Euro 2012 : Ποδοσφαιρικό καλοκαίρι εν όψει

Ας πάμε πίσω το χρόνο και ας σταθούμε στο καλοκαίρι του 2004. Ένα καλοκαίρι που έφτασε την Ελλάδα στο απόγειό της με τη διοργάνωση μιας ιστορικής Ολυμπιάδας και σηκώνοντας το πρώτο στην ιστορία της Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
της Έλενας Φώτου
Ποιός θα μπορούσε να φανταστεί πως στις 4 Ιουλίου του 2004 η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα κατάφερνε
να νικήσει για δεύτερη φορά τη διοργανώτρια Πορτογαλία μέσα στο ίδιο της το σπίτι, στέλνοντας σε «ποδοσφαιρικά ουράνια» όλη τη χώρα.
Φέτος το Euro 2012 θα φιλοξενηθεί στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, με την Εθνική Ελλάδος να πρέπει να αντιμετωπίσει στη φάση των ομίλων Πολωνία (08/06, 19:00), Τσεχία (12/06, 19:00) και Ρωσία (16/06, 21:45). Πιο συγκεκριμένα, οι αγώνες της φάσης των ομίλων ξεκινούν στις 8 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 19 του ίδιου μήνα. Οι ημιτελικοί θα γίνουν στο Ντόνετσκ (27/06) και στη Βαρσοβία (28/06), ενώ ο μεγάλος τελικός θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο, την Κυριακή της 1ης Ιουλίου.
Όσο πλησιάζει ο ποδοσφαιρικός Ιούνιος, τόσο περισσότερα θα ακούσουμε για τη φετινή διοργάνωση, με την Πολωνική αστυνομία να καταγράφει και να εξετάζει τις συνήθειες των οπαδών από κάθε χώρα που θα καταφτάσουν για να παρακολουθήσουν το Euro, υπό των φόβο πιθανών επεισοδίων. Για παράδειγμα, οι Άγγλοι θεωρούνται "χυδαίοι" , οι Ιταλοί "λιγότερο επιθετικοί" και οι Ρώσοι "επικίνδυνοι" επειδή καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες βότκας.Ας πάμε τώρα στα δικά μας. Έρευνα που πραγματοποίησε ένας από τους επίσημους χορηγούς της διοργάνωσης ( Castrol EDGE) έδειξε πως η χώρα μας θα τερματίσει τελευταία στον όμιλό της, ενώ οι πιθανότητες να σηκώσει φέτος την κούπα είναι μόλις 1%. Από την άλλη πλευρά, οι επικρατέστερες ομάδες για την κατάκτηση του τίτλου σύμφωνα με την έρευνα είναι η Ισπανία και η Ολλανδία.
Με τον τελικό του Champions League στις 12 Μαϊου και το Euro 2012 να ακολουθεί, το καλοκαίρι αυτό αναμένεται αγωνιωδώς από τους ποδοσφαιρόφιλους της Ευρώπης. Όπως το 2004 οι Έλληνες φίλαθλοι περίμεναν αγωνιωδώς το τρόπαιο φωνάζοντας : "Σήκωσέ το, το τιμημένο, δε μπορώ, δε μπορώ να περιμένω".
Keywords
Τυχαία Θέματα