Μαίνεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στο Άγιο Όρος

Μάχη με τη φωτιά δίνουν για τέταρτη μέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο στο Αγιο όρος που έχει κατακάψει μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην ευρύτερη περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν την γιγαντιαία επιχείρηση, ενώ η πύρινη λαίλαπα να εντοπίζεται μεταξύ των θέσεων «Γιοβάνιτσα» και «Πρώτο Νερό», και κινείται προς την Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς πάντως να απειλείται το μοναστήρι.

Με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τέθηκαν

σε ετοιμότητα όλες οι μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ με εντολή του βρίσκεται στο Άγιο Όρος ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Στο μεταξύ, οι πύρινες εστίες που εντοπίζονταν κοντά στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Αριστοτέλη τονίζει ότι η ζωή στην Ουρανούπολη έχει βρει τους κανονικούς της ρυθμούς και δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα. Η διαμονή στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι απολύτως ασφαλής και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας στους επισκέπτες.

Από τη Δευτέρα, θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες καταγραφής των ζημιών, αλλά και οι διαδικασίες αποζημίωσης των δικαιούχων, στις πληγείσες όπως διαβεβαίωσε από την Ουρανούπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.

Ο υπουργός, τόνισε ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιοι μηχανισμοί του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πληγέντων, με προτεραιότητα στους παραγωγούς του ζωικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου και του μελισσοκομικού, το οποίο θα αποζημιωθεί κι αυτό απευθείας από τον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, προχωράει η αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο, το οποίο θα αποζημιωθεί από τα προγράμματα ΠΣΕΑ.

Επιπλέον, οι τοπικοί φορείς ζητούν να χαρακτηριστεί η περιοχή τους πυρόπληκτη και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνηγορήσει θετικά προς τον σκοπό αυτόν, όπως είχε γίνει στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Πελοπόννησο.

Την ίδια ώρα, σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Ραψομμάτι Αρκαδίας και Σολωμό Κορινθίας, ενώ την Δευτέρα θα ξεκινήσει από συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου η καταγραφή των ζημιών από τις φωτιές στην Αρκαδία.

Την άμεση λήψη μέτρων για την ανακούφιση των πυρόπληκτων ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου οδηγούνται οι δύο Βούλγαροι, ένας 38χρονος και μία 36χρονη, που συνελήφθησαν χθες στα Τρίκαλα Κορινθίας με την κατηγορία του εμπρησμού.

Σχετικές ειδήσεις:

Άγιο Όρος: Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές

Πηγή:ert.gr

Σχετικά άρθρα:

Μαίνεται η φωτιά στο Άγιο Όρος- Αναζωπυρώσεις στην ΑρκαδίαΜαίνεται η φωτιά στο Άγιο Όρος-Σε ύφεση η πυρκαγιά στην ΑρκαδίαΆγιο Όρος: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Εκκενώνονται σπίτια στην Ουρανούπολη

Μαίνεται για τέταρτη ημέρα η φωτιά στο Άγιο Όρος | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα