Ο μύθος των βολών

Ο Σκορπιός βάζει κάτω τις βολές που έχουν εκτελέσει από το 1998-99 Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός και καταρρίπτει έναν ακόμα «ερυθρόλευκο» μύθο…
«Δώσε στον Παναθηναϊκό βολές» φώναζαν ρυθμικά οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Το ίδιο ρυθμικά κινούσε τη γροθιά του ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Προφανώς ο… πύρινος λαός επηρεασμένος από τη γραμμή
των εφημερίδων τα τελευταία χρόνια, δηλαδή πως τα πρωταθλήματα χάνονταν εξαιτίας της διαιτησίας, έχει πιστέψει έναν από τους πολλούς «ερυθρόλευκους» μύθους.

Παρόλο που θεωρούμε πως οι βολές από μόνες τους ως στατιστικό, δεν φωτίζουν κάποια εύνοια ή αδικία από τη διαιτησία, αξίζει να μελετήσουμε τα νούμερα των τελευταίων ετών για να τελειώσει μια και καλή το «ερυθρόλευκο» παραμύθι.

Το GreenZone παραθέτει σύγκριση των στατιστικών στις βολές του Παναθηναϊκού και του ΟΣΦΠ από το 1998-99* μέχρι το 2011-12:

Μέσα στα 14 αυτά χρόνια ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει 12 πρωταθλήματα. Από ένα έχει κατακτήσει η ΑΕΚ και άλλο ένα ο Ολυμπιακός.

Ο Ολυμπιακός φωνάζει για τις... βολές, όμως ο Παναθηναϊκός παρόλο που έχει σηκώσει σχεδόν όλες τις κούπες, έχει αθροιστικά εκτελέσει λιγότερες! Τόσο σε σύνολο αγώνων, όσο και μόνο στους αγώνες κόντρα στην ομάδα του Πειραιά!

Συνολικά, σε κανονικές περιόδους και πλέι οφ: 11.397 βολές ο Παναθηναϊκός, 11.800 ο ΟΣΦΠ.Το ρεκόρ βολών ανάμεσα στις δύο ομάδες (στην κανονική διάρκεια) το κατέχει ο ΟΣΦΠ (710 βολές το 2000-01).Το αρνητικό ρεκόρ βολών ανάμεσα στις δύο ομάδες (στην κανονική διάρκεια) το κατέχει ο Παναθηναϊκός (509 το 1999-00).
Τι γίνεται όμως με τα... «ρεκόρ βολών» στα πλέι οφ:

Τις περισσότερες βολές μέσα σε μία χρονιά (στα πλέι οφ) τις έχει εκτελέσει ο ΟΣΦΠ (329 το 2007-08). Τις λιγότερες βολές μέσα σε μία χρονιά (στα πλέι οφ), υπολογίζοντας μόνο τις σεζόν που και οι δύο ομάδες έφτασαν στους τελικούς, τις έχει εκτελέσει ο Παναθηναϊκός (160 το 1999-2000).
Να μελετήσουμε και τα στατιστικά που αφορούν μόνο τα μεταξύ των δύο «αιωνίων» παιχνίδια;

Συνολικά ο Παναθηναϊκός έχει εκτελέσει 1810 βολές. Ο Ολυμπιακός έχει εκτελέσει 1935 βολές. Από τις 14 τελευταίες σεζόν (δεν υπολογίζουμε τη φετινή που ακόμα εξελίσσεται), ο ΟΣΦΠ έχει εκτελέσει περισσότερες βολές, στην κανονική περίοδο, τις οχτώ χρονιές. Ο Παναθηναϊκός τις έξι.Στα πλέι οφ, από τις τελευταίες 14 σεζόν, ο ΟΣΦΠ έχει εκτελέσει περισσότερες βολές τις εννέα σεζόν. Ο Παναθηναϊκός τις πέντε.
Παρόλο που η στατιστική των βολών δεν ευνοεί την προπαγάνδα του Ολυμπιακού, ο αθλητικός Τύπος, συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και άνθρωποι του χώρου... με μπλουζάκια πιπιλούν την ίδια καραμέλα εδώ και χρόνια, προφανώς ποντάροντας στο γεγονός πως «πες, πες, κάτι θα μείνει, ακόμα και αν δεν ισχύει».

* Από το 1998-99 υπάρχει διαθέσιμο το απαραίτητο στατιστικό αρχείο.

Σκορπιός
Keywords
Τυχαία Θέματα