Η παράσταση «13 Αντικείμενα – Σπουδές Υποδούλωσης» από τη Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Η Θεατρική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης «Σκηνή και Σαπούνι» παρουσιάζει στην αίθουσα Δ3 του Πανεπιστημίου το έργο του Χάουαρντ Μπάρκερ «13 αντικείμενα – σπουδές υποδούλωσης», σε σκηνοθεσία Άρτεμις Καυκαλάκη.
Θα δοθούν 4 παραστάσεις: την Δευτέρα 21, την Τρίτη 22, την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Μαΐου. Η ώρα έναρξης των παραστάσεων είναι 21.30 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Θα υπάρχουν λεωφορεία στις
00:00 για επιστροφή στην πόλη. Το έργο σε 260 λέξειςΈνα φτυάρι, μια κουδουνίστρα, ένα ζευγάρι παπούτσια, ένα φλιτζάνι, μια καρτ ποστάλ, ένα μετάλλιο, μια φωτογραφική μηχανή, μια βέρα, μια τεφροδόχος, ένας πίνακας, ένα ζευγάρι γυαλιά, ένας κουβάς και ένα τύμπανο. Τα 13 αυτά αντικείμενα αποτελούν το οπλοστάσιο του Χάουαρντ Μπάρκερ στο εγχείρημά του να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα όπως για το αν μπορούμε να μιλήσουμε για αξιοπρέπεια χωρίς να μιλάμε για θάνατο; Όταν συντρίβεται ο έρωτας είναι καλύτερα να βουλιάξεις και εσύ; Τι λέει η βέρα; Ο κόσμος πως είναι ο κόσμος; Πόσο κοστίζει η υπακοή; Ο πόλεμος είναι βλακεία; Πρέπει άραγε να τον αγαπάμε τον άνθρωπο; Ερωτήματα που ζητούν απάντηση, ερωτήματα που διεκδικούν την ελευθερία που τους ανήκει, ερωτήματα που ψάχνουν για τολμηρά χείλη να ξεστομίσουν πιθανές απαντήσεις.Ως φιλόδοξος απελευθερωτής, ο Χάουαρντ Μπάρκερ, δίνει τη δική του εκδοχή. Καταγράφει στο έργο του «13 αντικείμενα – σπουδές υποδούλωσης» την προσπάθειά του να δώσει ένα τέλος στον εγκλωβισμό των παραπάνω ερωτήσεων. Επιστρατεύει 13 καθημερινά αντικείμενα, σχεδόν ασήμαντα, εντελώς αδιάφορα τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως. Επιδιώκει μέσα από το «θέατρο της Καταστροφής» να καλέσει τον θεατή να σκεφτεί, να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω από τα εύκολα πεδία σκέψης που του παρέχει η πλειοψηφία των πνευματικών εμπειριών που έχει.Τι θα γινόταν όμως αν αυτά τα αντικείμενα προκαλέσουν πάθος ή ζήλεια, οδύνη ή χαρά, πόλεμο ή ειρήνη, θάνατο ή μοναχική ζωή; Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η προσωπική σχέση που αποκτούμε συχνά με τα απλά αντικείμενα και τη μυστική ζωή τους λόγω της απέραντης μοναξιάς που βασιλεύει στις σύγχρονες κοινωνίες. Μέχρι ποιο σημείο μπορούν τα αντικείμενα να υποκαθιστούν τα υποκείμενα;
Keywords
Τυχαία Θέματα