Ποια έκτακτα μέτρα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι – Τα κέρδη για Μαδρίτη, Ρώμη

Το ισχυρό μέτωπο Ισπανίας – Ιταλίας, πέτυχε τελικά την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη. Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν μετά από ασφυκτικό πρέσινγκ, να λάβουν έκτακτα μέτρα για να περιοριστεί το κόστος δανεισμού Μαδρίτης Ρώμης αλλά και να δημιουργήσουν μέχρι το τέλους του έτους μία ενιαία εποπτική αρχής για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, πρώτο βήμα προς την τραπεζική ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε:

Οι μηχανισμοί διάσωσης της Ευρωζώνης, να χρησιμοποιούνται για

τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων, χωρίς να επιβάλλονται έκτακτα μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες που ωφελούνται από αυτήν την παρέμβαση.

Συμφωνήθηκε επίσης ο ESM (μόνιμος μηχανισμός διάσωσης) να μπορεί να δανείζει απευθείας στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους, χωρίς τα εν λόγω ποσά να λογίζονται στο δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών και χωρίς το ESM να απολαμβάνει καθεστώς προτιμώμενου πιστωτή.

Από τις δηλώσεις του Μάριο Μόντι, προκύπτει επίσης ότι:

Οι χώρες που θα ζητήσουν στήριξη των ομολόγων τους από τα ταμεία διάσωσης θα πρέπει να υπογράψουν μνημόνιο που θα περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναλάβει καθώς και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους.

Αλλά δε θα τους επιβληθεί η στενή παρακολούθηση από την τρόικα που υφίστανται αυτήν τη στιγμή η χώρα μας, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Πηγή:ert.gr

Σχετικά άρθρα:

Ισπανός υπΟικ.: Το μέλλον του ευρώ παίζεται τον Ιούνιο στη Μαδρίτη και τη ΡώμηΈκτακτα μέτραΈκτακτα μέτρα για την κυκλοφορία στην Ιερά Μονή Αρχαγγελιώτισσας

Ποια έκτακτα μέτρα αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι – Τα κέρδη για Μαδρίτη, Ρώμη | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα