Μονόδρομος η πώληση της ΑΤΕ, δηλώνει ο Γ. Προβόπουλος

Μονόδρομο χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος τη μεταβίβαση του υγιούς κομματιού της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως είπε μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η Αγροτική τράπεζα

δεν ήταν βιώσιμη και για το λόγο αυτό δε μπορούσε να ανακεφαλαιοποιηθεί. Επισήμανε ακόμα ότι η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει με διακοπή της χορήγησης ρευστότητα προς την Αγροτική μετά τα τέλη Ιουλίου, που σημαίνει ότι αν η τράπεζα δεν μεταβιβαζόταν σε κάποιον άλλο τραπεζικό όμιλο θα έπρεπε να οδηγηθεί σε κλείσιμο, με περίπου 5.000 απολύσεις και ένα κόστος για το Δημόσιο κοντά στα 20 δισ. ευρώ.

Ο κ. Προβόπουλος άφησε σαφείς αιχμές για τα δάνεια που χορήγησε τις τελευταίες δεκαετίες η Αγροτική, υπονοώντας ευθέως ότι υπήρξαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις. προέβλεψε ακόμα ότι η συγχώνευση Πειραιώς και Αγροτικής θα δημιουργήσει οφέλη 155 εκατομμύρια ευρώ από συνέργιες την επόμενη τριετία.

Για τις θυγατρικές της Αγροτικής που δε μεταβιβάζονται, δηλαδή τη Δωδώνη, τη ΣΕΚΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, και επανέλαβε ότι σύντομα θα υπάρξει ειδική νομοθετική μέριμνα για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη.

Ερωτηθείς από βουλευτές για τις πληροφορίες ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Αγροτικής έβγαλε στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα 10 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι έγινε εξονυχιστικός έλεγχος της υπόθεσης από την ΤτΕ και τα ευρήματα έχουν ήδη διαβιβαστεί στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω έλεγχο. Αρνήθηκε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένο όνομα και ποσό λέγοντας πως δεν υπάρχει σχετική άδεια από την αρχή προστασία προσωπικών δεδομένων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, τόνισε ότι είναι σαφές πως η χώρα μας χρειάζεται λιγότερες τράπεζες από αυτές που είχε πρόσφατα. Αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Στουρνάρας, ότι είτε θα έπρεπε να κλείσουμε τράπεζες, είτε να οδηγηθούμε σε συγχωνεύσεις που είναι μία κοινωνικά πιο αποδεκτή λύση διότι διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Τόνισε επίσης, ότι από τη συγκεκριμένη εξαγορά το Δημόσιο προσδοκά τις μέγιστες δυνατές συνέργιες. Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ακόμα ότι ουσιαστικά το δημόσιο ελέγχει πλέον όλες τις μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες καθώς συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση τους μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αναφερόμενος στα δάνεια που έχουν πάρει τα κόμματα από την Αγροτική ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι εξυπηρετούνται κανονικά και ως εκ τούτου δεν θα μεταβιβαστούν στο ζημιογόνο κομμάτι της αγροτικής που οδηγείται σε εκκαθάριση.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι μία πολιτική χαριστική για τις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι απεμπολείται κάθε δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα.

Η ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τον υπουργό Οικονομικών Στουρνάρα πραγματοποιήθη

Keywords
Τυχαία Θέματα