ΦΥΡΤ: Το “Τριφύλλι” της Γερμανίας στην 1η κατηγορία

Αφιέρωμα στην ομάδα που ανέβηκε στην 1η Μπουντεσλίγκα
Πόσοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού γνωρίζουν για το Γερμανικό αθλητικό σύλλογο με το τριφύλλι στο στήθος; Πόσοι γνωρίζουν ότι αυτός ο σύλλογος είναι μία από τις τρεις αιτίες που ο Παναθηναϊκός έχει για έμβλημα το τριφύλλι; Πολλοί θα την έχουν ακούσει ως Γκρόιτερ. Μέγα σφάλμα. Όλοι οι φίλαθλοί της την αποκαλούν Φυρτ και μόνο Φυρτ
και από το βράδυ της Παρασκευής ζουν τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας τους καθώς δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη, έχουν εξασφαλίσει την άνοδο στην 1η κατηγορία για πρώτη φορά από το 1963 που δημιουργήθηκε η Bundesliga.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1903 στην πόλη Φυρτ (Färdd στην τοπική διάλεκτο) της βορείου Βαυαρίας, μία πόλη 120.000 κατοίκων δίπλα στη Νυρεμβέργη, ιδρύθηκε ένας από τους ιστορικότερους συλλόγους της προπολεμικής Γερμανίας η SpVgg Fürth, με έμβλημα το τριφύλλι και χρώματα πράσινο, λευκό και μαύρο. Η επιλογή μόνο τυχαία δεν ήταν. Το πράσινο τριφύλλι σε λευκό φόντο και άλλες εποχές το αντίστροφο, είναι το έμβλημα της πόλεως εδώ και αιώνες. Άλλωστε τόσο η πόλη, όσο και ο σύλλογος έχουν για παρατσούκλι τη λέξη “τριφύλλι” (kleeblatt).

Η Φυρτ είναι ο τρίτος σε προπολεμικά πρωταθλήματα σύλλογος πίσω από τις Νυρεμβέργη και Σάλκε. Αυτός ο σύλλογος ευτύχησε να κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα το 1914, την τελευταία χρονιά πριν από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Ακριβώς εκείνη τη χρονιά μετέβη στη Βαυαρία για τις σπουδές του ο 18χρονος τότε Απόστολος Νικολαΐδης, έως το 1918 που επέστρεψε στην Αθήνα για να ενταχθεί οριστικώς στον Παναθηναϊκό. Υπάρχουν αναφορές ότι ο Νικολαΐδης πρότεινε και αυτός για έμβλημα του Παναθηναϊκού το τριφύλλι λόγω Φυρτ όπως και ο Παπάζογλου για τους δικούς του λόγους.

Το ποδόσφαιρο ξανάρχισε στη Γερμανία το 1920 και μαζί του γεννήθηκε το μεγαλύτερο προπολεμικό ντέρμπυ της Γερμανίας. Το Νυρεμβέργη-Φυρτ ή αλλιώς ντέρμπυ της Φραγκονίας όπως ονομάζεται διαφορετικά η βόρειος Βαυαρία. Ένα τοπικό ντέρμπυ το οποίο διατηρείται έως τις μέρες μας. Υπήρξε χρονιά κατά την οποία η εθνική Γερμανίας είχε παίκτες μόνο από αυτές τις δύο ομάδες.

Αυτοί δεν μιλούσαν μεταξύ τους. Όταν έβαζαν γκολ, πανηγύριζαν μόνο οι παίκτες της ομάδος του σκόρερ. Παίκτης της Φυρτ δεν ξαναπάτησε στην πόλη όταν νυμφεύθηκε μία κοπέλα από τη Νυρεμβέργη. Συνολικώς η Φυρτ κατέκτησε το πρωτάθλημα τρεις φορές (1914, 1926 και 1929).

Μετά τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου η Φυρτ δεν ξαναγνώρισε τις δόξες του παρελθόντος και μάλιστα το 1996 έφθασε στα πρόθυρα της διάλυσης. Ως λύση επιλέχθηκε η συγχώνευση με την ομάδα ενός χωριού 1.500 κατοίκων λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικώς του Φυρτ. Η ονομασία του Vestenbergsgreuth και έμβλημά του ένα παγοπέδιλο. Από τότε και μέχρι σήμερα ο σύλλογος ονομάζεται SpVgg Greuther Fürth και στο δεξιό φύλλο του τριφυλλιού έχει προστεθεί το παγοπέδιλο. Αυτά σε επίσημο επίπεδο διότι οι φίλαθλοι της ομάδος εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την παλιά ονομασία κα
Keywords
Αναζητήσεις
fyrt πολη γερμανιας, νυρεμβεργη κατικουσ εχει
Τυχαία Θέματα