Κυβερνήσεις ζητούν από την Google το μυστικό αλγόριθμο της

Έντονες πιέσεις δέχονται οι διοικούντες την Google, προκειμένου να δώσουν σε κυβερνήσεις τα στοιχεία χρηστών της που φέρονται να εμπλέκονται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες ή σε ενέργειες που στόχο έχουν να πλήξουν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ασφάλεια χωρών της Δύσης.

Εκτιμάται πως την τελευταία πενταετία τέτοια αιτήματα προς την Google έχουν αυξηθεί κατά 150% και αφορούν στις αναζητήσεις των χρηστών, τον
λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το YouTube. Σύμφωνα με δημοσίευμα στους «Financial Times» η γερμανική κυβέρνηση θέλει να «στριμώξει» την Google για να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την περίφημη μυστική «φόρμουλα» (αλγόριθμο) που βρίσκεται πίσω από τις αναζητήσεις της εταιρείας. Η πρωτοβουλία αυτή ασφαλώς θα χαροποιήσει τους ανταγωνιστές της Google, ωστόσο η αμερικανική εταιρεία αναμένεται να αρνηθεί πεισματικά. Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τόνισε για το θέμα αυτό ότι η Google πρέπει να γίνει «πιο διαφανής» σχετικά με τον αλγόριθμο που χρησιμοποιεί για να κατατάσσει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων των χρηστών, καθώς η κατάταξη αυτή έχει σημαντικές θετικές ή αρνητικές για έναν χρήστη, μια εταιρεία ή μια χώρα.

Ο μυστικός αλγόριθμοςΟι επικριτές της Google θεωρούν ότι το μυστικό «όπλο» της Google, oι αλγόριθμοι αναζήτησης, «χειραγωγούνται» έτσι ώστε να πλήττουν τους ανταγωνιστές της, γι’ αυτό ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια. Η Google αντιτείνει ότι κάτι τέτοιο θα εξέθετε την μηχανή αναζήτησής της σε έναν κατακλυσμό από ανεπιθύμητες επιρροές (spam), ενώ επιμένει ότι δεν είναι δυνατό να παραδώσει δωρεάν στους αντιπάλους της τα εμπορικά μυστικά της.
Keywords
Τυχαία Θέματα