Εκλογές 2012. Και τώρα τι;

Το επόμενο πράγμα το οποίο πρόκειται να γίνει μετά το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων, σύμφωνα με το άρθρο 37, είναι η εντολή που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον αρχηγό του κόμματος που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους (δλδ στη ΝΔ) για να σχηματίσει κυβέρνηση μέσα σε τρεις μέρες.

Αν το πρώτο κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση που να έχει την αποδοχή της Βουλής τότε η εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα το οποίο είναι το ΣΥΡΙΖΑ.
Με την ίδια λογική αν σε 3 μέρες ούτε το δεύτερο κόμμα δεν μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση τότε η εντολή πάει στο 3ο κόμμα. Αν και τότε δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, θα επιδιώξει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών. Αν και πάλι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης από όλα τα κόμματα, ο Πρόεδρος «αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή» με τις εκλογές να γίνονται ξανά μέσα σε 30 μέρες.
Keywords
Τυχαία Θέματα