«Βίβα Γκρέτσια, Βίβα ΠΑΟ» - Ο επαναληπτικός στο Μοντεβιδέο (vid)

Δείτε μόνο στο GreenZone τα στιγμιότυπα του επαναληπτικού τελικού του Διηπειρωτικού Κυπέλλου του 1971 και διαβάστε πώς ο εγχώριος αλλά και ο διεθνής Τύπος παρουσίασαν την εμφάνιση του Παναθηναϊκού στο Μοντεβιδέο. «Τιμή και δόξα στον θρυλικό Παναθηναϊκό». Ο αθλητικός και πολιτικός Τύπος της εποχής αποθέωνε την ομάδα που Φέρεντς Πούσκας που αγωνίστηκε με θέληση και αποφασιστικότητα στο Μοντεβιδέο,
έδειξε τα δόντια της στη Νασιονάλ και έχασε στις λεπτομέρειες το κύπελλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή.

Η ρεβάνς του Διηπειρωτικού Κυπέλλου διεξήχθη σαν σήμερα στις 29 Δεκεμβρίου του 1971 (28 Δεκεμβρίου, ώρα Ουρουγουάης).

«Έπειτα από λυσσώδη και άγριας συναρπαστικότητος μάχη ο Παναθηναϊκός έχασε μέσα εις το φλεγόμενο Μοντεβιδέο, εκεί όπου έχουν συντριβή οι γίγαντες του κόσμου, από τη Νασιονάλ μόνο 2-1», γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Αθλητική Ηχώ την ημέρα του αγώνα.

«Στείλαμε την ψυχή μας νοερά εκεί κάτω που πολεμούσαν τα αδέλφια μας», έλεγαν οι δύο μεγάλοι απόντες της αναμέτρησης, ο Χάρης Γραμμός και ο μεγάλος άτυχος του πρώτου αγώνα Γιάννης Τομαράς.

(διαβάστε εδώ περισσότερα για το πρώτο παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης» πού έληξε 1-1)

«Οι 300 του Λεωνίδα»

Έτσι χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο οι Έλληνες φίλαθλοι που έδωσαν το «παρών» στο γήπεδο της Ουρουγουάης.

Λιγότεροι από 300 φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ανάμεσα σε 79.000 φανατικούς της Νασιονάλ. Άνιση μάχη, όσο να ‘ναι. Ωστόσο…

«Ένα πλήθος κυανόλευκων σημαιών σμίγει τον παλμό της προσμονής, τον ελληνικόν παλμόν, με πολλά πράσινα λάβαρα με το “τριφύλλι” και η ιαχή “ΠΑΟ – Ελλάς” δονεί την ατμόσφαιρα.

Το σίγουρο είναι ότι οι λίγοι Έλληνες, όμοιοι με τους 300 του Λεωνίδα, φωνάζουν δυνατά, Ελληνικά και είναι έτοιμοι να υψώσουν τη φωνή τους ως τον έβδομο ουρανό, μόλις εμφανισθή η θρυλική ομάδα με την θριαμβευτική της πορεία στην Ευρώπη».

«ΒΙΒΑ ΓΚΡΕΤΣΙΑ»

Μπορεί ο Παναθηναϊκός να ηττήθηκε, όμως έκανε όλη τη φίλαθλη κοινότητα να τον χειροκροτήσει. Από άκρη σε άκρη όλης της γης. Η Νασιονάλ ήταν ανώτερη, οι «πράσινοι» όμως δάγκωναν λαμαρίνες και μπήκαν με πάθος και ψυχή λιονταριού για να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο.

Ήταν άτυχοι στο πρώτο παιχνίδι. Στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» αν κέρδιζαν –όπως το άξιζαν, και με το παραπάνω- τότε στο Μοντεβιδέο θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα.

Η Νασιονάλ προηγήθηκε στο 34’ με τον συνήθη ύποπτο επιθετικό από την Αργεντινή Αρτίμε. Ο Παναθηναϊκός είχε μπει δυνατά στο ματς, όμως δεν μπόρεσε να πετύχει πρώτος κάποιο γκολ που θα άλλαζε τις ισορροπίες.

Στην επανάληψη, οι «πράσινοι» δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επιτεθούν μαζικά.
Ο Φυλακούρης πέρασε αντί του Καμάρα και ο Παναθηναϊκός με διάταξη 4-3-3 άρχισε ξανά να απειλεί.

Στο 46΄ και στο 53΄ οι Δομάζος και Αντωνιάδης έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες για την ισοφάριση, αλλά δυστυχώς στο 75΄ ξανά ο Αρτίμε σημείωσε το 2-0, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το Τριφύλλι.

Ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα ο Φυλακούρης κατόρθωσε και μείωσε για τον Παναθηναϊκό. Το 2-1 ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Μέχρι όμως και το τελικό σφύριγμα, η ομαδάρα του Πούσκας πίεζε και ο κορυφαίος του γηπέδου Δομάζος έχασε δύο σημαντικές ευκαιρίες για να φέρει τα πάντα τούμπα.

Το GreenZone παρουσιάζει τι έγραφε ο διεθνής Τύπος την επομένη του αγώνα:

«Ένας ακαταμάχητος Αργεντινός, ο Αρτίμε, έθεσε εκτός μάχης τον ΠΑΟ, ο οποίος ήταν ισάξιος της Νάσιοναλ» (Cronica, Μπουένος Άιρες)

«Οι Έλληνες ποτέ δεν δειλιάσανε και δεν σταμάτησαν τις επελάσεις των για τη νίκη. Ο ΠΑΟ είναι πια μία πραγματικότητα στον Ευρωπαϊκό χώρο. Δομάζος και Αντωνιάδης έδειξαν εμφανή σημεία ανωτερότητος απ’ τους συμπαίκτας των και πάλαιψαν με δύναμι και πείσμα για τη νίκη». (Πρακτορείο Reuters)

«Άξια προσοχής η υπερήφανη αντίστασις του ΠΑΟ, που είχε κορυφαίο παίκτη τον δαιμόνιο Δομάζο, ένα εξαιρετικό ταλέντο, μία προσωπικότητα του ποδοσφαίρου, όχι μόνο της χώρας του, αλλά και της ηπείρου μας». (Corriere della sport)

Ο γενικός γραμματέας της UEFA κ. Μπάνγκερντερ τόνισε: «Η Ευρώπη δεν θα εύρισκε πιο άξιο εκπρόσωπο από τον ΠΑΟ».

Χωρίς ελληνική κάλυψη

Το κόστος για να καλυφθεί η αναμέτρηση τηλεοπτικά από την ελληνική τηλεόραση ήταν απαγορευτικό και έτσι οι φίλαθλοι ενημερώθηκαν από τα ραδιόφωνά τους για το τελικό αποτέλεσμα.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν ορισμένα στιγμιότυπα, τα οποία όμως είναι από άλλον αγώνα της Νασιονάλ και από λάθος αναφέρονται ως φάσεις του παιχνιδιού με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αφενός ήταν νυχτερινός και αφετέρου οι γηπεδούχοι φορούσαν μπλε σορτσάκια και κόκκινες φανέλες και ο Παναθηναϊκός τις ολόλευκες εμφανίσεις του...

Το GreenZone σας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσετε κάποια στιγμιότυπα του ματς που έχουν διασωθεί, μεταξύ των οποίων έχει καλυφθεί και το γκολ του Φυλακούρη:
Keywords
Τυχαία Θέματα