Εργαζόμενοι φοιτητές στα χρόνια της κρίσης

tefτεΌλο και περισσότεροι είναι οι φοιτητές που παρατάνε το τάβλι και πιάνουν το δίσκο. Η φοιτητική εργασία είναι πλέον περισσότερο αυτονόητη από παλιότερα. Το οικογενειακό χαρτζιλίκι δε φτάνει πολλές φορές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες, την ώρα που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί, αλλά τα πάγια έξοδα και οι τιμές στα προϊόντα αυξάνονται ή παραμένουν ίδια.

Κέιμενο- συνεντεύξεις: Κατερίνα Ευσταθιάδου

Μιλήσαμε με εργαζόμενους φοιτητές από όλη τη χώρα για να καταλάβουμε τι σκέφτονται, πώς τα βγάζουν πέρα, γιατί εργάζονται και πώς τα φέρνουν βόλτα με δουλειά

και σπουδές.

Εύη Αγγελίδου
Σπουδάζει: 4ο έτος Φιλολογίας στα Ιωάννινα
Καταγωγή: Κοζάνη
Είδος εργασίας: promotion

Έχουν αλλάξει οι συνήθειές σου ή οι συνήθειες των φίλων σου τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση;

Σαφώς και μας επηρέασε η οικονομική κρίση. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις εξόδους μας και διαλέγουμε πιο οικονομικούς τρόπους διασκέδασης.

Τι σημαίνει για εσένα να σπουδάζεις και παράλληλα να δουλεύεις;

Η δουλειά μου προσφέρει ανεξαρτησία και τα χρήματα που βγάζω μπορώ να τα διαθέσω είτε για δική μου ευχαρίστηση, για παράδειγμα ένα ταξίδι, είτε για λογαριασμούς του σπιτιού. Έτσι, διευκολύνω όσο μπορώ τους γονείς μου. Ωστόσο,το να δουλεύεις και να σπουδάζεις είναι αρκετά κουραστικό γιατί, ιδιαίτερα σε περίοδο εξεταστικής, ο συνδυασμός αυτών των δυο είναι δύσκολος.

Τι σου αρέσει από τη δουλειά σου;

Η συναναστροφή με άλλους φοιτητές.

Έχεις θυσιάσει πράγματα από τη "φοιτητική ζωή" ή από τις υποχρεώσεις της σχολής που θα έκανες στον ελεύθερο χρόνο σου αν δε δούλευες;

Εάν δε δούλευα θα επέλεγα να έβλεπα πιο πολύ τους φίλους μου και να έκανα πράγματα μαζί τους ή να ασχοληθώ με κάποιο χόμπι.

Ξέρεις πολλούς φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με της σπουδές; Μπορούμε να μιλήσουμε για τάση;

Υπάρχουν πολλοί φοιτητές που εργάζονται γιατί το έχουν πραγματικά ανάγκη. Στη δουλειά μου είμαστε κυρίως φοιτητές. Δεν ξέρω αν πρόκειται για τάση πάντως ο καιρός που διανύουμε είναι δύσκολος.

Ποια είναι τα συχνότερα επαγγέλματα που μπορεί να επιλέξει ένας φοιτητής;

Οι φοιτητές συνήθως επιλέγουν part time δουλειές, ώστε να έχουν χρόνο για τη σχολή τους και για βόλτες. Δουλεύουν σε καφετέριες, σε club, σε promotion γιατί είναι πιο εύκολο να καθοριστεί το ωράριο τους.

Τι σκοπεύεις να κάνεις μετά τις σπουδές;

Μμμ.. δύσκολη ερώτηση! Νομίζω ότι όλους τους απασχολεί αυτό το θέμα. Έχω κάποια σχέδια στο μυαλό μου αλλά...κάτσε να πάρω πτυχίο πρώτα!

Όνομα: Κωνσταντίνος Σκορδάς
Σπουδάζει: &ο έτος ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη
Καταγωγή: Κοζάνη
Είδος εργασίας: Τραγούδι, κομμωτήριο, εταιρία vending machines

Έχουν

Keywords
Αναζητήσεις
φοιτητεσ που εργαζονται, αγγελίδου εύη
Τυχαία Θέματα