2/6: Ο Αριστείδης Καμάρας θυμάται τον Πούσκας, τον κόσμο, το έπος!

Ο παλαίμαχος άσος του Παναθηναϊκού ανασύρει λεπτομέρειες από τη συμμετοχή του Τριφυλλιού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 απέναντι στον Αγιαξ στο «Γουέμπλεϊ»...
Τέσσερις δεκαετίες και ένας χρόνος πέρασαν από τη μεγαλύτερη συλλογική επιτυχία της Ελλάδας και την συμμετοχή
του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης. Το GreenZone αναδημοσιεύει από την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Το Βήμα» τις αναμνήσεις του Αριστείδη Καμάρα, ενός εκ των πρωταγωνιστών εκείνης της συγκλονιστικής πορείας του Τριφυλλιού, από τον τελικό της 2ας Ιουνίου 1971 στον ναό του ποδοσφαίρου, το μυθικό «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου, όπου ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε τον Αγιαξ.

Αφηγείται ο Αριστείδης Καμάρας
Με τη νίκη (3-0) επί του Ερυθρού Αστέρα στο γήπεδο της Λεωφόρου και την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον Αγιαξ, άνοιξε για τον Παναθηναϊκό μια νέα πρωτόγνωρη περίοδος. Ο τελικός του Γουέμπλεϊ επί της ουσίας ξεκίνησε την επομένη του αγώνα με την ομάδα του Βελιγραδίου.

Αυτό το συνειδητοποιήσαμε αρκετά σύντομα, από το διεθνές ενδιαφέρον που υπήρξε για τον Παναθηναϊκό και τον τελικό. Από τον θρίαμβο επί του Ερυθρού Αστέρα μέχρι τον τελικό του Γουέμπλεϊ μεσολάβησαν 35 ημέρες. Στις 28 Απριλίου διεξήχθη ο επαναληπτικός με τον Ερυθρό Αστέρα και την Τετάρτη 2 Ιουνίου ο τελικός με τον Αγιαξ.

Πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τους «ερασιτέχνες από την Ελλάδα»
Ο Παναθηναϊκός, οι ερασιτέχνες από την Ελλάδα, όπως έγραφαν οι ξένοι, βρεθήκαμε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ποιοι είναι αυτοί οι φοιτητές, οι δικηγόροι και οι γιατροί που έφτασαν μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και μάλιστα έχουν το θράσος να λένε ότι θα διεκδικήσουν το τρόπαιο, αναρωτιόταν ο ξένος Τύπος.
Είχαμε σωρεία επισκέψεων ξένων δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης από πολλές χώρες της Ευρώπης και κυρίως από την Ολλανδία λόγω του ότι αντίπαλός μας στον τελικό ήταν ο Αγιαξ.

Υπήρξαν δεκάδες δημοσιεύματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Στην Αθήνα ήρθαν για συνεντεύξεις απεσταλμένοι της γαλλικής «Εκίπ» της ιταλικής «Κοριέρε ντέλο Σπορτ», αλλά και από την Ισπανία λόγω Πούσκας. Εκλειναν ραντεβού με τη διοίκηση στο Χίλτον, στη Λέσχη του Παναθηναϊκού, στο Μεγάλη Βρετανία όπου κυρίως κατέληγαν οι ξένοι δημοσιογράφοι και παραχωρούσαμε συνεντεύξεις.

Ολο αυτό το πρωτόγνωρο σκηνικό με το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον να φουντώνει, μας έκανε να αισθανθούμε ότι κάτι πολύ σημαντικό είχαμε πετύχει μέχρι εκείνη τη στιγμή και πως κάτι σημαντικότερο μας περιμένει στη συνέχεια.

Ο Πούσκας ήθελε τον κόσμο κοντά στους παίκτες
Παράλληλα είχε αρχίσει και το πανηγύρι της προετοιμασίας σε πολλά επίπεδα. Η παρουσία και ζεστασιά του κόσμου σε καθημερινή βάση υπήρξε μοναδική. Οπου πηγαίναμε διοργανώνονταν προς τιμήν μας εκδηλώσεις, γιορτές, γεύματα, μας γέμιζαν δώρα. Ολα αυτά μας έφεραν ακόμα πιο κοντά στον απλό κόσμο, ο οποίος στάθηκε δίπλα μας σε όλη την πορεία προς τον τελικό και μας είχε επιφυλάξει δύο
Keywords
Τυχαία Θέματα