφορος της αρχαιοελληνικής συλλογής και επικεφαλής

του τμήματος Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης, απολύθηκε μετά την αποκάλυψη των κλοπών. Σε βάρος του έχει ξεκινήσει αστυνομική έρευνα, ωστόσο δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται θησαυροί όπως είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ή η Στήλη της Ροζέττας, αποκάλυψε ότι στα κλεμμένα αντικείμενα περιλαμβάνονται χρυσά δακτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και την αρχαιοελληνική περίοδο.

Ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, Ντάνιελ Μπέρτζις, ανέφερε στα δικαστικά έγγραφα: «Μολονότι η πλήρης έκταση των κλοπών είναι άγνωστη, πιστεύεται επί του παρόντος ότι περισσότερα από 1.800 αντικείμενα κλάπηκαν ή καταστράφηκαν και πολλές εκατοντάδες από αυτά πουλήθηκαν ή τέθηκαν προς πώληση από τον Χιγκς». Ο έφορος, σύμφωνα με τον δικηγόρο, «προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, ψεύτικα ονόματα, πλαστογραφώντας έγγραφα και αρχεία που φυλάσσονται στα συστήματα πληροφορικής του Μουσείου».

Μέχρι στιγμής έχουν επιστραφεί στο Βρετανικό Μουσείο 356 αντικείμενα. Η δικαστής, Χέδερ Γουίλιαμς, εξέδωσε εντολή διατάσσοντας τον Χιγκς να επιστρέψει τυχόν αντικείμενα που έχει ακόμη στην κατοχή του και να παράσχει πληροφορίες για το πού βρίσκονται εκείνα που λείπουν ή τι έγιναν τα έσοδα από την πώληση των υπολοίπων.

Keywords
Αναζητήσεις
vretaniko-mouseio-klopi-ekatontadon-archaiotiton--anamesa-tous-antikeimena-tis-archaioellinikis-syllogis.htm
Τυχαία Θέματα