Έως 100 δισ. ευρώ η βοήθεια προς την Ισπανία

Αποφάσεις για την παροχή βοήθειας στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα ελήφθησαν στο σημερινό Eurogroup, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, «θα εξηγήσει στα μέσα ενημέρωσης τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση του ισπανικού τραπεζικού τομέα».

Πηγές προσκείμενες στο ζήτημα δήλωσαν ότι, στο πλαίσιο του σχεδίου βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες, θα διατεθούν «έως 100 δισεκατομμύρια ευρώ».

Πάντως, ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι η ευρωζώνη

δεν θα ζητήσει από τη Μαδρίτη μέτρα, ενώ, σύμφωνα με άλλη πηγή, προσκείμενη στο θέμα, το ΔΝΤ θα μετάσχει στο σχέδιο βοήθειας έχοντας έναν ρόλο επίβλεψης.

Σκληρή στάση από Ολλανδία – Φινλανδία

Η ισπανική El Pais αναφέρει πως η Μαδρίτη κάνει το βήμα να ζητήσει βοήθεια για την στήριξη του τραπεζικού της συστήματος, με το ΔΝΤ να έχει ρόλο επιτήρησης του προγράμματος. Ολλανδία και Φινλανδία φέρονται ότι κράτησαν σκληρή στάση στην τηλεδιάσκεψη, ζητώντας να τεθούν αυστηροί όροι.

Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, το Eurogroup θα προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση μετά αυτήν της ισπανικής Κυβέρνησης. Ο Ισπανός υπουργός Λουίς ντε Γκίντος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου περί τις 20:30.

Συγκλίνουσες πηγές ανέφεραν νωρίτερα, ενώ η τηλεδιάσκεψη διάρκειας δυόμισι ωρών βρισκόταν σε εξέλιξη, πως το προσχέδιο της ανακοίνωσης αναφέρεται ως ανώτατο όριο το τελικό ποσό των 100 δισ. ευρώ -σημαντικά υψηλότερο ακόμη και από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις ανάγκες του ισπανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

To στίγμα της διάσωσης και το αγκάθι των όρων

Η δεινή θέση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος έχει αναγκάσει τη Μαδρίτη να κοιτάζει, απρόθυμα, προς την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης. Εάν όντως καταφύγει σε βοήθεια, αυτή θα δινόταν πιθανότατα μέσω του EFSF: Στο οπλοστάσιο του μηχανισμού περιλαμβάνονται η χρηματοδότηση ανακεφαλαιοποιήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις και προληπτικές γραμμές πίστωσης. Ο μόνιμος μηχανισμός ESM, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ (ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του από το γερμανικό Κοινοβούλιο) διέπεται από διαφορετικό πλαίσιο λειτουργίας.

Ωστόσο, όπως επανέλαβε με νόημα ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ, η κάθε στήριξη δίνεται με όρους. «Όλα τα νέα εργαλεία συνδέονται με τις ανάλογες προϋποθέσεις» ανέφερε το Σάββατο σε ομιλία του στη φινλανδική πόλη Κόκκολα. «Δεν υπάρχουν «δωρεάν γεύματα» για καμία χώρα που δέχεται βοήθεια» τόνισε, επισημαίνοντας τη δυνατότητα του Ταμείου να ανοίγει προληπτικές γραμμές πίστωσης.

Επισήμως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέμεναν πως η απόφαση για αίτημα στήριξης εναπόκειτο στην ίδια την ισπανική κυβέρνηση και μόνο. Ωστόσο, το τεταμένο κλίμα γύρω από την Ευρωζώνη -με τις εξελίξεις στο ισπανικό τραπεζικό τοπίο, τις υποβαθμίσεις αλλά και τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα- ενίσχυσαν την ανάγκη για κινήσεις που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα.

Η ίδια η Μαδρίτη από την πλευρά της ε

Keywords
Τυχαία Θέματα