Ξεμούδιασε τα πόδια του το ΧΑ με άνοδο 1,22%

20:22 19/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

«Μόνοι στο σπίτι» έμειναν τη Δευτέρα οι Έλληνες επενδυτές λόγω αργίας της Wall Street κι έκαναν σαν… έφηβοι που παρτάρουν και κάνουν ζημιές, σε έπιπλα και κρύσταλλα. Καθώς τα αμερικανικά funds έλειπαν, οι ταύροι τα έσπασαν χωρίς αναστολές σπεύδοντας να πάρουν την ευκαιρία και να τοποθετηθούν όπου ήθελαν πριν από τους ξένους και τις εντολές τους.

Η αγορά τέντωσε λίγο τα ποδαράκια της που είχαν πιαστεί από το καθισιό και μέτρησε τη δεύτερη άνοδο του Γενικού Δείκτη, πάνω από 1% μετά τις 8 Ιανουαρίου… Τελικά όμως οι «ταύροι», οδήγησαν

τη Δευτέρα όλη την αγορά υψηλά, με όλους τους δείκτες να κάνουν ρεκόρ και τις περισσότερες μετοχές να γράφουν κέρδη.

Οι συναλλαγές των 87,5 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας περίπου 8,9 εκατ. ευρώ ήταν πολύ καλές από τους Έλληνες, Κύπριους και όποιους άλλους Ευρωπαίους επενδυτές συμμετέχουν στο ΧΑ, οι οποίοι κυριάρχησαν. Αυξημένος ο τζίρος σε μία συνεδρίαση χωρίς αμερικανικά funds που κυριαρχούν σε τράπεζες και blue chips.

Το κλείσιμο και υψηλό οριακά πάνω από τις 1.422 μονάδες είναι ρεκόρ και συνέτριψε το προηγούμενο υψηλό της Παρασκευής στις 1.415 μονάδες που μάλιστα δεν είχε κρατήσει. Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο καλά σε αυτή φάση με την αγορά να δοκιμάζει υψηλότερα επίπεδα. Το άλλο θετικό ήταν ότι είδαμε την αγορά να έχει sentiment και να μοιάζει λίγο με αγορά ταύρων κι όχι με αγορά αλγορίθμων.

Το ΧΑ δοκιμάζει τις δυνάμεις του κινούμενο προς τα επόμενα σημαντικά σημεία, ενώ ο Γενικός Δείκτης βελτίωσε σημαντικά και την απόκλιση ταλαντωτών -που κοιτάζουν πολλοί επαγγελματίες του ΧΑ- μέσα σε δύο συνεδριάσεις.

Από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης οι αγοραστές είχαν το επάνω χέρι και προχώρησαν σε αγορές χωρίς βία μέχρι τις 13:30. Αφού γέμισαν τις τιμές αγόρασαν και προς τα πάνω, οδηγώντας την αγορά υψηλότερα σε ικανοποιητικά επίπεδα για να ξεσπάσουν προς το τέλος μία ώρα πριν τη λήξη, όταν είδαν ότι ο ΟΤΕ δεν είχε διάθεση οπισθοχώρησης κι ότι η Alpha Bank κατά πρώτο λόγο και η Εθνική Τράπεζα στη συνέχεια, μπήκαν στο παιχνίδι.

Ήπια ήταν η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς σε πολύ στενό εύρος και με μικρές συνεχεία διακυμάνσεις ως απόρροια συναλλαγών, που συνοδεύτηκε από προσεγμένο κλείσιμο στο φινάλε. Έκανε τις μεγαλύτερες συναλλαγές. Δυνατή η ΔΕΗ με επίσης προσεγμένο κλείσιμο, δεν επέτρεψε αμφισβητήσεις στο φινάλε, μετά από κάποιες πολύ μέτριες συνεδριάσεις που την αδικούσαν κατάφωρα.

Δυνατά επίσης κινήθηκαν παρά τις μικρότερες συναλλαγές, οι τίτλοι των Motor Oil, JUMBO, Coca-Cola και ΤΙΤΑΝ. Συνολικά, τα blue chips, έδειξαν μεγάλη διάθεση κι είχαν αγοραστές.

Κατόπιν αυτών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,22% στις 1.422, 41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 1.240,55 μονάδες, ο δείκτης στα βαριά χαρτιά, έκλεισε με άνοδο 1,40% στις 3.462,47 μονάδες, όπως και ο δείκτης FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έκλεισε με κέρδη 1,41% στις 2.437,47 μονάδες.

Πολλές εφεδρείες έχει το ΧΑ από μετοχές που ψήλωσαν απότομα μέσα στη συνεδρίαση παρά το σχετικά μικρότερο τζίρο τους, όπως Motor Oil, JUMBO Coca- Cola και ΤΙΤΑΝ. Στο κλείσιμο, σε κάθε δύο ανοδικές μετοχές αντιστοιχούσε μία πτωτική.

Keywords
Αναζητήσεις
xemoudiase-ta-podia-tou-to-cha-me-anodo-122.htm
Τυχαία Θέματα