Ζ. Μπορέλ: Στην Κίνα για την ευρωπαϊκή στρατηγική «περιορισμού των κινδύνων»

Την Κίνα επισκέπτεται σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προκειμένου να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή στρατηγική «περιορισμού των κινδύνων», απέναντι στον βασικό εμπορικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δημιουργήσει τις βάσεις για τη διεξαγωγή μίας διμερούς συνόδου φέτος.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. Η επίσκεψη Μπορέλ, που είχε αναβληθεί δύο φορές φέτος, αναμένεται να

διαρκέσει ως το Σάββατο και να επιτρέψει να συζητηθούν θέματα όπως οι διμερείς σχέσεις, διεθνή ζητήματα και το εμπόριο. 

«Μόλις προσγειώθηκα στην Κίνα για να συμπροεδρεύσω του στρατηγικού διαλόγου ΕΕ- Κίνας με τον ομόλογό μου, τον υπουργό Ουάνγκ Γι», ανέφερε ο Μπορέλ στον επίσημο λογαριασμό του στην πλατφόρμα X.

Just landed in China to co-chair the EU-China Strategic Dialogue with my counterpart Minister Wang Yi.

An important visit to discuss EU-China relations, key regional and global challenges with government authorities, scholars and business representatives.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) October 12, 2023

Σύμφωνα με την ΕΕ, η επίσκεψη Μπορέλ, η πιο πρόσφατη σε μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου με το Πεκίνο, «αναμένεται να οδηγήσει σε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ- Κίνας μέσα στο τρέχον έτος».

Σημειωτέον, ότι οι σχέσεις ΕΕ και Κίνας εντάθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διότι το Πεκίνο δεν έχει καταδικάσει τη Μόσχα.

Είναι γεγονός ότι βασικός στόχος των Βρυξελλών είναι να εξαρτώνται λιγότερο από τον ασιατικό γίγαντα, κυρίως στην οικονομία, με τη διατήρηση ωστόσο σταθερών δεσμών με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

«Η Κίνα χαίρεται με την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ», η οποία «θα δώσει νέα ώθηση στις κοινές προσπάθειες των δύο πλευρών να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο», σχολίασε χθες, ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, δύο μεγάλες αγορές και δύο μεγάλοι πολιτισμοί, η Κίνα και η Ευρώπη έχουν τεράστια κοινά συμφέροντα», υπογράμμισε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Μπορέλ αναμένεται να συζητήσει και για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κίνα εμφανίζεται ως ουδέτερη πλευρά στη σύγκρουση, μια θέση που επικρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Αναζητήσεις
z-borel-stin-kina-gia-tin-evropaiki-stratigiki-periorismou-ton-kindynon.htm
Τυχαία Θέματα