ΟΗΕ: Ψήφισμα που καταδικάζει τη βία στη Συρία – Οι σφαγές συνεχίζονται

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία, το ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η συνεχιζόμενη βία στη Συρία. Το ψήφισμα, που είχε προταθεί από τη Σαουδική Αραβία εξ ονόματος των αραβικών χωρών και είχε τη στήριξη των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών, εγκρίθηκε με 133 ψήφους υπέρ, 12 κατά και 31 αποχές. Μεταξύ των χωρών που το καταψήφισαν ήταν η Ρωσία,

η Κούβα, η Βενεζουέλα και η ίδια η Συρία.

Στο μη δεσμευτικό ψήφισμα καταδικάζονται οι ωμότητες στη Συρία, γίνεται έκκληση για πολιτική μετάβαση στη χώρα αλλά επικρίνεται και η αδυναμία που επέδειξε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον τερματισμό της κρίσης.

1.000 Σύροι, ανάμεσά τους ένας ανώτατος στρατιωτικός, προσέφυγαν στην Τουρκία

Περίπου 1.000 Σύροι, ανάμεσά τους ένας υποστράτηγος που αυτομόλησε, διέφυγαν στην Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες για να ξεφύγουν από την κλιμακούμενη βία στη χώρα τους, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος σήμερα.

Με την άφιξη της νέας αυτής ομάδας, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αυξήθηκε στους 45.500, από 44.000 στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουλάχιστον 25 ανώτατοι στρατιωτικοί είναι ανάμεσα σε όσους έχουν διαφύγει στην Τουρκία.

Η εξέγερση η οποία διαρκεί 17 μήνες στη Συρία έχει δημιουργήσει μια κρίση προσφύγων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιφέρειας. Μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση λέει ότι τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011.

Τούρκοι αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ένας τεράστιος αριθμός προσφύγων από την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, το Χαλέπι, να καταφύγει στο τουρκικό έδαφος, καθώς στην πόλη αυτή αναμένεται να διεξαχθεί μια αποφασιστικής σημασίας μάχη. Οι δυνάμεις του προέδρου Άσαντ χρησιμοποιούν ήδη μαχητικά αεροσκάφη και πυροβολικό εναντίον των ανταρτών που βρίσκονται σε αυτή.

Δεκάδες νεκροί στη Χάμα. Μάχες σε Χαλέπι και Δαμασκό. Ο ΟΗΕ δεν μπόρεσε να προωθήσει ανθρωπιστική βοήθεια στο Χαλέπι

«Δεκάδες» άμαχοι και σύροι αντάρτες σκοτώθηκαν χθες Πέμπτη σε μια συνοικία της πόλης Χάμα, στην κεντρική Συρία, την οποία πολιορκούν δυνάμεις του τακτικού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακτιβιστές που κάνουν λόγο για πιθανή «σφαγή».

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί τι συνέβη στη συνοικία Αλ Άρμπαϊν την Πέμπτη το πρωί, αφού, όπως διευκρίνισε, ήταν κομμένες οι τηλεφωνικές γραμμές.

Οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού, που διευθύνουν τις κινητοποιήσεις επί του πεδίου, έκαναν λόγο για «σφαγή» αναφέροντας το θάνατο σχεδόν 50 ανθρώπων, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά.

Ο απολογισμός αυτός δεν μπορεί να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και ελεύθεροι σκοπευτές του συριακού στρατού έχουν λάβει θέσεις στις σκεπές κτιρίων στη συνοικία αυτή.

Από την πλευρά του, το Συρ

Keywords
Τυχαία Θέματα