Alcohol is Free!

Γυρίζει ο κόσμος ανάποδα; Αν κρίνω από τη γερμανική εφημερίδα Bild γίνεται μια σχετική προσπάθεια. Η συγκεκριμένη λαϊκή φυλλάδα, γνωστή για τα ουκ ολίγα καυστικά και επικριτικά σχόλια κατά της Ελλάδας, επεφύλασσε «ύμνους», χθες, για τον πρωθυπουργό που βρίσκεται στην Κίνα.

Τον ονομάζει «νικητή», αλλά επί της ουσίας τον χαρακτηρίζει «κερδισμένο» γιατί μετά από έναν χρόνο στο αξίωμα μπορεί να επιδείξει επιτυχίες. «Από Πρωθυπουργός της χρεοκοπίας φορέας ελπίδας» επισημαίνει

η ακραία συντηρητική εφημερίδα, που πουλάει καθημερινά 2.800.000 φύλλα και υπολογίζεται ότι τη διαβάζουν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια Γερμανοί.

Θετικό, αν όχι διθυραμβικό, το σχόλιο της Bild για τον Αντώνη Σαμαρά. Δεν είναι σίγουρο, πάντως, αν πρόκειται για μεταστροφή της εφημερίδας λόγω τύψεων επειδή τον αδίκησε στο παρελθόν ή ρεαλιστική προσέγγιση της σταθερής και σαφούς προόδου του σύμφωνα με τι ς προδιαγραφές του εκδοτικού ομίλου Σπρίνγκερ . Σίγουρα , όμως, είναι καινοφανές. Δεδομένου ότι καλή κουβέντα γι αυτόν πριν 10 μήνες θα θεωρείτο «από τα άγραφα»

Θυμάμαι πολύ καλά ότι όταν ο Σαμαράς πέρυσι τον Αύγουστο της είχε παραχωρήσει συνέντευξη δηλώνοντας ότι «Υπόσχομαι ότι θα αποπληρώσουμε τα χρέη μας», την μεθεπόμενη η εφημερίδα του έκανε κραυγαλέα ένα ανεπίτρεπτο χουνέρι.. «ΑΥΤΟ το θέλουμε γραπτώς!» έγραψε επιθετικά η Γερμανική εφημερίδα και, μάλιστα, ετοίμασε το σχετικό έγγραφο «Εγγύησης-Δήλωσης».

Ένα πρωτοφανές για τα συνήθη εκδοτικά ήθη κείμενο, γραμμένο με αρχαιοελληνικά γράμματα στη γερμανική γλώσσα , περικλειόμενο από μαιάνδρους, με στόχο να απαξιώσει τον έλληνα πρωθυπουργό στα μάτια του κοινού της . Σήμερα, αντίθετα, τον παροτρύνει γράφοντας: «Η άποψη της Bild: Συνεχίστε έτσι!», επικαλούμενη παράλληλα και την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Γι α μια εφημερίδα που ,περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στη Κεντρική Ευρώπη, είναι εθισμένη στις διαστρεβλώσεις παρά στα εγκώμια, η αλλαγή της στάσης της προκαλεί εύλογες υποψίες. Δεδομένου, ότι πρωταγωνίστησε στο διασυρμό και τη χλεύη κατά της Ελλάδος κατά τη περίοδο υπογραφής των μνημονίων από τη χώρα μας.

Και έσυρε τα εξ’ αμάξης στις προσπάθειες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να διαχειριστεί την κρίση. Ποιος, άλλωστε, μπορεί να ξεχάσει τα ξεφωνητά της σε στυλ επιθετικών ερωτηματικών «Έλληνες τι κάνατε τα δισεκατομμύριά μας;» «Μήπως πρέπει να πουλήσετε την Ακρόπολη;» και άλλα κακοήθη παρόμοια .

Ωστόσο, όσο και αν ο μανιχαισμός του συγκεκριμένου εντύπου είναι ανθεκτικός , ο πειρασμός να ρίχνει διαρκώς τα «φταίξιμο» τους άλλους είναι αδιέξοδος. Ειδικά, από τη στιγμή που η Ελλάδα κάνει για την ώρα κάποια βήματα προόδου, η ακαμψία στην επιβολή κυρώσεων και η απαίτηση διαρκούς τιμωρίας στην απείθαρχη Ελλάδα μοιάζει αυτοκτονική για τα τρέχοντα Γερμανικά συμφέροντα.

Και επειδή η Bild απηχεί τα συμφέροντα της λαϊκής μερίδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών δεν αρνείται να κάνει το χατίρι της Μέρκελ που επιζητά ηρεμία στο εσωτερικό της χώρας ενόψει εκλογών. Αφού, μάλιστα η καγκελαρία παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά και των πολιτικών εταίρων του, η εφημερίδα συντάσσεται μαζί της.

Αναπόφευκτα , ο Έλληνας πρωθυπουργός στα πλαίσια των ενέσεων αισιοδοξίας που επιχειρεί απολαμβάνει την απρόσμενη συγκατάθεση ενός διεθνούς εντύπου που έως χθες κιόλας τον σφυροκοπούσε αλύπητα. Απρόσμενη , όμως συμπαράσταση βρίσκει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από έναν, ούτως ή άλλως, ταξικό του αντίπαλο.

Σήμερα το πρωί διάβασα συνέντευξη του προέδρου των βιομηχάνων Δημήτρη Δασκαλόπουλου ο οποίος μέμφεται τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ ενώ κάνει επίθεση φιλίας στον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας ότι «με το “ΣΥΡΙΖΑ” μας ενώνουν πολλά» Και συμπληρώνει ότι προτιμά την Αριστερά από τους γραφειοκράτες των εργαζομένων.

Με τη Bild να εκθειάζει το Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΕΒ να προσεγγίζει τον Τσίπρα ,υπό τη προϋπόθεση ότι ο κόσμος δεν γύρισε ανάποδα , τότε σίγουρα το αλκοόλ μοιράζεται δωρεάν, όπως τραγούδησε ο Αγάθωνας και οι Κόζα Μόστρα που κατέκτησαν την 6η θέση στη φετινή Γιουροβίζιον.

Keywords
Τυχαία Θέματα