Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Κοινωνική προσέγγιση του ντέρμπι

Επαναδημοσίευση κειμένου του GreenZone για τους δύο κόσμους που θα συγκρούονται αιωνίως, χωρίς οι δρόμοι τους να συναντηθούν ποτέ...Του Ar1stot3li

Ο Παναθηναικός, ως σύλλογος, είναι μικρογραφία του Έλληνα με όλα τα καλά που τον χαρακτηρίζουν, έχουν το ίδιο DNA.

Ο ΟΣΦΠ, αντίθετα, είναι μία παραλλαγμένη μορφή Έλληνα που λέγεται Νεοέλληνας ή και Ελληνάρας. Αυτός δηλαδή που θα
προσπαθήσει να κερδίσει ύπουλα όσα δεν δικαιούται, αυτός που κομπορρημονεί και επαίρεται χωρίς να το αξίζει, αυτός που θα σε κλέψει, θα σε προσβάλλει, θα σε μειώσει και θα σου ζητήσει και τα ρέστα.

Ο Παναθηναϊκός είναι η καλή πλευρά του Έλληνα, με όλα του τα προτερήματα. Το δυσάρεστο είναι πως εκτός από τα προτερήματα πήρε κι ένα διαχρονικό του ελάττωμα, τη διχόνοια. Αυτό το σαράκι δεν τον αφήνει να φτάσει εκεί που μπορεί να φτάσει και το DNA δεν αλλάζει, αυτό θα το έχει για πάντα ο Παναθηναϊκός, είναι γνώρισμα του.

Ο Παναθηναϊκός είναι γεννημένος αριστοκράτης, Αθηναίος γαρ. Ήταν ομάδα της υψηλής κοινωνίας, και, για να μην παρεξηγηθούμε, υψηλή κοινωνία δε σημαίνει «έχω πλούτη».

Η αντιπαλότητα με τον ΟΣΦΠ προϋπήρχε της ίδρυσης των δύο συλλόγων, Παναθηναϊκοί και Oλυμπιακοί υπήρχαν ανέκαθεν, αλλά με άλλο μανδύα: «Αθηναίοι – Πειραιείς», «Μάγκες – Ψευτόμαγκες», «Ποιότητα – Λαϊκουριά».

Ο ΟΣΦΠ πάντοτε ένιωθε μειονεκτικά απέναντι στον Παναθηναϊκό, κατά βάθος ήθελε να του μοιάσει, το προσπαθούσε αλλά δεν το κατάφερνε ποτέ. Κι όταν κατάλαβε πως με καθαρά χέρια δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει ανώτερος από εκείνον τότε στράφηκε στον «βρώμικο» δρόμο. Όταν συνειδητοποίησε πως δεν μπορεί να τον κερδίσει αποφάσισε να τον κλέψει. Κάτι που κάνει, με επιτυχία και συνέπεια, 87 χρόνια τώρα. Και τις περισσότερες φορές, ατιμώρητος.

Τώρα θα πείτε, πώς γίνεται ο Παναθηναϊκός να είναι ομάδα της αστικής κυρίως τάξης και να υποστηρίζεται ακόμα κι από κατοίκους του Πειραιά ή ανθρώπους χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων ενώ επίσης ο ΟΣΦΠ που είναι ομάδα των χαμηλότερων στρωμάτων να υποστηρίζεται κι από ανθρώπους με υψηλό στάτους και ανώτερη μόρφωση;

Η απάντηση είναι εύκολη:

Ο ίδιος ο σύλλογος μεταβάλλει την προσωπικότητα του φιλάθλου, ο ίδιος ο σύλλογος πλάθει τον μετέπειτα χαρακτήρα του ανθρώπου. Μπορεί η μοίρα ενός ανθρώπου να του επιφυλάσσει να γίνει λαμπρός και τρανός επιστήμονας, αν όμως επιλέξει να γίνει Ολυμπιακός τότε αυτομάτως κατεβαίνει σκάλες χαμηλότερα και στις αντιλήψεις και απόψεις του γίνεται αυτό που ξέρουμε ως «γάβρος».

Κοινώς, είτε λιμενεργάτης και μπετατζής είτε καθηγητής πανεπιστημίου και ιατρός ο «γάβρος» είναι το ένα και το αυτό.

Μην παραλείπετε ποτέ να ερευνάτε την ιστορία του Παναθηναικού, κάποια στιγμή θα καταλάβετε το λόγο που υποσυνείδητα επιλέξατε το Τριφύλλι ως τρόπο έκφρασης και φιλοσοφίας.

Στην ουσία όσοι είναι Παναθηναικοί ήταν από τότε που γεννήθηκαν, απλά έχουν την ψευδαίσθηση πως έγιναν Παναθηναικοί εξαιτίας του Γουέμπλεϊ ή του Σαραβάκου.

Καλή επιτυχία στην ομάδα μας την Κυριακή.
Keywords
Τυχαία Θέματα