3,3 ΕΚΑΤ. «ΠΕΤΑΧΤΗΚΑΝ» ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

Σκάνδαλο με τον Δορυφόρο Λογαριασμό του Τουρισμού. Αδιαφόρησε πλήρως ο Γερουλάνος. Πώς πετάχτηκαν 3,3 εκατ. ευρώ στα σκουπίδια. 

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Εμβληματικού χαρακτήρα παράδειγμα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος αποτελεί το εδώ και 9 έτη σχέδιο της πολιτείας για τη δημιουργία Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, δηλαδή συστημάτων άμεσης και ουσιαστικής πληροφόρησης για την τουριστική κίνηση και τις τουριστικές εισπράξεις. Ένα εγχείρημα που κόστισε 3,3 εκατ. ευρώ και δαπανήθηκε για τη διενέργεια

2 μελετών, που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, βρίσκονται ενδεχομένως στον κάλαθο των αχρήστων και κανείς ακολούθως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για την ενεργοποίηση τους.

Οι δύο προσπάθειες που έγιναν στην Ελλάδα για την ανάπτυξη ΔΛΤ (όπως ισχύει στην Ισπανία και αλλού) ήταν είτε αποσπασματικές και ευκαιριακές (εκθέσεις του WTTC δαπάνης 1 εκατ. ευρώ περίπου), είτε άστοχες και ταυτόχρονα με μεγάλο κόστος (έργο για Πληροφοριακό Σύστημα-ΔΛΤ και Παρατηρητήριο Τουρισμού).

Για το συγκεκριμένο έργο με την επωνυμία : «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Στρατηγικού Σχεδιασμού Στρατηγικού Τομέα» δαπανήθηκαν από την κοινωνία της πληροφορίας περίπου 2,3 εκατ. ευρώ για ένα κέλυφος (πληροφοριακό σύστημα) το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει γιατί δεν υπάρχει το περιεχόμενο, δηλαδή η εξειδικευμένη έρευνα και η οικονομική-στατιστική ανάλυση των στοιχείων.

Ανεξάρτητα από αυτό αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η ολοκλήρωση των μελετών πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2008 και όπως τονίστηκε δεν ενδιαφέρθηκε εδώ και 3 έτη περίπου κανείς προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι λογαριασμοί αφού αξιοποιηθούν οι σχετικές μελέτες, μολονότι υπήρξαν σχετικές επερωτήσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και ενδιαφέρον από την τέως υφυπουργό Τουρισμού Πολιτισμού Άντζελα Γκερέκου η οποία σε σχετικό ενημερωτικό έγγραφο αναφέρει σχετικά για τη συγκεκριμένη μελέτη : «Αντί να παραδοθεί στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ένα απολύτως αναγκαίο εργαλείο για την αποτίμηση της πραγματικής συμβολής του κλάδου του τουρισμού στην Εθνική Οικονομία, με τη συνδρομή του οποίου το (τότε Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και νυν) Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού θα μπορούσε να υποστηρίξει το σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τουρισμό, παραδόθηκε στο (τότε) υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ένα έργο που ο σχεδιασμός του έπασχε ως προς πολλά σημεία».

Μάλιστα σε απάντηση της γενικής γραμματείας Τουρισμού σε ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται εύκολα διακριτή η ύπαρξη «φέουδων» και συγκεκριμένα των φορέων ΕΛΣΤΑΤ και ΤτΕ προκειμένου να μην μπορεί να συντονιστεί η προσπάθεια λειτουργίας των ΔΛΤ. Επισημαίνεται ότι μέσω των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού σε πραγματικό χρόνο μπορεί η πολιτεία να γνωρίζει την ακριβή τουριστική κίνηση (πληρότητες ξενοδοχείων, κατά κεφαλή δαπάνη ανά τουρίστα και όχι απλά αφίξεις ή τουριστικές εισπράξεις που δεν αποτυπώνουν τα έσοδα από την Ε.Ε. και την ουσιαστική ημερήσια δαπάνη που πραγματοποιεί ένας τουρίστας) και όπως λένε οι

Keywords
Τυχαία Θέματα