«Κόκκινα» χειροκροτήματα στις «πράσινες ρεζέρβες»

Διαβάστε στο GreenZone για τον τελικό Κυπέλλου 1974-75. Με τις «ρεζέρβες», ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Παναθηναϊκός. Νίκη 1-0 για τον ΟΣΦΠ εξαιτίας διαιτητικών λαθών. Χειροκρότησαν τον Παναθηναϊκό, γιούχαραν τους Πειραιώτες οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού! Το πρώτο «μεταπολιτευτικό» κύπελλο Ελλάδος, μετά δηλαδή την πτώση της «Χούντας», τη σεζόν 1974-75, σημαδεύτηκε από αποφάσεις που θύμιζαν περισσότερο το προηγούμενο καθεστώς.

Στις 18 Ιουνίου
του 1975, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν με τους αναπληρωματικούς τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για δύο λόγους:

Πρώτον, γιατί αποφασίστηκε ο τελικός να γίνει όχι σε ουδέτερο γήπεδο, αλλά στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αρχικά είχε οριστεί ως έδρα η Νέα Φιλαδέλφεια, όμως η ΕΠΟ άλλαξε απόφαση.

Δεύτερον, για τη διάταξη για τις μεταγραφές (δύο παίκτες πρώτης εθνικής, δύο ερασιτέχνες, δύο ξένοι), η οποία όπως ανέφεραν οι άνθρωποι του Τριφυλλιού και έχουν καταγραφεί στον αθλητικό Τύπο της εποχής, συνέφεραν μόνον τον Ολυμπιακό αφού είχε ήδη χτίσει μία δυνατή ομάδα, «χάρη στην οικονομική του παντοδυναμία της προηγούμενης τετραετίας» (δηλαδή επί «Χούντας»)!

Το GreenZone θυμάται:

Στον τελικό Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με τους Βαλλιάνο (6΄ Κωνσταντίνου), Βλάχο, Κώτσο, Γονιό, Στεφανάκη, Σεϊταρίδη, Φυλακούρη, Γραμμό, Λιβαθηνό και Βαλλίδη.

Εκτός αποστολής έμειναν παίκτες όπως οι Δομάζος, Αντωνιάδης, Καψής, Ελευθεράκης, Δημητρίου, Αθανασόπουλος, Παπαδημητρίου.

Παρόλο που το Τριφύλλι αγωνίστηκε με παίκτες αναπληρωματικούς, για να ηττηθεί με 1-0 έπρεπε πρώτα να αδικηθεί κατάφωρα από τη διαιτησία.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε στο 35΄ με τον Δαβουρλή σε μία φάση στην οποία δεν δόθηκαν ΔΥΟ εμφανέστατες παραβάσεις. Αρχικά την μπάλα κέρδισε ο Γκαϊτατζής με φάουλ (σπρώχνει ξεκάθαρα τον αντίπαλό του). Ακολούθως, βγάζει μπαλιά στον Κρητικόπουλο που ήταν εκτεθειμένος τουλάχιστον πέντε μέτρα οφσάιντ! Ο Κωνσταντίνου βγήκε εγκαίρως μακριά από την εστία του και έδιωξε, όμως ο Δαβουρλής πλάσαρε από μακριά σε κενό τέρμα.

Οι «πράσινοι» διαμαρτυρήθηκαν και για δύο πέναλτι που έκανε ο Γλέζος στον Βαλλίδη και τα οποία ποτέ δεν δόθηκαν.

Ο αρχηγός του ποδοσφαιρικού τμήματος του Παναθηναϊκού Μανώλης Διακάκης δήλωσε μετά τη λήξη του αγώνα: «Τώρα κατάλαβα γιατί ο Ολυμπιακός ήθελε να παίξει στο γήπεδό του. Και σ’ αυτό το ματς, η διαιτησία μας κατεδίκασε».

Και αν ορισμένοι νομίζουν πως εφέτος (2012-13) για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης του Κυπέλλου οι οπαδοί της τροπαιούχου ομάδας δυσανασχέτησαν, να σημειώσουμε πως το ίδιο συνέβη και το 1975. Συμπτωματικά και πάλι πρωταγωνιστής ήταν ο Ολυμπιακός. Ορίστε τι γράφει το ρεπορτάζ των εφημερίδων την επομένη του τελικού:

«Με τον Ολυμπιακό να κάνει τον γύρο του θριάμβου αποδοκιμαζόμενος και τον ηττημένο Παναθηναϊκό να χειροκροτείται από τους οπαδούς του αντιπάλου του έληξε ο πιο περίεργος τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος».«Μετά τη λήξιν του αγώνος ο κ. Χαβελάγκε παρέδωσε στον αρχηγό του Ολυμπιακού Σιώκο το κύπελλο. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού εν συνεχεία έκαναν το γύρο του θριάμβου, χωρίς όμως να κερδίσουν τον ενθουσιασμό που περίμεναν από τους φιλάθλους τους, λόγω της κακής εμφανίσεως που επραγματοποίησαν».
Keywords
Τυχαία Θέματα