Αποφασίζομεν και διατάσσομεν: Ολυμπιακός!

Ο ΟΣΦΠ «γιορτάζει» την 21η Απριλίου και το GreenZone παρουσιάζει την έρευνά του για την εύνοια των «ερυθρολεύκων» σε όλα τα αθλήματα, κατά τη «σκοτεινή» περίοδο της «επταετίας»...
Το GreenZone, με τη βοήθεια των συνεργατών του, σκαλίζει παλιά, κιτρινισμένα φύλλα της «επταετίας» και ρίχνει φως στην αντιμετώπιση που είχαν οι «ερυθρόλευκοι» από τους αθλητικούς φορείς της εποχής...

Τα όσα συνέβησαν την περίοδο εκείνη στο ποδόσφαιρο φαίνεται πως επισκίασαν τα σκάνδαλα
στα υπόλοιπα αθλήματα. Ας θυμηθούμε κάποια περιστατικά που χρήζουν προσοχής και που καλό είναι να τα γνωρίσει ο «βομβαρδισμένος» από την ανελέητη προπαγάνδα κόσμος.

Μπάσκετ
Νοέμβριος, 1972
Φοβερά και τρομερά συνέβησαν στον αγώνα Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, στο γήπεδο της Γλυφάδας για το πρωτάθλημα μπάσκετ της περιόδου 1972-73. Το σκορ ήταν 78-77 υπέρ του Ολυμπιακού, όταν ο Σήγκας πέταξε στην ουσία την μπάλα από τη μία μπασκέτα στην άλλη, 1 δευτερόλεπτο πριν τη λήξη. Το καλάθι έπρεπε να μετρήσει και ο Παναθηναϊκός να κερδίσει με 79-78. Άλλωστε και οι διαιτητές και ο σημειωτής του αγώνα έδειξαν πως το καλάθι είναι έγκυρο. Όταν όμως έπεσε πάνω τους ολόκληρη η ομάδα του ΟΣΦΠ, η απόφαση τους, ως δια μαγείας, άλλαξε!

Ο Παναθηναϊκός θα κυνηγήσει το δίκιο, του αλλά δε θα καταφέρει να ανατρέψει την απόφαση και η ΕΟΚ θα κατακυρώσει το παιχνίδι οριστικά υπέρ των «ερυθρολεύκων».

Ο έγκριτος και αντικειμενικός αθλητικογράφος, Βαγγέλης Φουντουκίδης θα γράψει την επομένη, μεταξύ άλλων: «Πιστεύω 100% ότι μετρούσε. Προσωπικά είδα καλά τι έγινε. Και υποστηρίζω, πως όταν έφθασε η μπάλα στον Σίγγα το χρονόμετρο έδειχνε δύο δευτερόλεπτα και γύριζε στο ένα. Ήταν μια αδικία λοιπόν για τον ΠΑΟ που του ακυρώθηκε το καλάθι».

Και καταλήγει ο Φουντουκίδης. (Κρατηθείτε): «Στην όλη υπόθεση πάντως υπάρχει και κάτι περίεργο. Η δήλωσις της Γραμματείας στους Παναθηναϊκούς ότι το καλάθι “μετράει” με αποτέλεσμα να πανηγυρίσουν οι “πράσινοι”. Αυτό είναι γεγονός. Γιατί άλλαξε μετά; Η εξήγησις ότι η απάντηση που εδόθη αφορά το υπό απόλυτα φυσιολογικές καλάθι του Γιατζόγλου 7 δευτερόλεπτα προ της λήξεως , είναι τουλάχιστον κωμική και όχι ανταξία για ανθρώπους που έχουν επιλεγή υποτίθεται για μια τόσο δύσκολη αποστολή».

Πόλο
Σεπτέμβριος, 1969
Μία ομάδα η οποία δηλώνει πως δεν κατεβαίνει σε κάποιον αγώνα κερδίζει κανονικά το πρωτάθλημα! Αυτό δεν ξανάγινε!
Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έγιναν ποτέ. Ας δούμε πως έχει η ιστορία. Λίγες ημέρες πριν από τον τελικό αγώνα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης μεταξύ του επί 16 συνεχόμενων ετών πρωταθλητή Ελλάδας, Εθνικού (1953-1968) και του Ολυμπιακού, πεθαίνει ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Κώστας Μπουζάκης. O Ολυμπιακός, ως ένδειξη πένθους, δηλώνει επίσημα πως δε θα κατέβει στον αγώνα. Ο Ασλανίδης αποδέχεται την αγωνιστική οπισθοχώρηση του ΟΣΦΠ σαν να μη συνέβη τίποτα και εντελώς πραξικοπηματικά ανακηρύσσει συμπρωταθλητές τους δύο συλλόγους! Δηλαδή, μία ομάδα η οποία δηλώνει πως δεν κατεβαίνει σε κάποιον αγώνα κερδίζει κανονικά το πρωτάθλημα! Αυτό δεν ξανάγινε!

Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα. Ποια ομάδα θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στην Ευρώπη; Εκείνα τα χρόνια άλλωστε, μόνο μία ομάδα είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει κάθε χρόνο στις διεθνείς διοργανώσεις καθώς στο πόλο δεν διεξαγόταν ακόμα ούτε Κύπελλο Κυπελλούχων, ούτε Len Trophy, παρά μόνο το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το πρόβλημα λύθηκε ως εξής:

«Οι ερυθρόλευκοι ηυνοήθησαν από την κλήρωσιν η οποία εγένετο χθες στις 6.15 μ.μ. στα γραφεία της Ε.Κ.Ο.Φ. Χθες στα γραφεία της Ε.Κ.Ο.Φ. παρουσιάσθησαν οι εκπρόσωποι των συμπρωταθλητριών. Ο Μαθιουδάκης (αρχηγός του ΟΣΦΠ) στάθηκε τυχερός. Ο κλήρος που τράβηξε έγραφε νικητής. Έτσι ο Ολυμπιακός για πρώτη φορά στην ιστορία του θα λάβη μέρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης».

Στο κέρμα λοιπόν ευνοήθηκε ο «συμπρωταθλητής». Αξίζει δε, να αναφερθεί πως ο Ολυμπιακός από το 1952 έως το 1992, κατέκτησε μόλις δύο φορές το Πρωτάθλημα Ελλάδας στο πόλο. Ποιες χρονιές; Το 1969 και το 1971, στην «καρδιά» της επταετίας...

Απρίλιος, 1969.
Κληρώσεων συνέχεια...
«Πρωταθλήτρια ανεδείχθη προχθές η ομάδα πόλο του Ολυμπιακού μετά από ισοπαλία της με τον Εθνικό Πειραιώς 10-10 για το Πρωτάθλημα Νέων. Το κανονικό μας έληξε 5-5. Κατά τη δοθείσα δεκάλεπτο παράταση οι ομάδες ανεδείχθησαν και πάλι ισόπαλες. Διενεργήθη κατόπιν κλήρωση, κατά την οποία ευνοήθηκε ο Ολυμπιακός».

Ιούνιος, 1973.
Την 1η Ιουνίου 1973 διεξάγεται ο τελικός του πρωταθλήματος πόλο Εφήβων μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Την εποχή εκείνη τα πρωταθλήματα Εφήβων και Νέων είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα από ότι σήμερα και οι εφημερίδες αφιέρωναν πολλές φορές και πρωτοσέλιδα σε αυτά. Ο Παναθηναϊκός, Πρωταθλητής Εφήβων του προηγούμενου έτους, ήταν το φαβορί στην αναμέτρηση. Όμως:
«Ο χθεσινός αγών Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού για τους τελικούς του πρωταθλήματος πόλο εφήβων, δεν έγινε γιατί ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε με 6 (!) παίκτες!
Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν για πρώτη φορά τίτλους σε αρκετά αθλήματα την περίοδο της «επανάστασις»…Τρεις παίκτες του (Μαρσέλλος, Τσακογιάννης, Κατράκης) δεν κατόρθωσαν να πάρουν άδεια από την μονάδα που υπηρετούν, κι έτσι δεν ήτο δυνατόν να συμπληρώση επτάδα. Κατόπιν τούτου, και σύμφωνα με τους κανονισμούς, ο διαιτητής δεν άρχισε τον αγώνα, ο οποίος φυσικά δεν διεξήχθη. Λίγο αργότερα ο Παναθηναϊκός υπέβαλε ένστασι, υποστηρίζοντας ότι λόγω ανωτέρας βίας δεν παρέταξε πλήρη ομάδα».

Η ένσταση του Παναθηναϊκού δεν είχε τελικά αποτέλεσμα και είναι απορίας άξιο τί θα γινόταν εάν στη θέση των «πράσινων» ήταν ο Ολυμπιακός... Κι επίσης, γιατί δε δόθηκε άδεια στους τρεις πολίστες του Τριφυλλιού; Η «κόκκινη» χούντα έκανε τη δουλειά της...

Γενικά στην επταετία οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν για πρώτη φορά τίτλους σε αρκετά αθλήματα. Αυτό μπορεί να αποτελεί και σύμπτωση. Ωστόσο είναι ένα στοιχείο ενδεικτικό εκείνης της εποχής. Σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος κέρδιζε τίτλους στο μπάσκετ, στον στίβο, στο βόλλεϋ, στο πινγκ πονγκ, στην πυγμαχία και στα υπόλοιπα σπορ και προτού έρθει η «Επανάστασις» στη χώρα.

Επί χούντας:

Στον στίβο ο Ολυμπιακός κατέκτησε για πρώτη φορά επίσημο τίτλο σε επίπεδο ανδρών ή γυναικών (Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Κέντρου) το 1971.Στο βόλλευ για πρώτη φορά ανεδείχθη Πρωταθλητής Ελλάδος το 1968, κάτι που επαναλήφθηκε και το 1969.Στην κολύμβηση το 1969, σύμφωνα με μαρτυρίες αθλητών της εποχής, υπήρξε αλλαγή των κανονισμών στο πρωτάθλημα, απαγορεύοντας τη συμμετοχή σε παραπάνω από ένα αγωνίσματα στους αθλητές, απόφαση που δεν βόλευε τον άμεσο ανταγωνιστή του Ολυμπιακού εκείνα τα χρόνια στις πισίνες, Παναθηναϊκό.Στο πινγκ-πονγκ ο Ολυμπιακός, ενδυνάμωσε το τμήμα ανδρών, με γενικό αρχηγό τον Κ. Μπαρμπή που βράβευσε τον Ασλανίδη και από το 1971 εκθρόνισε τους κυρίαρχους στο άθλημα, Παναθηναϊκό και ΧΑΝ Αθηνών. Ίσως στην παρουσία του Μπαρμπή στο πινγκ πονγκ να οφείλεται η καταμέτρηση ατομικών τίτλων από τους «αδιάβαστους» της εφημερίδας Πρωταθλητής.Στο πόλο, όπως αναφέραμε, κατέκτησε με κλήρωση τον τίτλο του 1969, χωρίς στην ουσία να αγωνιστεί.Στην πυγμαχία, πάλι για πρώτη φορά, θα κατακτηθεί τίτλος για τον ΟΣΦΠ (1970).
Για το ποδόσφαιρο πλέον είναι γνωστά τα περισσότερα
Keywords
Τυχαία Θέματα