Ο εφιάλτης δεν θα ξεχαστεί ποτέ

Έκλεισαν 10 χρόνια από τη μέρα που γράφτηκε η μελανότερη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το GreenZone θυμάται τι συνέβη στη Ριζούπολη, πώς αντέδρασε η διοίκηση του Παναθηναϊκού, τι έγραψε ο Τύπος και πώς εξελίχθηκαν οι πρωταγωνιστές...
Το τελευταίο σφύριγμα του Μποροβήλου έριξε τις μάσκες. Όλων! Των (δήθεν) αντικειμενικών ΜΜΕ (πολιτικών-αθλητικών) που πανηγύριζαν έξαλλα σε όλη την Ελλάδα
την ντροπή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Των (δήθεν) Παναθηναϊκών που γιόρταζαν την αφορμή που τους δόθηκε, ώστε να διαλύσουν μία πετυχημένη (αλλά ακριβή) ομάδα. Της πράσινης ηγεσίας που δήθεν αγαπούσε το Τριφύλλι, αλλά άφησε παίκτες και προπονητή απροστάτευτους στη ζούγκλα.

Τέτοιες ημέρες, πριν 10 χρόνια, στις 11 Μαΐου 2003, στο γήπεδο της Ριζούπολης διεξήχθη ένας ποδοσφαιρικός αγώνας που δεν έπρεπε ποτέ να ξεκινήσει. Τα «όργια» των οπαδών του Ολυμπιακού και των σεκιουριτάδων στα αποδυτήρια βαφτίστηκαν από το «σύστημα» ως… πειραιώτικη μαγκιά. Γιατί αυτό είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο… Για την ακρίβεια, έτσι επέτρεψε ο Παναθηναϊκός και οι τότε διοικήσεις του στο ποδόσφαιρο να εξελιχθεί.

Τι έγινε στη Ριζούπολη

Προπηλακισμός των παικτών από τη στιγμή που πλησίασε στο γήπεδο το πούλμαν.Τρομοκρατία των ποδοσφαιριστών από μπράβους στα αποδυτήρια. «Θα πεθάνετε εδώ μέσα αν δεν χάσετε» τους έλεγαν και κοπανούσαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου πιάστηκε στα χέρια μαζί τους.Μπάλα δεν έπαιξαν, όμως το μάτι τους γυάλιζε. ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΡΕ ΔΙΚΑΙΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Εφημερίδα “Derby” Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης τρομοκρατημένος έκανε εμετό στα αποδυτήρια. Οι Κόλκα, Χένρικσεν και Μικάελσεν έκλαιγαν και ζήτησαν να μην γίνει το παιχνίδι. Φυσικά, η διοίκηση ήταν απούσα και το ματς έγινε κανονικά. Όταν οι παίχτες βρέθηκαν στη φυσούνα οι μπράβοι συνέχιζαν να τους βρίζουν, ενώ από πάνω τους οι «επιστήμονες» προσπαθούσαν να τους τρυπήσουν με κοντάρια, όπως ο ψαράς το χταπόδι. Ο Μπασινάς βγήκε στον αγωνιστικό χώρο, είδε τι γίνεται και επέστρεψε τρομοκρατημένος. Όταν βγήκε για ζέσταμα η ομάδα δεν έκανε προθέρμανση αλλά προσπάθεια να αποφύγει εκατοντάδες πυροτεχνήματα, πέτρες και τούβλα που έπεφταν δίπλα τους. Το παιχνίδι έγινε κανονικά, υπό τις ευλογίες του διαιτητή Μποροβήλου, της (απούσας) διοίκησης και ηγεσίας του Παναθηναϊκού και της ελληνικής αστυνομίας. Οι Πειραιώτες, όπως είναι αυτονόητο νίκησαν. Τι έγραψε την επομένη του αγώνα η «παναθηναϊκή» εφημερίδα Derby:

«Γεια σας και… ευχαριστούμε που «χαρίσατε» ένα ακόμη πρωτάθλημα στο ερείπιο του Κόκκαλη».
«Αρκετά μας… βασάνισαν και μας… βασανίσατε. ΣΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ. Αυτός πάντως… μας τελείωσε».

«Μπάλα δεν έπαιξαν, όμως το μάτι τους γυάλιζε. ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΡΕ ΔΙΚΑΙΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»!

Τι έγραψε ο υπόλοιπος αθλητικός και πολιτικός Τύπος:

ΤΑ ΝΕΑ: «Στον 7ο Ουρανό! Αγκαλιά με το έβδομο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός. Αμαχητί παραδόθηκε ο ΠΑΟ».Sportime: «Το 7ο είναι πιο γλυκό. Πάρτι τίτλου στη Ριζούπολη (3-0), έδειξε στον ΠΑΟ την… καρδιά του Πρωταθλητή. ΑΘΑΝΑΤΟΙ».Ώρα για Σπορ: «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΤΟΥΛΕΣ. Τελικά ο ΠΑΟ αποδείχτηκε πελάτης».Η Χώρα: «Πάει για ρεκόρ με τον 7ο τίτλο. 3-0 ο θρύλος το ήθελε και το πήρε με περίπατο νίκησε τον φοβισμένο ΠΑΟ. Κάηκε τη νύχτα ο Πειραιάς. Ένταση και επεισόδια στο ντέρμπι».Δεν έχω προβλήματα και επειδή δεν θέλω να αποκτήσω, δεν πρόκειται να πω τίποτα αναφορικά με το συγκεκριμένο αγώνα Σ. Μαρκαριάν Goal: «Ατελείωτο πάρτι σε όλη τη Ελλάδα», με το πρωτοσέλιδο να έχει ένα τεράστιο 7 και καμία αναφορά, εννοείται, στα έκτροπαΟ Φίλαθλος: «Τον έβαλε στο μίξερ. Τρομερός ο Ολυμπιακός έπαιξε για πλάκα τον ΠΑΟ και τον έλιωσε. Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν ποιος είναι το αφεντικό και αγκάλιασαν το 7ο. Άθλια εμφάνιση οι πράσινοι στο ματς της χρονιάς». ΕΘΝΟΣ: «3-0: Ο θρύλος γράφει ιστορία με το 7ο σερί πρωτάθλημα. Κόκκινες ψυχάρες, πράσινες σκιές. “Μεθυσμένη Πολιτεία” ο Ολυμπιακός, υπό διάλυση ο Παναθηναϊκός.(…) Για τους πράσινους η βαριά ήττα σημαίνει τέλος εποχής». Ελευθεροτυπία: «Στον 7ο ουρανό. Ο Σωκράτης Κόκκαλης επικρίθηκε αλλά τελικά είχε δίκιο. Οι «πράσινοι» αποδείχτηκαν «κότες» και «πελάτες» του Θρύλου στο ντέρμπι. Το 3-0 που εξασφαλίζει στον Ολυμπιακό τον 7ο συνεχόμενο τίτλο, είναι κατώτερο της υπεροχής του, αντιπροσωπευτικό όμως της ψυχολογίας που δημιούργησε στους παίχτες του ΠΑΟ η ηττοπαθής τακτική της διοίκησης. Επεισόδια τη νύχτα στον Πειραιά». Ελεύθερος Τύπος: «Ο θρύλος στον 7ο ουρανό! Η καρδιά του πρωταθλητή μίλησε την κατάλληλη στιγμή. Τα αστέρια του Ολυμπιακού πήραν στην πλάτη τους την ομάδα και την οδήγησαν σε μοναδικό θρίαμβο (3-0) επί του ΠΑΟ». Αθλητική Ηχώ (Η μόνη που έγραψε τα πράγματα με το όνομά τους και όπως εξυπακούεται πολεμήθηκε και μετά από μερικά χρόνια έβαλε λουκέτο): «Ας καμαρώσει η Πολιτεία το «κόκκινο» τέρας που θρέφει και ας αναλογιστεί τις ευθύνες της… ΖΟΥΓΚΛΑ». Απογευματινή: «3-0. Ο θρύλος πήρε το 7ο άξια, εύκολα, γρήγορα, καθαρά».Τι ακολούθησε στο «στρατόπεδο» του Παναθηναϊκού

«Δείτε που φτάσαμε. Ο επικεφαλής των συνδέσμων του Ολυμπιακού την εποχή της Ριζούπολης ήταν ο Μώραλης. Και τώρα έγινε πρόεδρος στη Σούπερ Λίγκα», δήλωσε πριν λίγους μήνες, τη φετινή περίοδο ο Άγγελος Φιλιππίδης.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης αποκάλεσε κότες τους παίκτες του Τριφυλλιού, γεγονός που επέφερε την «έκρηξη» του Νίκου ΛυμπερόπουλουΑν κάποιος δεν θυμάται την ιστορία, διαβάζοντας τις δηλώσεις που έκανε τη φετινή περίοδο ο τότε προέδρου του Παναθηναϊκού, θα νομίσει πως αφού δεν μπόρεσε να προστατεύσει την ομάδα τη μέρα του αγώνα, τουλάχιστον την υπερασπίστηκε ακολούθως.

Η αλήθεια είναι πως συνέβη ακριβώς το αντίθετο.

Την επομένη του αγώνα, ο Άγγελος Φιλιππίδης αποκάλεσε κότες τους παίκτες του Τριφυλλιού. Τους επιτέθηκε φραστικά, κάτι που επέφερε την «έκρηξη» του Νίκου Λυμπερόπουλου.

Τελικά ο «Λύμπε» αποχώρησε το ίδιο καλοκαίρι από τον Παναθηναϊκό. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν σταδιακά, μέσα σε δύο χρόνια, όλοι οι αστέρες της ομάδας που μέχρι το 2003 έκανε περήφανη τη φίλαθλη Ελλάδα με τις επιτυχίες της στην Ευρώπη. Το ίδιο και ο προπονητής Μαρκαρίαν.

Όλα αυτά υπό τις ευλογίες της «αυλής» του μεγαλομετόχου, η οποία αντί να υπερασπιστεί τους παίκτες που έζησαν στιγμές τρομοκρατίας, τελικά επιχείρησε να τους κολλήσει την στάμπα του loser.

Πώς εξελίχθηκαν οι πρωταγωνιστές του έργου

Για να δείτε πως «δένει» όλη η ιστορία και πως επαναλαμβάνεται, το παιχνίδι έγινε κανονικά επειδή έτσι έκριναν σωστό ο τότε Αττικάρχης (μετέπειτα υπεύθυνος ασφαλείας του ΟΣΦΠ) Γιάννης Τσιρώνης, ο τότε παρατηρητής της ΕΠΑΕ Βαγγέλης Μπαλόκας (επίσης μετέπειτα υπάλληλος του ΟΣΦΠ) και ο τότε διαιτητής Γιώργος Μποροβήλος (νυν πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης, και αναπληρωτής πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας έχοντας θητεύσει δίπλα στον Μαρινάκη, τον συγχωρεμένο Παπουτσάκη και τώρα τον Μώραλη).

Τι δήλωσε πρόσφατα ο Μαρκαριάν:

«Δεν θέλω ούτε να θυμάμαι εκείνη την ημέρα. Είναι η μοναδική ήττα μου στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου ήμουν αήττητος για 41αγωνιστικές και ακόμη αναρωτιέμαι τι έγινε και πώς είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο. Δεν έχω προβλήματα και επειδή δεν θέλω να αποκτήσω, δεν πρόκειται να πω τίποτα αναφορικά με το συγκεκριμένο αγώνα».
Keywords
εφιαλτης, τα νεα, σωκράτης κόκκαλης, παναθηναικος, μμε, ελλαδα, ζούγκλα, μαΐου, ολυμπιακος, derby, γεια, παο, αθανατοι, πειραιας, συγκεκριμένο, goal, εμφάνιση, σημαίνει, ελευθεροτυπια, zougla, βομβα mall, καλοκαιρι, loser, οσφπ, επαε, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, ζούγκλα, ελευθερος τυπος, ηττα, ηχω, θρυλος, μμε, πυροτεχνηματα, σωκρατης, χταποδι, ωρα, αγκαλια, αηττητος, αστερια, αφορμη, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, δειτε, δηλωσεις, διοικηση, δοθηκε, εγινε, ευκολα, εμφάνιση, επαε, εποχη, επρεπε, ευρωπη, εφημεριδα, ζεσταμα, ιδιο, μαΐου, ματι, μηνες, μιξερ, μπραβοι, νυχτα, ντροπη, ομαδα, ονομα, παο, ποδοσφαιρο, πλακα, πολιτεια, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρεκορ, σερι, συγκεκριμένο, σουπερ, σωκράτης κόκκαλης, τυπος, τουβλα, φυσικα, αφεντικο, αγωνας, derby, δικιο, επεισοδια, goal, γλυκο, χωρα, καηκε, κοτες, καρδια, κωνσταντινου, loser, μπροστα, παιχνιδι, σημαίνει, σωστο, θελω να, χερια
Αναζητήσεις
τι εγινε στη ριζουπολη 2003, pios proponitis itan ston agona panauinaikos olimpiakos sti rizoupoli
Τυχαία Θέματα